Gå i Kafkas fodspor i Prag

Prag
Kafka blev født i Prag og boede der langt størstedelen af sit liv

Den verdensberømte forfatter Franz Kafka blev født i det historiske centrum af Prag den 3 juli 1883 og levede langt størstedelen af sit alt for korte – kun fyrreårige – liv her.

Endnu i dag bærer den populære tjekkiske storby, der på Kafkas tid var Bøhmens hovedstad og en del af dobbeltmonarkiet ØstrigUngarn, mange spor af den store forfatter. Få her 3 tips om, hvor du kan gå i fodsporene på det litterære geni, mens du er på ferie i Prag.

Kafkas barndomshjem

Kafkas barndomshjem angives i dag til at ligge i náměstí Franze Kafky 3, kun et stenkast fra Sankt Nikolaj-kirken på kanten af det jødiske kvarter i Prags gamle bydel. På siden af huset er der en mindeplade med teksten: “Franz Kafka blev født her den 3 juli, 1883”. Kafkas oprindelige fødehjem eksisterer dog ikke længere, da det blev ødelagt i en brand, og det eneste, der er tilbage fra Kafkas tid, er den oprindelige bygnings indgangsport.

Prag
Prag er ikke bare en af Europas smukkeste byer ved vintertid; byen bærer unikke spor af den store forfatter Franz Kafka

Kinskýs palads

Kinskýs palads fra det 17. århundrede, beliggende på Staroměstské náměstí nr. 12 i den gamle bydel, er nu en del af Prags Nationale Galleri; men den 10. september 1893 var det stedet, hvor en 10-årig Kafka havde sin første dag i tysk grammatikskole. Kafka studerede der indtil 1901 og senere – fra 1912 til 1918 – havde hans far en forretning i stueetagen. Der er i dag en mindeplade for Kafka på indersiden af bygningen.

Wenceslas torv

Kendere af Kafka vil vide, hvor stor en rolle hans arbejde spillede i forhold til hans liv og litterære værk. På Wenceslas torv, der altid har været et vigtigt centrum for forretninger i byen, kan du finde det sted, hvor Kafkas arbejdsgiver, det italienske forsikringsselskab Assicurazioni Generali, havde sit hovedkvarter på Kafkas tid (se efter Václavské náměstí nr. 19). Kafka begyndte at arbejde for virksomheden i oktober 1907 – og de lange arbejdsdage, der ofte begyndte klokken 8 om morgenen og ikke endte før kl. 20, efterladte ham kun lidt tid til at skrive i, hvorfor han ofte skrev om natten.

Se alle rejser til Prag med Hideways her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Hvornår er vejret bedst til en ferie i Sorrento?

Da Sorrento har typisk middelhavsklima, starter sommertemperaturerne faktisk i maj, hvor den...
Læs mere

Skriv et svar