Cremona – violinbyggernes by

Violiner i Cremona
Violiner i Cremona. Foto: ho visto nina volare, Flickr, Creative Commons.

Cremona i det nordlige Italien er ukendt for de fleste turister i sammenligning med byer som Milano, Venedig og Torino. Den gamle by er dog især blandt musikelskere kendt langt uden for landet grænser. Det skyldes at Cremona igennem århundreder var centrum for violinfremstilling og hjemby for Stradivari og flere andre af alle tiders bedste violinbyggere.

Levende violinhåndværk i Cremona

Cremona var ikke blot Stradivari’s fødeby, men eftersigende også stedet hvor den første violin blev bygget. Sikkert er det i hvert fald, at den lille by ved Po-flodens bred fra midten af det 16. århundrede og frem til sidst i 1700-tallet var det absolutte centrum for produktionen af de ypperste violiner.

Antonio Stradivari
En kunstners fremstilling af Antonio Stradivari i sit værksted. Edgar Bundy (1862-1922), Public Domain.

Det traditionelle violinhåndværk i Cremona, som i 2012 blev optaget på UNESCO’s liste over kulturel verdensarv, er et levende håndværk, der stadig udøves af hundredvis af violinbyggere i og omkring byen. Aspirerende violinbyggerne kan følge en 4-årig international uddannelse i Cremona, hvor lærer og elev indgår i et tæt parløb, der ender med en læreplads i et af de lokale værksteder. De unikke håndbyggede violiner som i dag fremstilles i Cremona, anses stadig for at være blandt de bedste i verden.

Museo de Violino

På byens nye violinmuseum, Museo de Violino, i det nyrenoveret Palazzo dell’Arte kan du udforske en samling af de fineste violinklenodier produceret i Cremona, heriblandt mange værdifulde stradivariusser. Blandt “kronjuvelerne” i samlingen er for eksempel violinen “Il Cremonese” fra 1715, der er vurderet til at have en værdi tæt på 40 millioner kr. Denne og flere andre violiner blev da også eskorteret gennem byen under politibeskyttelse, da de skulle på plads i det nye museum.

Udover de gamle violiner har du på Museo de Violino mulighed for at udforske byens ædle håndværk i udstillinger, som blandt andet inkluderer genstande og materiale fra Antonio Stradivari’s egne værksteder. På museet kan du også ved selvsyn opleve tilblivelsen af en violin i et lille værksted, ligesom du kan være heldig at nyde en koncert i museets auditorium.

Læs mere om udstillinger, åbningstider osv. på museets egen hjemmeside

Cremona
Piazza del Comune i Cremona. Foto: Jakub Hałun, Creative Commons.

En dag i Cremona

Holder du ferie på et af vores Hideaways i det nordlige Italien, er en dagudflugt til Stradivari’s fødeby ikke blot en chance for at opleve et stykke unik kulturhistorie i form af de smukke violiner på museet. Benyt også besøget til at opleve nogle af de andre kunstskatte og arkitektoniske seværdigheder i byen.

Du finder de fleste af seværdighederne finder du få hundrede meter fra Museo de Violino omkring middelaldertorvet Piazza del Comune. Her kan du for eksempel se byens katedral og det imponerende Torrazzo-klokketårn fra 1309. Trænger du til lidt aktivitet vil de 487 trappetrin til toppen af tårnet med garanti give sved på panden. men til gengæld belønnes du med en fin udsigt over Cremona. Endelige kan et besøg i den flot dekoreret San Michele kirke i udkanten af den gamle by også anbefales.

Cremona er desuden kendt for at byde på mange spændende kulinariske oplevelser på gode restauranter, som serverer lokale delikatesser. Det kan være en god måde at slutte en oplevelsesrig dag på.

Læs mere om rejser til Italien med unikke hideaways

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere