Festivaler i Sydfrankrig – oplev kulturlivet på din rejse til Provence eller Languedoc-Rousillon med Hideaways

Når du er på rejse i Sydfrankrig, er det værd at udforske Pezenas smukke bygningsværker. Foto: Mossot
Når du er på rejse i Sydfrankrig, er det værd at udforske Pezenas smukke bygningsværker. Foto: Mossot

Sydfrankrig er hjemsted for en række fantastiske festivaler året rundt, som virkelig kan opsummere den afslappede, festlige, livsglade, sydfranske livsstil for dig.

Mange af festivalerne har flere hundrede år på bagen, og tidligere kunne de udfylde vigtige sociale funktioner – såsom at unge kvinder og unge mænd fra forskellige landsbyer kunne mødes, med henblik på ægteskaber. En festival, for eksempel i sensommeren i forbindelse med høsten, kunne også have det formål at få folk til at fejre arbejdet og den fælles arbejdsindsats. Dermed kunne motivationen øges for at gøre sig umage i fællesskab, og forsøge at få det bedst mulige resultat.

Hvis du planlægger at holde ferie i Sydfrankrig, i for eksempel Provence, er det værd at undersøge, om der er nogle sjove festivaler i det lokalområde, hvor du bor under din rejse. Her kan du læse lidt om et par udvalgte sydfranske festivaler, der afholdes efterår, vinter og forår.

Læs mere om rejser til Sydfrankrig med Hideaways

Efterårshygge og middelalderstemning på festivaler i Montpellier og Aigues-Mortes i Provence

I Sydfrankrig er det som bekendt tid til en festival hele året. Hvis du skulle have lyst til at tilbringe din efterårsferie i det milde Provence næste år, kan du eksempelvis komme til filmfestival i den charmerende by Montpellier.

Klimaet i Montpellier i oktober er normalt ikke sådan, at man har lyst til at sidde indenfor i en biograf hele dagen, men rækken af spændende filmperler fra franske og internationale filmfolk gør alligevel denne festival værd at opleve. Den runder af med en prisuddeling til de bedste film.

Montpellier i Provence er en fantastisk by at tilbringe en feriedag i. Foto: Fritz Geller-Grimm

Foto: Nyd en lækker frokost under åben himmel på Place de la Comédie i Montpellier – en by, som er solbeskinnet det meste af året. I efteråret er det dog ikke kun udendørslivet, der trækker – der kan du også komme til filmfestival. Billedet er taget af Fritz Geller-Grimm (Wikimedia Commons)

I smukke Aigues-Mortes afholder man en tre-dages festival i oktober, og det er en glimrende anledning til at besøge denne spændende middelalderby i hjertet af Camargue-deltaet. Man kan sige, at enhver tid på året er en god tid at besøge Aigues-Mortes, der er unik på grund af det imponerende middelalderfort, der omgærder byen.

Fordelen ved at besøge byen i forbindelse med festivalen er dog, at du får chancen for at se indbyggerne klædt ud i meget overbevisende kostumer. Det er ikke hver dag, du har mulighed for at se dig selv omgivet af riddere, skønjomfruer, adelsfolk, bønder og troubadurer med videre fra den franske middelalder. Det er en sjov oplevelse at krydre din rejse til Provence med.

Julestemning i Pezenas og Carcasonne i Languedoc-Rousillon

Pezenas er en utroligt stemningsfuld, hyggelig gammel by med masser af smuk arkitektur, der fortjener at blive udforsket af dig som feriegæst i Sydfrankrig. Byen har ry for at være en interessant kultur-destination, og den attraktive beliggenhed mellem Middelhavets strande og Hérault-dalen gør den heller ikke ligefrem til et dårligere rejsemål.

I forbindelse med Pezenas årlige julefestival kan du lære meget om traditionelle juleskikke og måder at fejre jul på, som gennem århundreder er opstået i Languedoc-regionen. Den helt rigtige måde at komme i stemning til den hyggelige højtid.

I den fantastisk smukke, befæstede by Carcasonne i Languedoc-Rousillon løber det kendte Marche au Gras af stabelen hvert år i december. Her får julehyggen fuld skrue, og du kan eksempelvis købe lokalt produceret kunsthåndværk og lokalt producerede fødevarer i høj kvalitet. En god måde at finde unikke gaver til at lægge under træet derhjemme.

I Carcasonne kan du virkelig komme tæt på den franske middelalder på din rejse. Foto: jean melis

Foto: Carcasonne er det perfekte sted at få et indgående indtryk af byggestilen i den franske middelalder. Her kan du virkelig mærke historien blive levende. Byen har desuden et hyggeligt julemarked hvert år. Billedet er taget af jean melis (Wikimedia Commons)

Carcasonne er meget mere end sit julemarked. Byen er delt i to af floden Aude, og det er på højre flodbred, du skal befinde dig, hvis du vil besøge middelalder-bebyggelsen og se de dobbelte bymure. Denne velbevarede fæstning giver et tankevækkende indblik i, hvordan man har befæstet byer i årene mellem år 500 og år 1300.

Til foråret er der føl – og mere middelalder – i Sydfrankrig

I ovenfor omtalte Pezenas fejrer man hvert år i marts Fete de Poulain – Føllets Festival – som starskud på tre dages traditionel ”Mardi Gras”-fejring. Føl-festivalen stammer fra år 1226, hvor kongens favorit-hoppe til hans store glæde nedkom med et føl. Festivalen fejres blandt andet ved, at en kunstig ”hest”- en trækonstruktion overdækket med et tæppe – skubbes igennem byens gader.

At besøge den smukke, lille by Sommiers på din rejse til Sydfrankrig er altid en god ide. Men ekstra sjovt er det den første weekend i april måned, hvor byen koger over af middelalder-atmosfære, med udklædninger, boder , musik og dekorationer for enhver smag. Lev dig helt ind i stemningen og prøv for eksempel originalt tilberedt brød, som svarer til det, man spiste i middelalderen.

Mere fra Camilla Paaske

Har du overvejet en ferie uden børn?

Her hos Hideaways vil vi meget gerne sætte din forkælelse i centrum...
Læs mere

Skriv et svar