Levende historie i verdens ældste botaniske have

Orto Botanico i Padova
Orto Botanico i Padova. Foto: Danny Navarro. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Besøg Padova og verdens ældste botaniske have i Italien – her kan du udforske en omfattende samling af planter fra hele verden og havens interessante historie.

I den smukke norditalienske by Padova ligger verdens ældste botaniske have, Orto Botanico. Selv hvis du ikke er specielt botanisk interesseret, kan jeg alene på grund af havens interessante historie anbefale et besøg, hvis du er på rejse i denne del af Italien.

En levende historie

Orto Botanico blev skabt helt tilbage i år 1545 på foranledning af Padovas’ universitet, som efterspurgte medicinske planter. Havens oprindelige smukke form er bibeholdt med en cirkelrund midte omgivet af vand, som symboliserer verden. Senere er der tilføjet yderligere udsmykninger og bygninger, men den næsten 500 år gamle have benyttes stadig til botanisk forskning.

Haven har dannet præcendens for botaniske haver jorden rundt, og har igennem historien ikke mindst bidraget til den videnskabelige udvikling med en øget forståelse af sammenhængen mellem natur og kultur. Havens historiske betydninger en af grundene til at den er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.

Orto Botanico
Spændende planter i Orto Botanico. Foto: Xiquinho SilvaCC BY 2.0

Når du går rundt blandt havens mange spændende planter, vil du da også selv fornemme den lange historie, for eksempel når du kommer forbi samlingens ældste plante, en palme fra 1585. Palmen vokser i et drivhus i midten af haven sammen med andre gamle planter, såsom en ginkgo og en Storblomstret magnolia fra midten af 1700-tallet.

Udover de mere end 3.500 forskellige plantearter rummer Orto Botanico også et omfattende bibliotek med over 50.000 bøger og historiske manuscripter samt Italiens næststørste herbarium.

Der er mulighed for at få guidet rundvisninger (på engelsk), hvor du i løbet af en times tid vil få et godt indtryk af havens samlinger og historie.

Du kan læse mere om ‘Orto Botanico di Padavo’ på havens egen hjemmeside.

Flere seværdigheder i Padova

Den botaniske have er ikke den eneste interessante seværdighed i Padova, og har du tiden til det, er det oplagt at kombinere et besøg i haven med en tur rundt i byens historiske centrum. Her kan du for eksempel besøge Prato della Valle, en af de smukkeste pladser i Italien eller det fantastiske Scrovegni kapel, som maleren Giotto di Bondone i 1305 udsmykkede med freskomalerier.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere