De Baleariske Øer forbyder traditionel tyrefægtning

Tyrefægter-arenaen i Sevilla
Traditionel tyrefægtning er stadig tilladt nogle steder i Spanien, f.eks. i tyrefægter-arenaen i Sevilla, der optræder her på billedet; men på De Baleariske Øer er den nu forbudt

Det regionale baleariske selvstyre – der blandt andet omfatter øerne MallorcaMenorca, Ibiza og Formentera –  vedtog mandag i denne uge en række nye restriktioner, der har til hensigt at forbyde traditionel tyrefægtning ved at indføre strenge begrænsninger på, hvad der kan finde sted i tyrefægterarenaen.

De nye restriktioner er ikke et direkte forbud mod tyrefægtning, sådan som det blev indført af den regionale regering i Catalonien i 2010, men et forsøg på at undgå, at tyren tager skade under tyrefægter-forestillingen ved at forbyde en række af tyrefægtningens klassiske virkemidler, redskaber og teknikker.

Kun ti minutter i arenaen

De nye regler for tyrefægtning på øerne dikterer således, at tyrene kun må opholde sig maksimalt ti minutter i ringen; at alle skarpe redskaber, så som pica´en og bandarilla´en, er forbudt; og at tyrefægterne kun får lov til at bruge el capote og la muleta – to klassiske typer tyrefægtningsredskaber – til at interagere med tyrene.

Tyrefægtning
De nye regler for tyrefægtning på De Baleariske Øer dikterer bl.a., at tyren ikke må opholde sig mere end 10 minutter i arenaen

Det kræves også, at tyrene bliver returneret til deres ranch uskadede samme dag, som de har været i ringen og at de tilses af en dyrelæge, der skal vurdere tyrenes fysiske og psykologiske tilstand. Det er desuden et krav, at både tyre og tyrefægtere testes for doping.

Modstand fra Madrid

De nye restriktioner af øernes tyrefægter-traditioner har mødt modstand i den spanske hovedstad Madrid, hvor den spanske regering – der i 2013 og igen i 2015 gjorde tyrefægtning til en del af Spaniens kulturelle arv – har argumenteret for, at de nye love går imod landets forfatning.

Det er ikke første gang, at et regionalt selvstyre i Spanien udkæmper kampe med den nationale regering i Madrid om retten til at forbyde tyrefægtning, enten helt eller delvist. Da det regionale selvstyre i Catalonien vedtog et total-forbud mod tyrefægtning i 2010, blev det efterfølgende af Spaniens højesteret i 2016 dømt til at være i strid med den spanske konstitution.

Francisco Goya tyrefægter-tegning
Tyrefægtning har spillet en rolle i det spanske samfund i flere århundreder. Her Francisco Goyas berømte tegning “Ligereza y atrevimiento de Juanito Apinani en la de Madrid”, der var en del af en serie på 33 tegninger om tyrefægtning, kaldet “La Tauromaquia“, fra 1816

Uden effekt

Dommen fra den spanske højesteret har dog endnu ikke vist sig synderligt effektiv, idet den sidste traditionelt udførte tyrefægtning i Catalonien fandt sted den 25. september 2011 i den historiske tyrefægterarena La Monumental. Derimod finder såkaldte recortes – dvs. tyrefægter-forestillinger, hvor det ikke gælder om at dræbe eller skade tyren, men på akrobatisk vis at undgå den – stadig sted i regionen.

Rejser til De Baleariske Øer

Har du planer om at tage på ferie på De Baleariske Øer – og er du på udkig efter en personligt udvalgt feriebolig? Så besøg vores side med personligt udvalgte hoteller og ferieboliger på Mallorca her – eller på Mallorcas mere ukendte lillebror Menorca her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere