Blogindlæg om mad og drikke på rejsen i Italien

Slagter fra Italien

Pasta og pizza er et hit i enhver børnefamilie, men det italienske køkken byder på mange flere retter. En tomatsalat kræver for eksempel tykke skiver af bøffelmozarella, og hvem elsker ikke en grydefuld risotto på en kold vinterdag. Hver dag støder vi på det italienske køkken, men det smager nu engang bedst i Italien.

Læs også: Derfor holder jeg så meget af maden i Italien

Kaffe og så igang

Italienerne begynder deres dag med et stykke bagværk ledsaget af en kop rygende varm, italiensk kaffe eller en cappuccino. Frokosten består ofte af en ristet ciabatta sandwich. Det kaldes også en pannini. En eftermiddagsforkælelse i solskinnet kan være en is eller en sorbet, som Italien er så berømt for. Appetitten gemmes dog til det sene aftensmåltid. Middagen, der er dagens kulinariske højdepunkt, består altid af flere retter.

Aftensmåltidet er omfattende

Før middagen indledes, stimuleres appetitten med en aperitivi. Det kan være et glas spumante eller en gin og tonic. Ofte sættes der også oliven og grisini på bordet eller brød samt en skål olivenolie til at dyppe brødet i. Typiske forretter er ristet brød med tomat og olivenolie, også kaldet bruschetta, supertynde skiver af oksekød i vineddike, også kaldet carpaccio, eller lufttørret skinke fra Parma eller San Danielle.

Tidligere var pasta en forret, men i dag spises pasta ofte som hovedret. Det kan være i form af spaghetti, makaroni, gnocchi, penne eller farfalle, men altid i selskab med en lækker fløde- eller tomatsovs. Hovedretten kan også være fisk eller kød. Klipfisk i tomatsovs, baccala, er en udsøgt specialitet. Cantorni er tilbehør af enhver art, f.eks. grøntsager som kartofler, zucchini, auberginer eller trøfler.

En grøn salat renser smagsløgene, inden det italienske aftensmåltid bevæger sig videre til frisk frugt. Frugt er ikke en erstatning for dessert, men en ret i sig selv. Dessert hedder dolci, og det kan være tiramisu eller en af de mange søde tærter, som italienerne er berømte for. Er der plads til det, så er det nu, at du skal bestille en kop kaffe. Afrund måltidet med en fordøjelsesfremmende digestivi, for eksempel en sambuca, limoncello eller et glas grappa.

Italienske vine vinder frem

Italien producerer et væld af meget forskellige vine og er et af verdens største vinproducerende lande. Italien står for omkring 25% af alle verdens vine, og der er mange flere interessante vine end Amerone, Ripasso, Barolo og Chianti, der synes at være danskernes foretrukne. Italien byder også på hvidvine, rosevine, dessertvine samt de mousserende vine spumante og frizzante. De seneste tredive års fokus på kvalitet frem for kvantitet har gjort det italienske vinmarked uimodståeligt.

Blogindlæg om mad og vin

Du kan læse meget mere om mad og vin i Italien og på andre rejsemål i vores blog om rejser. Her finder du indlæg fra vores hverdag og rejser rundt omkring i Europa på jagt efter de bedste hideaways. En stor del af det at rejse er jo netop maden og vinen, og netop dette emne kan du læse om ved at klikke på nedenstående link.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere