5 traditionelle slags morgenmad rundt om i verden

Morgenmad
Morgenmad - dagens vigtigste måltid. Men hvad spiser man til morgenmad rundt om i verden? Her gennemgår vi fem populære typer af morgenmad fra forskellige dele af verden. Foto: Ella Olsson CC BY 2.0

Det er et faktum, at dagens første måltid er vigtigt – endda det vigtigste – er noget vi har været bevidste om i de nordiske lande i lang tid. Når du vågner op efter en nats søvn, er det mange timer siden, du sidst har spist noget, og du skal have tilført energi for at holde dit blodsukker under kontrol resten af dagen. Morgenmaden er nu blevet så vigtig for mange, at det er blevet populært at spise “instagramvenlig” morgenmad – både hjemme og på restaurant – med forskellige komponenter, farver og teksturer.

Efter at have boet i Italien i mange år har jeg erfaret, at vi skandinaver lægger meget mere vægt på at spise en nærende morgenmad end for eksempel italienerne gør. I Italien er det normalt at begynde dagen med en cappuccino og en croissant i en bar, eller måske en hurtig espresso og et par biscotti-kager derhjemme. Jeg kan huske første gang, jeg blev tilbudt kager til morgenmad. Jeg lo og spurgte, hvor grøden var.

Men ligeså mærkeligt, som vi synes, det er at begynde dagen med kager, lige så mærkeligt mener italienerne det er at begynde dagen med en stor portion grød. Det handler om kultur og tradition, men især om vejr. For oppe i det kolde nord har vi været nødt til at få tilført fedt og energi for at holde os varme, mens folk omkring Middelhavet ikke har haft det samme problem. Dette er også forklaringen på, hvorfor vi bruger så meget smør og fløde i vores nordiske opskrifter – fedt beskytter mod kulde – mens mange af opskrifterne i syden er baseret på tomat og olivenolie.

Morgenmad rundt om i verden

Forskellene mellem skandinavisk og italiensk morgenmad gjorde mig interesseret i at beskrive morgenmads-traditionerne i andre lande, så her er en lille gennemgang af traditionelle typer af morgenmad rundt om i verden.

Bali: Nasi Goreng

Tro det eller ej, men på Bali spiser du en hel skål ris til morgenmad. Nasi Goreng, som i de nordiske lande måske er bedre kendt under sit engelske navn, Fried Rice, serveres til morgenmad, frokost og middag i Bali. I den balinesiske version serveres de stegte ris med grøntsager og helst et stegt æg – en varm og nærende morgenmad. Men bare rolig! Hvis du foretrækker en mere sød morgenmad, kan du også begynde din dag med en sød risbudding med banan og kokosmælk.

Tyrkiet: Te og tapas

I Tyrkiet spiller kaffen en stor rolle i samfundet – men når det gælder morgenmaden, foretrækker tyrkerne faktisk te. Teen serveres i små gennemsigtige glas – for at vise dens smukke farve – og helst med en masse sukker. Til teen spiser du noget, der bedst kan beskrives som tapas. Typiske ingredienser er hvid ost (ligner feta), lagret ost (kaşar peyniri), sorte og grønne oliven (zeytin), smør, honning, marmelade, omelet og grøntsager.

England: Alt og lidt til

Hvis du er på ferie i England, for eksempel i hovedstaden London, har du en god mulighed for at begynde dagen med masser af mad. I England tager man nemlig morgenmaden meget alvorligt. En klassisk engelsk morgenmad består af æg (spejlæg eller røræg), sort budding, pølse, bacon, svampe, bønner i tomatsauce, hash browns og tomat – og helst nogle skiver hvidt brød. Puha! Jeg bliver helt forpustet af bare at tænke på det …

Thailand: Joke (โจ๊ก)

Ligesom i Bali er det almindeligt i Thailand at spise noget, som vi i den vestlige verden nok ville betragte som en hel frokost eller middag – du kan spise alt fra kyllingewok til ris og karry til morgenmad. Men er der én bestemt ting, som det thailandske folk især elsker at spise til morgenmad, så det er Joke (Thai: โจ๊ก). Joke ligner kinesisk congee, det vil sige ris, der er kogt, indtil den næsten opløses og danner en tyk grød, der ligner vores havregrød. Joke serveres varmt, ofte med tilbehør på toppen, såsom æg, svinekødsboller, ingefær og koriander.

USA: Vafler, amerikanske pandekager og bagels

Da jeg boede i USA, bestod min morgenrutine i at tage to vafler op fra fryseren, putte dem i brødristeren og så spise dem varme med smør eller honning…Jeg tror ikke, at denne morgenmad falder inden for kategorien “nærende morgenmad”, men på den anden side handler livet ligeså meget om fornøjelse som om næring. Andre populære typer morgenmad i USA er amerikanske pandekager (som bedst nydes på en traditionel “Diner”) og bagels, der er mest populære i New York City.

Mere morgenmad rundt om i verden?

Har du spist en unik morgenmad et sted i verden? Noget chokerende eller noget, der smagte fantastisk? Del gerne dine morgenmads-oplevelser med os. Jeg elsker morgenmad, og jeg synes altid, det er interessant at høre om andres oplevelser og tips.

Vil du gerne prøve morgenmaden i ovennævnte lande, eller måske i Grækenland, Italien, Mauritius eller Sri Lanka? Så kan du begynde med at besøge os på Hideaways for at finde en håndplukket feriebolig til din rejse.

Mere fra Louise Laurenius

5 traditionelle slags morgenmad rundt om i verden

Det er et faktum, at dagens første måltid er vigtigt – endda...
Læs mere

Skriv et svar