Folkelige kultur-traditioner i Italien

Karneval i Venedig
Karneval i Venedig

Italienerne er, i det store og hele, enormt stolte af deres kulturarv og traditioner. Den lokale “dialekt” er ofte det første sprog børn lærer, og forskellen inden for de forskellige regioner kan være enorme.

En samtale på Sicilien mellem en fra Palermo (en Palermitano) og en fra Catania (en Catanese) kan en gang imellem føre i en utilsigtet retning, da ord som er ufarlige et sted kan være meget uforskammede et andet sted…..

Italiensk musik og dans

Stoltheden over deres rødder kommer også klart til kende i deres traditioner og kunsthåndværk, som stadig praktiseres i det moderne samfund. Traditionel lokal italiensk musik kan høres live i barer, ved festivaler, eller ved bryllupper. Sange kan downloades eller købes som CD’er i de lokale forretninger; lokale danse, skønt de langsomt er ved at forsvinde, er stadig aktuelle.

Musikken spilles med instrumenter som nogle gange ikke findes lige i andre lande, og spænder fra de hurtige, upbeat (positive) og uhyre karakteristiske musikstykker til den langsomme, bedrøvede og meget følelsesbetonede musik: et passende lydspor til livet i dette mest udtryksfulde land! Italien er selvfølgelig også hjemland for en blomstrende teater- og operakultur, og nogle af landets operahuse, (f.eks. La Scala i Milan eller Teatro Massimo i Catania) bliver betragtet som værende blandt de bedste i verden.

Italiens kunsthåndværker

Dette farverige musikland passer sammen med de fantastiske italienske håndlavede ting, såsom keramik og glaspusteri, som sælges i et utal af forskellige former og typer over hele landet. Alt afhængigt af formålet varierer kvalitet og den funktionelle værdi. Lige fra rigt dekorerede traditionelle former (der bruges til alle formål i hverdagen samt til udstilling) til nogle af de mest stilfulde og elegante genstande, der sjældent ses lige i verden. Denne genialitet er overført til kunsthåndværk af ældre metaller og juveler, som får de stilfulde bycentre til at være en sand fryd for øjet (og en fare for pengepungen!)

Lokale varianter

Den vigtigste ting at huske på er, at hver region i Italien har specialiseret sig i sit eget specifikke kunsthåndværk. Dette omfatter ofte kniplinger, trævarer, glas, isenkram, vævning og kurvefletning, men kan også dreje sig om skabelse af sjældne tæpper og selv papirvarer – Siracusa producerer det berømte papyrus-papir, som et af de eneste steder uden for Egypten, og Amalfi var berømt for sine papirfabrikker med en super kvalitet, og en af disse er stadig i drift.

Lige meget, hvor du befinder dig, hvadenten du ser en forretning eller en sidegade udsmykket med lokale varer, og du har lidt tid tilovers, så gå indenfor og se dig omkring. Selv om du ikke køber noget, har du haft mulighed for at se det brede udvalg, der findes af traditionelle varer, som især dette område tilbyder.

Læs andre indlæg om kultur i Italien, kultur i Toscana 

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere