Badeferie på Sardinien? Lad sandet blive på stranden

Badestrand Sardinien
De mange skønne badestrande er hovedattraktionen på Sardinien.

Middelhavsøen Sardinien er kendt og elsket for sine dejlige badestrande med tillokkende turkisblåt vand. Når tiden i dette italienske ferieparadis lakker mod enden, ønsker mange at sikre sig et unikt ferieminde – måske en håndfuld sand fra favoritstranden? Det kan dog ende med at blive et særdeles dyrt souvenir.

Store bøder for sandtyveri

Selvom det kan være fristende at fylde en lille pose med sand eller tage et par flotte muslingeskaller med hjem, er det strengt forbudt. Den 1. august 2017 trådte desuden en ny lov i kraft, som betyder, at overtrædelser nu straffes med bøder på helt op til €3.000 (ca. 22.500 kr.). Toldere står klar i lufthavnene og holder skarpt udkig efter blandt andet det hvide sand Cala Luna og det gule sand fra Piscinas.

Ifølge BBC er der således allerede eksempler på, at turister på vej hjem fra Sardinien denne sommer har modtaget bøder på omkring €1.000 for forsøg på at udføre sand, skaller og sten.

Sandstrand Sardinien
Sand hører til på stranden, ikke i kufferten.

Flere tons sand forsvinder fra Sardinien

Når man står med tæerne begravet i det lune sand, kan det være svært at forstå, at det skulle være nogen skade til at tage et par håndfulde med hjem. Opgørelser af konfiskationer fra Sardiniens lufthavne de senere år viser dog, at alene i løbet af sommermånederne forsøger turister at udføre adskillige tons sand.

Det er da heller ikke kun myndighederne, som med konfiskationer og høje bøder forsøger at opdrage øens besøgende. Lokale borgere er også bekymret for, at jagten på souvenirs skal ende med at skade øens naturarv. I aviser og i en gruppe på Facebook, “Sardinien røves og plyndres”, dokumenteres turisternes souvenir-jagt derfor med billeder og video i et forsøg på at rette myndigheders og offentlighedens opmærksomhed mod problemet.

Det er desværre ikke kun på Sardinien, at man kender til hensynsløse turister. På det italienske fastland har man i mange år kæmpet mod langfingrede turister, som synes, at det for eksempel er helt i orden at snuppe et lille stykke af Colosseum eller Pompeii med hjem. Også her risikerer du ikke blot at skulle betale overvægt for din kuffert, men kan se frem til en klækkelig bøde. En ærgerlig måde at afslutte en ferie.

Cala Luna grotte
De flotte huler ved Cala Luna er et hyggeligt tilflugtssted, når solen står højest på himlen. Foto: Vasile Cotovanu, CC.

Nyd ferien på Sardinien med god samvittighed

Der er masser af muligheder for at få et unik ferieminde med hjem fra Sardinien uden at overtræde skrevne eller uskrevne regler. Der er for eksempel en lang og stolt tradition for kunsthåndværk på øen, som er oplagte souvenirs eller gaver at tage med hjem.

Noget af det vigtigste for en vellykket ferie, er naturligvis at finde den helt rigtige feriebolig på Sardinien. Det kan du gøre her hos Hideaways, som har et bredt udvalg af håndplukkede hoteller og ferielejligheder, der kan danne den perfekte ramme om en badferie.

Det er i øvrigt ikke kun langs den idylliske kyst, at der venter dig spektakulære landskaber på Sardinien. En vandretur ned til øens dybeste kløft, Su Gorropu, er for eksempel en af den slags naturoplevelser, du formentlig vil huske resten af livet.

 

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Trøffelmesse i Alba

I oktober og november kan du besøge den fantastiske trøffelmesse i Alba,...
Læs mere

Skriv et svar