BIBICh – guddommelige dråber fra en kroatisk vingård

BIBICh vin i Kroatien
BIBICh vin i Kroatien.

Hjemme på min hylde i køkkenet står der en elegant, sort flaske rødvin: Sangreal Shiraz fra BIBICh, står der skrevet med guldskrift… Og på hylden bliver den stående, for der skal en meget speciel lejlighed til, før jeg åbner den og så bringer den alt for mange gode minder fra min rejse til Kroatien og BIBICh vingård, frem.

Nogle gange har jeg da lov til at være heldig… Og arbejder man som jeg i rejsebranchen og er på studietur, sker det faktisk af og til at man får nogle wow-oplevelser der beriger ens liv bare en lille smule. Mit besøg på BIBICh vingård var sådan en berigende oplevelse. Noget helt særligt blev det, da det hele var en overraskelse fra vores agent Gorans side. Inde i bilen på vores tur igennem det smukke og vekslende landskab fra Split for at komme nordpå, nævner Goran at vi skal kigge forbi en af hans gode venner, der har en vingård. Vingård? Gad vide hvordan vinen smager her i Kroatien, for jeg kan ikke lige huske om jeg nogensinde har smagt kroatisk vin. I mine tanker forestiller jeg mig det må være lidt som græsk vin, den slags vin man KUN drikker, når man er på ferie, eller når alt andet er udsolgt. Men jeg kunne ikke tage mere fejl!

Mit møde med BIBICh: Enkelt, smukt, landligt – fantastisk!

BIBICh ligger i bjergene ved den lille by Plastovo i regionen Skradin, øst om den smukke havneby Sibenik i Dalmatien. Efter en lidt bakket tur op til vingården, får vi øje på et rustikt, kridhvidt hus der står der og skinner flot i det strålende solskin, med træskodder for vinduerne. En enkelt rød lille trækvogn, med BIBICh markeret i guld, står på marken, indeholdende tre store flotte retro-flasker med vin. Langs med husets kridtede hvide mur står der en sort gammel cykel med en vinkasse i træ bagpå.. Alt er bare enkelt, stilfuldt og totalt gennemført.

BIBICh vin fra Kroatien

Goran åbner døren og vi går ind i husets vinbutik hvor vi bliver mødt af hans gode ven Sime Petkovic, husets sommelier. Hvilken mand, hvilken karisma!!!

Har du hørt om 1.-klasses rødvinen R5? Det har du nu…

Stor, robust og med det største smil byder han os velkommen til BIBICh. Mit blik glider rundt inde i den smukke forretning, hvor der står vinflasker, olivenolie, eddike-, grappa- og konjakflasker smukt stillet op langs med væggene. Jeg nævner for Sime hvor utroligt elegante og enkle deres vinflasker er, navne som R5 og R6 pryder flaskerne. Sime forklarer, som var det det mest naturlige i verden, at når folk drikker en god vin, husker de sjældent navnet hvis den f eks hedder Castillac de Montpanard et eller andet, men hvis vinen i stedet for hedder noget så enkelt som R5 er det noget, man nemmere kan huske. Hmm… good point, Sime… : )

BIBICh rejste sig fra krigens ødelæggelser

Vi får hurtigt nogle glas i hånden og som den professionelle sommelier Sime er, drejer han vant vinglasset rundt og kigger på farven, imens han går igang. Med intensitet og spænding, fortæller han at familien Bibic har produceret vin i næsten 500 år, men i løbet af krigen i 90’erne, blev størstedelen af familiens vinplantager ødelagte. Heldigvis var de hurtige til at plante nye vinranker i 1995 og allerede i 1998 kunne man igen producere de første vine. Imponerende!!!

Ikke mindre end 120.000 flasker produceres der nu årligt. Imens Sime taler og gestikulerer, smager vi disse fantastiske druer der bliver hældt op. Nu er og har jeg aldrig været nogen ekspert i vin, men jeg har altid været god til at sige om en vin er god eller ej, og disse vine vi får hældt op er klasse vine, sprøde, ”crispy” hvide vine med spændende smag og fyldige røde vine i smukke farver.

Prisliste på vin fra BIBICh i Kroatien

Sime tager os med videre rundt og vi ender i den eksotiske baggård – en smuk patio, hvor hvide vintønder står stillet op som barborde sammen med store terracotta-krukker, i hvilke flotte røde pelargonier blomstrer. Baggården i sig selv er en lille bid af Middelhavet. Lige pludselig har man det, som om man er på besøg i Spanien. Sime fortæller videre at Bibich ikke er åbent for offentligheden og at de ikke gør noget for at markedsføre sig selv, ud over at de har er en Facebook-side, man kan like…

Deres filosofi er at hvis folk virkelig ønsker at besøge dem, skal de nok finde dem. Mon ikke det er en af grundene til at det hele virker så mytisk og eksotisk, det man ikke har nem adgang til, bliver jo tit mere spændende og eksklusivt, ikke? Hos BIBICh kommer folk ikke kun for vinens skyld, men også for deres måde at pare vin sammen med mad, selv om de ikke engang er ”aktive” som restaurant.

Lækre tapas, som verdenskendisser rejser langt for at smage

Maden de serverer er ikke en hvilken som helst mad. Det er ”molecular cuisine-style”, nyskabende og unik. Husets kok er ejeren Alen Bibics kone, Vesna Bibic, der næsten altid prøver at sørge for at ingredienserne, der bliver brugt, er lokale og kommer indenfor et areal af 1 kilometers omkreds fra Skradin. Man får det serveret som tapas, tit som 12 eller 14 ”retter” og selvfølgelig med en ny vin til hver ret.

Tapas i Kroatien

Disse retter er blevet så godt modtaget at de ”store” verdenskendisser har fundet vej til BIBICh. Selveste Vladimir Putin har spist her – ham kan man mene om, hvad man vil, men han har tydeligvis gode smagsløg… : ) Vi bliver også vist det store langbord hvor alle de heldige besøgende holder deres vinsmagninger akkompagneret af de enestående tapas-anretninger. Bordet står lige under en masse prunkende vinranker, dækket op med blåternet dug, enkelt men alligevel så indbydende.

Læs også: Hvad er tapas?

Kroatisk vin er det nye sort – bare vent og se

BIBICh om nogen, har været med til at sætte Kroatiske vine på verdenskortet, vine som er på stærk fremmarch! Sime fortæller at de exceptionelle vejrforhold hvor det er varmt, tørt og blæsende, gør at man sjældent behøver at besprøjte plantagerne. Og når nætterne tit er kølige giver dette vine der er friske og lækre. En af mine største anbefalinger, se om du ikke kan finde vej til BIBICh. Hvis ikke, så drik en masse kroatisk vin, den smager fantastisk….

Men hvad kunne jeg egentlig ellers have forventet, fra dette fantastiske land?

Godt at vide om BIBICh:

  • Skal man være heldig at komme i kontakt med BIBICh for at opleve en vinsmagning, kan man prøve at ringe på +358 22775597 eller skrive på vinabibich@gmail.com. Du kan også besøge dem på Facebook, under BIBICh Wine Croatia
  • Har man ikke mulighed for at komme hele vejen op til BIBICh vingård er det også muligt at drikke de lækre vine på den lille bar & restaurant ”Alante” i den gamle by i Skradin (en time syd for Zadar).
  • Den legendariske Tv-kok Anthony Bourdain besøgte BIBICh og var dybt imponeret, hvis i kender ham er han ikke altid den nemmeste at imponere. Du kan se hans fantastiske rejse i Kroatiens kulinariske verden og hans besøg hos BIBICh her:
  • Hvidvin på kroatisk: Bijelo vino
  • Rødvin på kroatisk: Crveno vino

Anthony Bourdain besøger BIBICh i Kroatien

Foto: Anthony Bourdain besøger BIBICh i Kroatien

Læs også: Maden er blot endnu et argument for at rejse til Kroatien

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere