Bjergene i Beiras – noget af den smukkeste natur i Portugal

Jeg elsker at kører rundt i bjergene i regionen Beiras i det nordlige Portugal  – og er du ligesom jeg betaget af bjerge og smuk natur, så sørg for at afsætte tid til et besøg i denne region på din ferie.

Hvis man vil opleve en helt fantastisk natur, frisk bjergluft og lidt af det oprindelige Portugal, så bør du besøge regionen Beiras. Området er stadig relativt uberørt af turismen og landskabet er fantastisk. Bjergkæden Serra da Estrela er den højeste i Portugal med bjergtoppe, der måler helt op til 2000 meter, og floden Mondego bugter sig igennem dalen. Det er et fantastisk område til vandre- og klatreture med ruter, der leder forbi naturlige laguner, igennem skove med pinjetræer og op i højderne, hvor man kan nyde den panoramiske udsigt over Spanien og Portugal. Om vinteren tiltrækker bjergene skiløbere fra hele Portugal, men regionen er ikke kommercielt udviklet – nærmest det modsatte.

Regionen er delt i to områder; Beira Alta, som er den øverste del, og Beira Baixa som er den nedre del. Den øverste del er mest frodig med vinmarker, frugtplantager og pinjeskove, og det er her man finder de højtliggende landsbyer såsom Guarda, Viseu, Covilhã og Almeida. Mange af disse landsbyer fungerede som uafhængighedskrigenes højborge, og man kan derfor se gamle ruiner, samt fæstninger og slotte fra det 18. århundrede.

De fleste indbyggere ernærer sig via landbrug, og på de lokale markeder kan man købe lokalt producerede oste, pølser, uld og den berømte Dao-vin. De lokale er meget venlige, og hvis du er så heldig at ankomme under en af deres højtider, så vil du helt sikkert blive inviteret med til festlighederne. I Celuricoda inkluderer én af disse højtider en konkurrence, hvor folk skal klatre op ad en fedtet pæl for at nå op til en stor flaske vin.

Den nedre region Beira Braixa er mere isoleret og er derfor ikke overrendt af mennesker. Regionen ligger ved foden af Serra da Estrella, og det støvede landskab er kun afbrudt af enorme granitsten og små simple landsbyer. Den landlige livsstil i området kan virke barsk efter europæiske standarder, men regionens charme ligger i simpliciteten. Der er langt til det hektiske og glamourøse liv, som man kender fra Lissabon, og regionen virker nærmest som om den er et helt århundrede bagud; markerne er fyldt med hårdtarbejdende æsler, der græsser imellem korn og frø, der ligger til tørre i solen. Der er langt imellem overnatningsmulighederne, men regionen er en køretur værd, da det er et fascinerende område at opleve, og der er masser af seværdigheder. Der er også enkelte større byer, som er værd at besøge; Monsanto er navnet på Portugals ældste koloni, hvor huse og veje er hugget ud af kæmpestore sten, og i regionens hovedstad, Castelo Branco, kan man opleve middelalderlige mure og den atmosfæriske Idanha-a-Velha med de mange romerske levn.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lars Henriksen

Sommerferie på Gran Canaria er ikke for varmt

Gran Canaria har et subtropisk havklima med meget ensartet vejr hele året....
Læs mere

Skriv et svar