Filmfremviser fra Alentejo rejser stadig Portugal rundt – men nu lakker en tradition mod enden

I Alentejo kan du opleve det bedste af portugisisk landliv, og se interessante, gamle bygningsværker. Rejs med Hideaways til Alentejo i Portugal. Foto: Hideaways
I Alentejo kan du opleve det bedste af portugisisk landliv, og se interessante, gamle bygningsværker. Rejs med Hideaways til Alentejo i Portugal. Foto: Hideaways

Portugal er en af de destinationer, vi elsker her hos Hideaways.

Lad os i flæng nævne en brøkdel af, hvad der kendetegner dejlige Portugal: Middelalder-slotte, brostensbelagte landsbyer, behagelige, indtagende byer, lækre badestrande med gyldent sand, smukke landskaber, frisk, velsmagende mad, forholdsvis lave priser, rar lokalbefolkning.

Kort sagt: Portugal har rigtigt meget at byde på for dig, der drømmer om en afslappet eller aktiv ferie i Sydeuropa.

Læs mere om rejser til Portugal med Hideaways

En del af charmen ved Portugal er de mange små, rustikke landsbyer, du kan finde over hele landet. Ikke mindst i den landlige region Alentejo, også kaldet “Portugals spisekammer”, fordi jorden her er så frugtbar.

Vi vender blikket mod Alentejo, og får øje på en på en gang vemodig og livsbekræftende historie. Den starter i en anden tid, hvor der var temmelig ringe muligheder for kulturelle oplevelser for lokalbefolkningen på landet i Portugal, herunder at se film.

Det ville filmfremviser Antonio Feliciano fra Alentejo gøre noget ved, og siden han var ung, har han rejst Portugal tyndt med sine lille biograf, Cinema Paradiso.

Sådan ser en biograf ikke nødvendigvis ud. I Portugal har man haft tradition for omrejsende filmfremvisere. Foto: Fernando de Sousa

Foto: De fleste tænker noget i retning af dette, når de hører ordet “biograf”. Men i Portugal har man i årtier haft tradition for omrejsende biografer eller filmfremvisere. Filmfremviseren kommer rundt til små landsbyer og viser film i de omgivelser, der er til rådighed på stedet – for eksempel musikhaller eller tyrefægterarenaer. Billedet er taget af Fernando de Sousa (Wikimedia Commons)

4 millioner kilometer og 4.000 film på bagen

I dag kan enhver som bekendt se de film, han eller hun har lyst til, via de mange netbaserede tjenester, man de senere år har kunnet abonnere på. Det gælder naturligvis også for den portugisiske landbefolkning, og Feliciano oplever et markant fald i efterspørgslen på sine filmfremvisninger. Han er desuden blevet 75 år, og alderen kombineret med tidernes skiften er årsagen til, at han erkender, at hans branche er ved at dø ud.

Karrieren med at skabe glæde og bringe kultur til Portugals fjerneste hjørner har ellers været imponerende: Feliciano, der som yngre arbejdede som bogholder til hverdag og filmfremviser i weekenderne, har rejst 4 millioner kilometer på de portugisiske veje, og har fremvist 4.000 film for begejstrede tilskuere i alt fra musikhaller til tyrefægter-arenaer.

Portugal har været i hastig forandring

Som dreng i 1950’erne begyndte han karrieren med at hjælpe en omrejsende filmfremviser med fra en højttaler at annoncere ugens film i landsbyen Monforte i Alentejo, hvor han blev født.

Således er Felicianos livshistorie også historien om et Portugal, som det var engang – men som, i lighed med resten af verden, ikke kan undvige de forandringer, moderniteten fører med sig på godt og ondt.

Alentejo i Portugal er en landlig region. Her kan du holde en skøn ferie i fred og ro, og besøge interessante, gamle landsbyer. Foto: Hideaways

Foto: Kan du se dig selv her? Alentejo er Portugals landlige hjerte. Her kan du finde freden og roen, og besøge pittoreske småbyer. Billedet tilhører Hideaways

I Felicianos ungdom så mange portugisiske landsbyboere kun Lissabon, for slet ikke at tale om andre lande, i biografen. Dengang var film ensbetydende med fjerne drømme, som udviklingen nu har gjort det muligt for de fleste med lethed at opfylde i virkeligheden.

De unge søger mod Lissabon og andre storbyer

En anden faktor, der truer med at gøre det af med den tradition for omrejsende biografer, man har haft i Portugal, er befolkningsflugten fra landområderne.

Landsbyer, der tidligere var livlige og havde indbyggere i alle aldre, har nu en skrumpende befolkning og en høj gennemsnitsalder. Det skyldes naturligvis, at også Portugal oplever det globale fænomen, at de unge søger mod de større byer, hvor der er flere jobs at få. Den økonomiske krise de senere år, der har ramt Sydeuropa ekstra hårdt, har øget denne tendens yderligere.

Det gælder også for Antonio Felicianos egen hjemlandsby, Monforte. Landsbyen, som er typisk for den landlige Alentejo-region, er placeret på en bakketop. Den er en lille, pittoresk plet på det portugisiske landkort, ca. 200 kilometer fra Lissabon. Monfortes befolkning er nu skrumpet til 3.000 indbyggere, på grund af den generelle immigration til byerne, specielt Lissabon, og den økonomiske krise.

Evora-katedralen er en af de smukke seværdigheder, du kan opleve på din rejse til Alentejo i Portugal. Foto: Hideaways

Foto: Bølgende korn, grønne træer, hvide lammeskyer og blå himmel. Så er man i Alentejo. I baggrunden ses Evora-katedralen, som er en af de smukke seværdigheder, du kan opleve på din rejse til Alentejo. Billedet tilhører Hideaways

Der er således mange grunde til, at Feliciano med beklagelse må sige til avisen South China Morning Post, at “Dette er en arv, der vil ende. Når jeg er væk, vil omrejsende biografer blive nævnt i artikler, men kun som et minde.”

Læs hele interviewet med Antonio Feliciano i South China Morning Post

Affolkning eller ej; økonomisk krise eller ej – det portugisiske landkort er spækket med skønne landsbyer, og med Hideaways kan du holde ferie på nogle af de mest fredfyldte og charmerende steder, landet har at byde på. Måske er du så heldig at møde en af de sidste omrejsende filmfremvisere på vejen?

Læs her om ferier på vores skønne Hideaways i landlige Alentejo – Portugals spisekammer

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere