Vejret på Kreta når du rejser

Kreta er kendt for sin lange kystlinjes mange fantastiske strande og det solrige middelhavsklima, som indbyder til en afslappede badeferie på disse. Læs her om det bedste tidspunkt at rejse til Kreta og få tips til din ferie på denne smukke græske ø.

Grækenlands største ø har et tempereret middelhavsklima. Det vil sige, at Kreta har varme, tørre somre og milde, regnfulde vintre. Øen er kendt for at have det mildeste klima og den længste rejsesæson blandt de græske øer. Det kan Kreta takke sin sydlige placering og det Det Ægæiske Hav omkring øen for. De centralt beliggende bjerge, der strækker sig fra øst til vest på Kreta, skaber desuden en naturlig barriere for de fremherskende, nordvestlige vindene. Det giver forholdsvis store regionale forskelle i vejret på Kreta.

Klima delt mellem nord og syd

Det nordlige Kreta kan klimamæssigt sammenlignes med de fleste andre europæiske middelhavsområder. Det sydlige Kreta er til gengæld varmere, tørrere og mere solrigt med gennemsnitligt 2800 solskinstimer om året. Den sydlige del af øen kan derfor bedre sammenlignes med kystområderne i Nordafrika, hvad angår varme og nedbør. Sydkretas lighed med Nordafrika betyder for eksempel, at de afrikanske svaler bliver der året rundt i stedet for at trække længere sydpå om vinteren.

De bjergrige områder på Kreta er generelt køligere og har mere udtalte årstider. Det er ikke helt usædvanligt med kraftigt snefald om vinteren i de høje bjergdele. På de højeste punkter kan sneen blive liggende så sent som til juni måned, og midt på vinteren kan bjergpassene være fuldstændig blokerede.

Sommer

Hvis du rejser til Kreta sommeren, fra juni til september, vil du typisk kunne nyde temperaturer i slutningen af 20’erne. I juli og august topper gennemsnitstemperaturen midt på dagen oppe omkring 30°C. Nattemperaturerne er også høje, men alligevel til at holde ud som følge af den lave fugtighed. I de varmeste måneder er der ofte dage, hvor temperaturen kryber længere op i 30’erne.

Særligt på den sydlige del af øen, kan temperaturen nogle somre nå helt op på ubehagelige 40°C. Det sker særligt, hvis øen udsættes for Sirocco-vinden. Sirocco’en blæser op sydfra fra Afrikas Sahara-ørken. Dette medfører usædvanligt høje temperaturer, tørhed og nogle gange sågar fint ørkenstøv i luften. Resultatet er, at himlen af og til bliver diset. Den fremherskende vind er dog den fra nordvest. Vi taler her om Meltemien: en køligere vind, eftertragtet af sejlere, vind- og dragesurfere og ligeledes soldyrkere, der steger i heden og nyder den svalende vind. Kort sagt kan du på rejsen i højsommeren forvente solskin 12 timer om dagen. Husk sololie!

Masser af sommeraktiviteter på Kreta

I højsommeren kan det nogle dage være så varmt på Kreta, at det mest oplagte blot er at dase i vandkanten på en af de mange strande eller ved hotellets pool. Der er dog også masser af aktiviteter, du kan nyde i solskinnet.

  • Besøg flere forskellige af øens smukke strande for at nyde solen og det krystalklare vand. Det kunne for eksempel være skønne Elafonissi-strand på det sydvestlige hjørne af øen. Den regnes med rette blandt middelhavets smukkeste badestrande.
  • Sommeren på Kreta er perfekt til at prøve kræfter med de mange vandsportsaktiviteter, såsom windsurfing, dykning eller parasailing. Er du til lidt mere afslappende aktiviteter på vandet, er de varme sommerdage også ideelle til en sejltur. Der tilbydes ture med stop ved skjulte bugter og strande, som kun kan nås med båd.
  • Besøg en af de mange vingårde på øen og prøvesmag deres dejlige vine.

Efterår

I efteråret, oktober og november, er der stadig behageligt lune temperaturer. Der er dog også større chance for regnbyger og dage med overskyet vejr. En rejse til Kreta på denne årstid kan især anbefales, hvis du gerne vil undgå højsæsonens tætte menneskemængder og har interesse i at udforske øen frem for blot at ligge og stege på stranden. Med de mere milde temperaturer er det for eksempel ikke noget problem at tage på sightseeing midt på dagen.

Havtemperaturerne er stadig rimelige hen over hele efteråret, hvis du vil bade. Lufttemperaturerne ligger stabilt omkring 20°C i løbet af dagen. De ligger naturligvis lidt højere i starten af efteråret og falder hen imod slutningen. Nattemperaturerne kommer ned på omkring 16°C i oktober og 13°C i november: det er nødvendigt med et ekstra lag tøj på. Solskinstimerne formindskes også i løbet af efteråret til omkring fem timer pr. dag. Det er dog fordelt på både gråvejrsdage og dage med dejlig skyfri himmel. Vinterregnen starter med at falde i oktober og tager til i løbet af sæsonen. Mens nedbørsmængden er begrænset til nogle få kraftige regnskyl, er det et almindeligt syn med truende skyer.

Oplevelser på Kreta i efteråret

Efteråret er en vidunderlig tid at besøge Kreta på, uanset om du vil bruge ferien på at udforske natur og historie eller blot nyde god mad og afslapning.

  • Vandreture i bjergene og naturen på Kreta. Efteråret er en fantastisk tid at udforske øens smukke landskaber, når temperaturen er lidt lavere. Især sensommeren eller først på efteråret er der ofte ideelle betingelser for en vandretur ned gennem en af de længste kløfter i Europa, den berømte Samaria-kløft.
  • Besøg en af øens maleriske byer og oplev det lokale liv, kultur og ikke mindst restaurantlivet. Chania, Rethymno og Heraklion er alle dejlige steder at besøge og udforske, når det ikke længere er for hedt til at spadsere rundt inde i de smalle gader.
  • Besøg også gerne en af øens traditionelle, mindre landsbyer og oplev den lokale kultur og traditioner. Efteråret er for eksempel højsæson for vinhøst og madfestivaler.
Chania havn
Hver årstid har sin charme på Kreta. Foto: Guzmán BarquínUnsplash

Vinter

Vinteren på Kreta, fra december til marts, er mild, men våd og ofte stormfuld. Regnen er på sit højeste om vinteren og falder på omtrent halvdelen af dagene i hver måned. Vinden kan oppiske virkelige storme, skønt regnen sædvanligvis falder i stabile byger og tvinger lufttemperaturen til at falde brat. Temperaturerne i dagtimerne ligger sædvanligvis omkring 16°C, og falder til under 10°C om natten, men kommer sjældent under 5°C. Temperaturer under nul og sne er fremmede for kystområderne på Kreta, omend klimaforandringer ellers har fået skyld for at bringe disse to ting hertil; i februar 2004 faldt temperaturen til en bundrekord på -0.8°C, og sne dækkede hele øen. Forholdene her er generelt at foretrække frem for forholdene på de nordligere breddegrader, f.eks. i England, og der kan på en tilfældig klar dag opleves temperaturer i nærheden af 20°C. Sommerlignende vejr skal man dog ikke forvente. Havet, cirka 15°C , er okay for tapre vandsportsentusiaster iført våddragter, men for koldt at svømme i.

Oplev det ægte Kreta om vinteren

Selvom vejret til tider er ganske køligt og regnfuldt, er der stadig en lang række aktiviteter, du kan kaste dig over på en rejse til Kreta i vintermånederne. DEtte er årstiden med færrest andre turister på øen. Du har derfor bedre muligheder for at opleve det autentiske ø-liv.

  • Udforsk arkæologiske steder og museer: Kreta har en rig historie, der strækker sig tusinder af år tilbage i tiden. Der er talrige spændende arkæologiske steder og museer at udforske på øen. Du kan nyde de mest populære steder, som inkluderer Knossos, Phaistos og Gortyna, i ro og mag uden turistmylder. Det arkæologiske museum i Heraklion giver ligeledes et fascinerende indblik i Kretas historie og kultur.
  • Besøg naturområder og grotter: Kreta er også kendt for sin naturlige skønhed, og selvom vintervejret måske ikke er ideelt til strandture, kan du stadig udforske meget af øens natur, hvis blot du er opmærksom på aktuelle vejrmeldinger.
  • Smag på lokal mad og vin: Øens kulinariske scene er også et højdepunkt for de fleste, som rejser til Kreta. Om vinteren kan du nyde lokale specialiteter som stegt lam, stifado og dakos uden at skulle kæmpe om pladserne på de bedste tavernaer med sommerturisterne. Du kan også udforske øens vinkældre og smage på lokale vine som Kotsifali og Vidiano.
Vandrer på Kreta
Ydersæsonen i foråret eller sensommeren er perfekt til en aktiv ferie på Kreta. Foto: Franco Vannini, CC BY 2.0

Forår

Foråret i april og maj bliver som forventet bedre, efterhånden som det skrider frem. Regnvejret drypper snart af, og er nede på at falde cirka fem dage i hver måned. Den gennemsnitlige høje temperatur kommer hurtigt op i begyndelsen af 20’erne, skønt nattens laveste temperatur fortsat er kølig. Der er gennemsnitlig seks timers sol pr. dag i april, hvilket stiger til strålende otte timer i maj. Foråret er at foretrække frem for efteråret, hvad angår fordelingen mellem regn og solskin. Havet er dog noget køligt indtil maj.

En ø i blomst

Hvis du efter en lang vinter længes efter sommerens sol og varme, er en rejse til Kreta i foråret perfekt. Her begynder det allerede at føles sommerligt med temperaturer, der indbyder til korte ærmer. Landskabet blomstrer efter vinterens nedbør, som du stadig kan se resterne af i form af bjergenes hvide snetoppe.

  • Foråret er højsæson for markeder og madfestivaler, så du kan smage på lokale specialiteter og købe friske råvarer.
  • Ligesom i sensommeren indbyder Kreta i foråret til en vandreture i den skønne natur. I foråret har du desuden bedste muligheder for at opleve øens fugleliv og blomsterne, som udnytter vinterens nedbør til at sætte farve på landskaberne.
  • Rejser du til Kreta lidt hen på foråret i maj, kan du nyde godt af en ø, som er ved at være i fuld sving med åbent på alle hoteller, butikker og tavernaer. Men med færre turister. Det er et godt tidspunkt, hvis du rejser som par eller med mindre børn. I kan nyde en afslappende solferie, men uden den intensitet, som de forestående sommermåneder byder på, hvad angår besøgstal og varme.

Billige rejser til Kreta med Escapeaway

Kretas mikroklima, som bjergene har stor indflydelse på, afspejles i landskabet og vegetationen. Den sydlige del har spredt vegetation, mest i form af buske og græs, mens den nordlige del er grønnere. Man kunne tro, at turisterne flokkedes om de varmeste områder af øen, men de mest populære steder på Kreta, Rethymnon, Hersonissos, Stalis, Malia og mange flere, findes på nordkysten.

De fleste foretrækker altså nordkystens grønklædte landskab med de mildere temperaturer frem for den mere ørken-agtige sydlige del af øen. Dette er dog i sig selv et salgsparameter for den sydlige del; Sydkreta har stadig mange strande, der forbliver næsten øde, når turistsæsonen topper, og mange byer er helt fri for masseturismens præg.

En sidste, men ikke uvæsentlig forskel mellem årstiderne på Kreta er priserne på hoteller og fly. Særligt hvis du har mulighed for at rejse uden for de mest populære ferieuger i juli og august, er der gode muligheder for at finde billige rejser til Kreta.

>> Se alle rejser til Kreta med Escapeaway

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere