Spiser man godt i Grækenland?

Græsk salat

Det svar er ganske nemt hvis du spørg mig, den er god, og specielt hvis du tør prøve dig lidt frem i blinde….

Som ordsproget ”Uden mad og drikke duer helten ikke” antyder, så skal man naturligvis og indtage godt med føde og væske, når man besøger Grækenland. Og det græske køkken byder på mange forskellige smagsoplevelser. Så har du lyst til, og mod på, at smage noget andet end det, man normalt spiser derhjemme, så er der rig mulighed for det på ferie i Grækenland. Mange forbinder især det græske køkken med den salte hvide ost, fetaen, men der er meget andet at komme efter. Her kan du læse om nogle af de mere kendte retter fra det græske køkken.

Læs også Andreas indlæg græske specialiteter »»

 

Souvlaki og tzatziki

Det er måske ikke ord, som alle kender til. Men de to fremmedord dækker over lækre retter, som hører til i traditionel græsk madlavning. Tzatziki har mange måske stiftet bekendtskab med, da det efterhånden også er udbredt uden for Grækenland. Hovedingredienserne i denne græske specialitet er græsk yoghurt, hvidløg, agurk og hvidløg. Ofte indtages det som en form for forret sammen med gode oliven og brød.

Tzatziki

Foto: Tzatziki stammer fra Grækenland men nydes over hele verden!

Souvlaki er endnu en traditionel ret. Her er der tale om et grillspyd bestående af svine- eller lammekød. Det er mindre spid med kød på, og til tider er der også grøntsager på, som grilles sammen med. Grillet kød er en stor del af det græske køkken, og derfor er souvlaki også en af de mere traditionelle og kendte måltider.

Det græske køkkens hovedingredienser

Lande lader sig jo inspirere af hinanden, også når det kommer til madvarer. Derfor er maden i Grækenland tæt forbundet med køkkenerne fra andre middelhavslande såsom Italien og Tyrkiet samt mellemøstlige lande.
Skal man koge Grækenlands madtradition ind til nogle få ingredienser, så er det især baseret på olivenolie, grøntsager, krydderurter, brød, vin, fisk og kød såsom kanin, lam og kylling. Desuden bruges der en del agurk, æg, yoghurt og hvidløg. Især oliven, og olivenolie, er basisvarer i den græske madlavning, da oliventræer i høj grad pryder det græske landskab.

Lidt til den søde tand

Naturligvis kan man også få en græsk dessert, og til den søde tand byder køkkenet på f.eks. kager, der indeholder nødder og honning, mens andre desserter er pakket ind i filodej. Især honning har stor betydning for græsk madlavning, og spredt ud over landet finder man et utal af bigårde, hvilket giver mange og forskellige smags- og aromaoplevelser i honninggenren.

Lokal vin og andet alkohol

Grækenland er producent af flere forskellige vin, og rundt omkring i det græske landskab finder man vinmarker. Vin har altid spillet en rolle i græsk historie, og man har endda en vingud, Dionysos. Alt afhængigt af, hvilken del af Grækenland, man besøger, er der mulighed for at smage på rød- eller hvidvin fra det lokale område. Der arrangeres endda ”vinruter”, hvor man som turist kan komme på visit på flere forskellige græske vingårde og smage på de kraftfulde druer.

En helt særlig græsk vin er Retsina, som er hvidvine og rosévine med en karakteristisk smag af harpiks. Denne form for vin har grækerne produceret i flere tusinde år, og man mener, at harpiksen oprindeligt blev tilsat som en måde at konservere på.
Vil man prøve noget andet end rød- og hvidvin, så er ouzo den mest kendte græske likør. Likøren er krydret med anisfrø, og drikken udspringer af en anden kendt drik i Grækenland, nemlig raki (den tyrkiske arak). Ouzo brygges, ligesom vin, på druer og rosiner, og så tilsættes anisfrø og andre smagfulde ingredienser som lakrids, kanel og lime.

En tur på kaffehus

For mange grækere udgør en kop kaffe dagens første ”måltid”. Og kaffedrikkeriet fortsætter gennem hele dagen. Der findes traditionelle græske kaffehuse, Kafenion, som i gamle dage var landsbyens mænds mødested. I dag er både mænd og kvinder dog gæster, og på disse caféer serveres ofte, ud over den sorte drik, raki, vin og små kolde retter.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere