Tag på eventyr på Piemontes Hellige Bjerge

Piemontes smukke landskaber
Piemontes smukke landskaber

din ferie i Piemonte skal du naturligvis smage trøfler, drikke god vin og stå på ski (i den kolde tid). Først og fremmest skal du dog bare nyde livet og den utrolige natur omkring dig. Men den norditalienske gourmet-region byder også på spirituelle oplevelser, og her er det ikke kun det mystiske ligklæde i Torino, jeg tænker på.

Smukke helligdomme midt i naturen

Sacri Monti, som betyder Hellige Bjerge, er en række fredfyldte pilgrims-destinationer i Piemonte og Lombardiet. De er placeret på den smukkest tænkelige facon på toppen af klipper og bakker midt i det storslåede bjerglandskab. Det drejer sig om religiøse bygninger og symboler som for eksempel kirker, kapeller, krucifix’er og nicher med statuer. I bygningerne gemmer sig ofte fresko’er, malerier og skulpturer, der fremstiller scener fra Bibelen.

Læs mere om rejser til Piemonte med Hideaways

Kombiner gåture i bakkerne med kulturelle oplevelser

I Piemonte egner naturen sig til at blive brugt året rundt, og rejser du herned i sommerhalvåret, er der også mange muligheder. Det er for eksempel oplagt at vandre, trekke, cykle eller køre mountainbike. På den måde kommer du helt tæt på de vidunderlige fænomener, du finder i denne del af Italien. Tag bilen eller lejebilen ud til et af de Hellige Bjerge, parker den og bevæg dig til fods mellem kapellerne. Det er en skøn måde at få set nærmere på den rige natur, Piemonte byder på. Samtidig får du et indblik i en del af den italienske kulturhistorie.

Landskabet i Piemonte er frodigt, bakket og grønt, og overstrøet med kirker, landsbyer og slotte. Foto: Hideaways

Foto: De frodige marker og bakker i Piemonte er i sig selv meditative at vandre i. Ikke mærkeligt, at nogle har fået den idé, at dette hjørne af verden skulle være bestrøet med helligdomme af særlig betydning.

Måske får du endda tilføjet ny, åndelig energi. Mange pilgrimme besøger de Hellige Bjerge hvert år, men ligesom, du ikke behøver at være dybt troende for at få en stor oplevelse ud af at besøge for eksempel Jerusalem eller Sinai-bjerget, gør det samme sig gældende med de mange interessante steder af stor religiøs betydning i Italien.

De Hellige Bjerges grundlæggelse

Hvad angår de Hellige Bjerge, påbegyndte man konstruktionen af dem i Middelalderen. Det var en tid, hvor pilgrimsrejsen som ideal var på tilbagegang i den kristne del af verden, i det mindste til Det Hellige Land (Israel). Her var de tyrkiske Seljuk’er kommet til magten. Det var Carlo Borromeo, biskop i Milano, som fremsatte planen om et netværk af kapeller og steder egnet til religiøs hengivenhed i Piemonte og Lombardiets bjerge. Planen blev godkendt i løbet af 1500-tallet.

I kirkerne og kapellerne på de Hellige Bjerge, som du kan besøge på din rejse til Piemonte, kan du nyde religiøs kunst. Foto: Laurom

Foto: Dette drabelige, religiøse maleri er blandt de interessante syn, du møder i kapellerne på Sacro Monte i Varallo. Billedet er taget af Laurom, Wikimedia Commons

Herefter blev stederne, som allerede var konstrueret i forskellige, spontane stilarter, transformeret til fascinerende komplekser, der – via statuer og malerier – fortæller de vigtigste historier fra Det Gamle og Nye Testamente. Det er ikke kun i Piemonte og Lombardiet, du kan finde dette fænomen. Også i mange andre europæiske lande end Italien – specielt i Ungarn, Spanien, Frankrig, Polen og Tyskland – kan du udforske disse helligdomme. De er ofte i æstetisk perfekt harmoni med den omgivende, vilde natur.

Med tiden blev de Hellige Bjerge et af de vigtigste steder at mødes for de troende og for entusiaster inden for religiøs kunst. Den dag i dag er de, som nævnt ovenfor, af stor betydning. Har du lidt ekstra tid på hånden i løbet af din ferie i Piemonte, er det værd at udforske denne spirituelle side af bjerg-regionen.

Komplekset i Varallo Sesia

Blandt dem, som du bør have som en top-prioritet at opleve, er komplekset i Varallo Sesia. Det blev bygget med den bevidste hensigt at kopiere landskabet i Det Hellige Land. Komplekset består af 45 forskellige kapeller, en basilisk dedikeret til Jomfru Maria og et par andre bygninger. Udsigten fra dette imponerende kompleks er heller ikke til at overse: Du kan fra klippens top nyde synet af slottet i Varallo.

Sacro Monte di Crea

Sacro Monte di Crea er et andet meget besøgsværdigt Helligt Bjerg ud af i alt 12 i Piemonte. Det pryder en af de højeste bakketoppe i Monferrato-regionen. En region, der kendt for sit nærmest paradisiske landskab med sine bløde, rullende bakker, vinmarker og små, bedårende landsbyer og kirker, der titter frem fra det grønne.

Læs mere om rejseoplevelser i Italien

Sacro Monte di Crea ligger ca. 30 minutters meget naturskøn kørsel nord for Asti eller vest for Casale Monferrato. Det ligger i udkanten af Monferrato, tæt på Vercelli-rismarkerne. Også her tager udsigten pusten fra dig: Når du kigger til den ene side, ser du de skovklædte bakker og de stejle vinmarker. Når du kigger til den anden side, ser du det flade landskab, der strækker sig ned til floden Po. Køreturen dertil er til at have med at gøre. Du bliver formentlig ikke alt for skrækslagen over de lidt snoede og stejle bjergveje, du støder på. Selve vejen er desuden i god stand.

De Hellige Bjerge i Piemonte er en skøn oplevelse midt i den vilde natur. Se dem på din ferie. Foto: Laurom

Foto: I skovens dybe, stille ro… Smukt og fredfyldt er der på Sacro Monte i Piemonte. Billedet er taget af Laurom, Wikimedia Commons

Det samme kan siges om vejen op ad bakken, som du går på, når du har parkeret bilen. Her kan du tage det hele i dit eget tempo, og nyde en meditativ stund ved hvert kapel. Undervejs i din udforskning kan du slappe af og eventuelt nyde en picnic i det grønne.

Denne vej fører dig fra kapel til kapel, og ender på toppen, hvor du ankommer til det smukke Capella del Paradiso. Den malede loftskuppel i Capella del Paradiso er pyntet med et maleri af Jomfru Maria, der stiger til himmels omgivet af engle. Det koster 1 Euro at komme ind i kapellet.

Piemontes bjerge og dale er fyldt med eventyr, og især hvis du har bilen med på ferie eller lejer en bil, behøver du ikke at gå glip af nogen af dem. Det er kun et spørgsmål om tid og lyst, for listen over seværdigheder er meget længere, end du måske tror. 🙂

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere