De nordlige områder på fastlandet i Portugal

Gammel stenbro i Monho
Gammel stenbro i Monho

De fleste, som rejser til Portugal, holder ferie i Lissabon, på Algarvekysten eller på Madeira, og det er egentlig heldigt, for så kan vi, der har opdaget det nordlige Portugal med den smukke natur og spændende historie, få det hele (næsten) for os selv.

Den nordlige del af Portugal er den ældste del af landet, og har været bebeoet siden forhistorisk tid, og alligevel er området meget tyndere befolket end den sydlige del, og er derfor også mindre påvirket af turismen. Regionen strækker sig fra Coimbra op til Moncão nær grænsen til Spanien, og omfatter den idylliske Minho-provins, den betagende Douro-dal, samt Porto, som man også kan finde på UNESCO´s verdensarvsliste. Det er også her man kan besøge Beira Alta og Beira Baixa, selvom disse to har fået deres egen beskrivelse.

Naturen i området er en skøn blanding af lange og forholdsvis øde strande langs kysten, og en dramatisk bjergkæde, samt tætte skove. Portugals første naturreservat, Peneda-Gerês, og de andre skønne naturområder, såsom Montesinho og Alvão, byder på masser af naturskønne vandrestier, og i de nordøstlige bjerge finder man Coa-dalen med de forhistoriske hulemalerier, som bestemt er et besøg værd. Den nordlige del af Portugal er dog nok mest kendt for sin vinproduktion, og er derfor et yndet rejsemål for vinkendere. Douro-dalen producer førsteklasses druer og landskabet er fyldt med vinmarker og de klassiske “quintas”, som vingårdene kaldes. Porto er hjemsted for den berømte portvin, og den delikate og lette vinho verde har Minho som hjemstavn.

Porto

Den historiske by Porto er hovedstaden i den nordlige region, og er samtidig Portugals næststørste by. Byen ligger ved Douro-flodens udmunding og optræder på Unescos verdensarvsliste. Byen er karakteriseret ved de brostensbelagte stræder, de barokke kirker og de slanke middelalderlige huse med røde tagsten.

Den gamle bydel i Porto
Den gamle bydel i Porto

Byen har gennemgået en vis modernisering de seneste år, og man kan nu besøge gourmet-restauranter, ultra-moderne barer og caféer, og besøge moderne kunstmuseer, hvorefter man kan overnatte på et af de elegante og moderne hoteller. Men byen er dog mest berømt for sine vingårde; tag til Vila Nova de Gaia, som er hjemsted for den traditionelle portvin, og nyd en smagsprøve på de prisvindende dybrøde dråber.

Læs også hvordan er vejret i Porto

Minho

Minho strækker sig fra den nordlige del af Porto og helt til den spanske grænse, og er ofte omtalt som Portugals grønne hjørne på grund af de grønne skove og frodige dale. Området er tyndt befolket og de fleste indbyggere er landmænd og lever livet i et roligt tempo.

Smuk solnedgang ved Minho
Smuk solnedgang ved Minho

Der er to store floder, Ria Minho og Rio Lima, men de fleste kommer her for at besøge naturreservatet Peneda-Gerês, som er et område fyldt med granitsten, svimlende højder og dybe dale, samt de dybe skove, der tiltrækker, hvad der er tilbage af de truede iberiske ulve og de store ørne. På vestsiden er der lange strækninger af isorleret kystlinje, hvor man kan finde fantastiske strande, der er populære blandt surfere. Den lille by, Viana do Castelo, er områdets centrale by.

Douro-dalen

Den fantastiske Douro-dal er Europas ældste vinregion, og området er berømt på grund af dets mikroklima og de gyldne landskaber.

Douro-Nordportugal
Smukke Douro-dalen i Nordportugal.

Douro-floden, Ria Douro – guldfloden, bugter sig igennem landskabet fra Atlanterhavskysten til den spanske grænse, og langs flodens bredder vokser de mange vinstokke, som leverer druer til regionens berømte vinproduktion. Fra Porto kan man tage et dampskib eller tog til Douro-dalen, hvilket er en tur på cirka 9 timer. Selvom man også kan tage turen i bil, så kan tog eller skib anbefales, da man her vil nyde det fantastiske landskab til fulde. Og det er alligevel en god idé, at lade bilen stå, for regionen er fyldt med vingårde, som tilbyder vinsmagninger til de besøgende.

Læs her om rejser til Douro.

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere