10 ting, du ikke vidste om Wien

Wien gågade
På Wiens gågader ligger butikkerne som perler på en snor og lokker med alt fra eksklusive mærkevarer til kulinariske delikatesser. Foto: Pedro Szekely, CC BY-SA 2.0

Måske ved du allerede, at Wien er kendt som Musikkens by? En række af de største komponister såsom Mozart og Beethoven boede og arbejde i sin tid her. Du har sikkert også på et tidspunkt set nytårskoncerten med Wiener Philharmonikerne, der transmitteres til hele verden fra Goldener Saal (den gyldne sal) i Wiener Musikverein. Men rige musiktraditioner og flotte koncerthuse er langtfra det eneste, som gør Østrigs smukke hovedstad til et af de mest interessante storbyrejsemål i Europa.

På en rejse til Wien kan du også forkæle din søde tand på berømte konditorier, lufte danseskoene med en vals ved et af hundredvis af baller, besøge lokale vingårde eller blot gå på opdagelse blandt de talrige museer, monumentale bygningsværker, caféer og butikker, som gemmer sig i de labyrintiske gader i den gamle bymidte, som ikke overraskende er erklæret for verdenskulturarv af UNESCO.

Søger du inspiration til din storbyferie i den østrigske hovedstad? Her er 10 ting du (nok) ikke vidste om Wien:

Wien vinmark
Vinmark nær Wien. Foto: Andrew Nash, CC BY-SA 2.0

1 – Vinmarker indenfor bygrænsen

Prioriterer du gastronomiske oplevelser højt i dine ferier? Så bliver du ikke skuffet på en rejse til Wien. Det lokale køkken rummer talrige elementer fra de lande, der i sin tid udgjorde det Østrig-ungarske Kejserrige, hvis centrum var Wien. Bestiller du et glas vin til maden, er der desuden gode chancer for, at den er helt lokal.

Der er formentlig blevet produceret vin her næsten lige siden romerne grundlagde byen og plantede de første vinstokke for omkring 2000 år siden. I dag kan Wien bryste sig af at være den eneste hovedstad i verden med en betragtelig produktion af vin inden for bygrænsen.

Hvis du tager en sporvogn til et af de ydre distrikter, kan du således besøge en lokal vingårde, en “Heurigen,” hvor du kan opleve produktionen tæt på og nyde et glas af husets egen vin med en bid mad. Især områdets hvidvine som Riesling, Weissburgunder, Grüner Veltliner, Pino blanc og Sauvignon blanc er ifølge kendere gode, men der produceres også rødvin flere steder.

Wien panda
En af kæmpepandaerne i Wiens zoo. Foto: Milena, CC BY 2.0

2 – Verdens ældste zoo

Zoo i Wien, Tiergarten Schönbrunn, åbnede i 1752 og var som den første zoologiske have åben for offentligheden og ikke blot forbeholdt samfundets øverste lag. I dag kan Wiens Zoo, som ligger ved det kejserlige sommerpalads Schönbrunn, ikke blot bryste sig af at være verdens ældste zoo. Den er også flere gange blevet kåret til Europas bedste.

Her kan du og familien få lang tid til at gå med at studere de omkring 700 forskellige arter, der inkluderer flere sjældne dyr. Sammen med Berlin Zoo og København Zoo, hører Schönbrunn Zoo for eksempel til i den eksklusive klub af europæiske zoologiske haver, der huser pandaer.

Wiener Riesenrad,
Pariserhjulet i Wien blev bygget til ære for Franz Joseph 1. Foto: Enrico Strocchi, CC BY-SA 2.0

3 – Verdens ældste pariserhjul

En af de bedste udsigter over Wien får du fra det kæmpe pariserhjul, Wiener Riesenrad, der er verdens ældste af sin slags, som stadig er i drift. Dette pariserhjul, som oprindeligt blev bygget i 1897, er et af byens mest kendte vartegn og hovedattraktionen i Wurstelprater forlystelsesparken. Under Anden verdenskrig nedbrændte pariserhjulet ganske vist, men lige som flere af byens andre store bygningsværker blev det kort efter genopbygget.

En tur med det store pariserhjul bringer dig op i næsten 65 meters højde. Hjulet roterer med adstadige 2,7 km/t, så du har god tid til at nyde udsigten undervejs. Er en almindelig tur, som typisk tager et kvarters tid, ikke nok for dig, er der også mulighed for at booke en af luksuskabinerne til en lidt længere “kaffe-tur”, en romantisk middag eller sågar et bryllup.

4 – Snekuglen blev opfundet i Wien

Erwin Perzy, en lokal producent af kirugiske instrumenter, forsøgte i år 1900 at udvikle en lysstærk lampe til kirugi. Det lykkedes ikke, men undervejs i processen fik han i stedet inspiration til det, han kaldte en Schneekugel. Snekuglen, som Perzy tog patent på, blev hurtig populær, og i 1905 åbnede han sammen med sin bror, Ludwig, en snekuglebutik i Wien.

Er du på udkig efter et håndlavet souvenir fra din rejse til Wien, finder du butikken på Schumanngasse 87. Den er stadig i familiens eje og drives i dag af Erwin Perzy III.

Wien bal
Wien er kendt for sine mange baller og valse. Foto: Heisenberg Media, CC BY 2.0

5 – Hundredvis af baller

I “Weltstadt der Musik” nøjes man ikke med at sidde stille, når musikken spiller. Med over 450 baller i løbet af året, har du rig lejlighed til at finde danseskoene frem, hvis rejsen går til Wien.

Wienernes hang til bal og festlig dans startede i 1800-tallet, hvor det efter sigende var diplomaternes begejstring for den nye dans, valsen, der fik fredsforhandlingerne efter Napoleonskrigene til at trække i langdrag. I dag byder året i Wien på et omfattende balprogram, hvor man ved mange af ballerne stadig holder fast i de traditionelle skikke med stram dresscode, åbningsfanfare samt indgang for debutanter og debutantinder.

Balsæsonen i Wien begynder hvert år officielt den 11. november, når karnevalsæsonen, Fasching, indledes. De fleste er enige om, at højdepunkterne i balsæsonen, som for alvor topper i januar og februar, tæller Wiener Filharmonikernes bal og Opernball (Operaballet), som er Østrigs nationalbal.

6 – Drømmenes by

Wien er måske nok mest kendt som “Musikkens by” på grund af dens rige musikalske arv, men du vil også ofte se den omtalt som “Drømmenes by.” Det var nemlig her i byen, at verdens første psykoanalytiker, Sigmund Freud, studerede og arbejdede en stor del af sit liv. Freud var blandt andet overbevist om, at man ved drømmetydning kunne finde ud af, hvad der i virkeligheden driver os som personer.

Lejligheden på Berggasse 19, hvor Freud boede i næsten 50 år, er i dag omdannet til et museum.

Wien cafe
På Café Central kan du udover kaffe og kage også bestille en Wiener schnitzel. Foto: a.canvas.of.light, CC BY 2.0

7 – Wiens kaffehuse er kulturarv

Et af de bedste steder du kan opleve ægte gemütlichkeit i Wien, er på et af de klassiske Kaffeehäuser. Det var efter sigende tyrkerne, som efter et forgæves forsøg på at indtage byen i 1683 efterlod sække med de kaffebønner, der blev starten på Wiens begejstring for kaffe. I dag er der kaffehuse over det meste af byen, men især dem i og omkring den gamle bymidte er berømte.

Byens kaffehus-kultur har siden 2011 været optaget på UNESCO’s lister over immateriel kulturarv. Faktisk er de klassiske kaffehuse ofte lige så kendt for deres fristende kagekort som for deres kaffe. I caféen på Hotel Sacher er det for eksempel et must at bestille et stykke Sacher Torte, en chokoladekage med abrikosmarmelade.

8 – Opdelingen af Wien

Efter Anden verdenskrig, som lagde en stor del af byen i ruiner og kostede mange tusinde indbyggere livet, blev Wien i lighed med Berlin opdelt i besættelseszoner, som var fordelt mellem England, USA, Frankrig og Sovjet. Den gamle bymidte udgjorde en international zone, hvor magten gik på skift hver måned. De allierede styrker forblev i Wien indtil 1955.

9 – Den grønne hovedstad

Wien er en af de grønneste hovedstæder i verden. Således udgør grønne områder som parker, skove og endda vinmarker næsten halvdelen af byen. De talrige grønne områder giver indbyggerne en mangfoldige af aktivitetsmuligheder i frisk luft og giver dig som besøgende rig mulighed for at tage en pause fra storbylivet.

I det store grønne område Prater, som ligger tæt på Donau blot tre kilometer fra Stephansdom i fugleflugt, finder du for eksempel vidtstrakte enge og skove, som indbyder til vandre- eller cykelture. Den 4,5 km lange allé, Hauptallee, langs hovedvejen gennem området er især populær blandt joggere, men tag også gerne en afstikker ind ad de smalle skovstier for at finde mere fredelige lysninger og skjulte skovsøer.

Prater var tidligere et jagtområde forbeholdt kejseren, men blev overdraget til offentligheden af kejser Josef 2. i 1766. I dag er det også i Prater, at du finder forlystelsesparken Wurstelprater med det ikoniske pariserhjul og det  store Ernst-Happel-Stadion.

10 – Verdens bedste by at leve i

Wien har de sidste ti år indtaget topplaceringen på Mercer Quality of Life-ranklisten over de bedste byer at leve i (København får i den seneste opgørelse en 8. plads). Mercer, der er et af verdens største HR-konsulentfirmaer, rankordner byerne ud fra 40 forskellige forhold som stabilitet, retsvæsen, kriminalitet, uddannelses- og sundhedssystem, miljø og infrastruktur.

Undersøgelsen fra Mercer anses for at være den mest fyldestgørende af sin slags i verden. The Economist tildeler i deres seneste Global Liveability Index ligeledes Wien førstepladsen.

Rejs til Wien med Hideaways og bo på håndplukkede hoteller og ferielejligheder i den østrigske hovedstad.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere