Sandt og falsk om lavprisflyselskaber

Lavprisflyselskaber
Hvad får du, når du bestiller en billet med et lavpris-flyselskab?

Hvordan kan der være så stor forskel på priserne hos forskellige flyselskaber? En ting er selvfølgelig destinationen, men hvad med sikkerheden, servicen, bagagen og alt det andet? Hvad er det lige der gør, at nogle flyselskaber er så meget billigere end andre?

Det er spørgsmål, som ofte stilles, overvejes og diskuteres, når flybilletterne skal bookes. Derfor har jeg samlet en række facts, som gør det hele lidt nemmere og mere overskueligt, næste gang billetterne skal bestilles.

Billige fly slækker ikke på sikkerhed

Først og fremmest, vil jeg gerne slå fast at sikkerheden er, som sikkerheden skal være! Der er ingen flyselskaber, der går ned på sikkerhed og det er der flere grunde til. For det første er der enormt mange regler, tjek og procedurer, som gør det næsten umuligt at slække på sikkerheden. En anden grund er, at flyselskaberne godt er klar over, at hvis de først får et dårligt ry, især for dårlig sikkerhed, så vil de på sigt tabe flere penge på det dårlige ry, end det koster at holde sikkerheden i top. Så du skal ikke være nervøs for at flyve med de lidt billigere fly.

Så er der det med service, og igen, så er det ikke der, de er dårligere. Ja, faktisk er det jo ikke billigere at yde en dårlig service, end det er at yde en god service og give alle et smil med på vejen. Servicen på de enkle fly og i lufthavnene er oftere bestemt af den medarbejder, der nu engang er på job i dag, end hvem, de arbejder for. Uheldet kan jo være ude, så en afgang må aflyses eller et styk bagage ikke kommer med flyet; her vil jeg vove og påstå at alle medarbejderne gør deres bedste for at løse problemet, så godt som muligt og med et smil på vejen, uanset hvem du flyver med. Hvis du oplever dårlig service, er det nok i større grad personen, der har en dårlig dag, end chefen, der siger, de skal være sure.

Dine rettigheder

Det er i øvrigt altid en god ide at vide, hvilke rettigheder man har, hvis uheldet er ude. Det afgøres både af længden på din flyrejse, hvilken forsikring, man har, og hvor længe man selv, eller bagagen, er forsinket.

Er dit fly for eksempel overbooket, skal du være opmærksom på, om du opgiver din plads frivilligt eller bliver nægtet adgang. Hvis du opgiver din plads frivilligt, er det op til dig og flyselskabet at blive enige om en passende kompensation.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Tjek dine rettigheder, inden du sætter dig op i flyveren…

Hvis du bliver nægtet adgang eller dit fly er forsinket, er der nogle almene satser, som alle flyselskaber som udgangspunkt skal følge.

Hvis du skal flyve under 1500 km, kan du få 250 euro, dog kun 125 euro, hvis forsinkelsen er under 2 timer.

Hvis du skal flyve inden for EU eller mellem 1500 km og 3500 km, har du ret til 400 euro, medmindre du kun skal vente under 3 timer; så har du kun ret til 200 euro.

Skal du rejse over 3500 km og ligger destinationen uden for EU, så har du ret til 600 euro, medmindre du skal vente under 4 timer; så er det det halve, nemlig 300 euro.

Bemærk: Vi tager forbehold for ændringer i de nævnte beløb og i den gældende lovgivning på området.

Hvad sker der, hvis dit fly er aflyst eller overbooket?

En faktor du også skal være opmærksom på, er, at hvis et lavprisfly er aflyst eller overbooket, så må man ofte vente til næste gang, der er plads på et af deres fly, hvilket godt kan tage flere dage, alt efter hvor man skal hen. De dyrere flyselskaber skaber alliancer, hvor de samarbejder på kryds og tværs af flyselskaber og dermed kan ombooke dig til en afgang med et andet selskab, hvor der er plads.

Det betyder ofte, at man ikke skal vente så længe på en ny afgang, hvis man flyver med de dyrere flyselskaber, som hvis man flyver med lavprisflyselskaberne.

Undersøg hjemmefra

Sådan er der også en masse regler for forsinket eller beskadiget bagage og alle andre uforudsete scenarier, der kan opstå på en flyvetur. Så et godt råd er altid at tjekke hjemmefra, hvad du har ret til og hvad din forsikring dækker. Og så husk i øvrigt at klage på stedet, for er bagagen ikke kommet, skal der laves en rapport, inden du forlader bagage-udleveringen. Når du skal klage over noget, der har med flyrejsen at gøre, skal du huske at henvende dig direkte til flyselskaberne og ikke til det rejsebureau, du eventuelt har booket igennem.

Men hvad er det så der gør, at de kan sælge deres billetter så meget billigere? Jo, der er flere grunde:

Bagagen

På mange rejser, især de lidt kortere, er der kun et enkelt stykke håndbagage inkluderet i prisen. Og hvis du skal en weekend til Barcelona, er håndbagagen måske også nok, men det er en faktor, man altid lige skal holde øje med. Ved du, at du skal shoppe amok i Barcelona, kan det måske være en fordel at købe et ekstra stykke bagage til hjemturen.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Det er en fordel at tilkøbe bagage, inden du når frem i lufthavnen og tjekker ind

Skal du på en uges badeferie på Sicilien, ja, så kommer du nok ikke uden om at købe lidt ekstra bagage begge veje. Uanset om du vil have bagage på vej hjem, begge veje eller deler med kæresten, så bestil det online sammen med flybilletten! Det er muligt at tilkøbe det på et senere tidspunkt, men det er ofte dyrere end at bestille det sammen med billetten, og venter du til I står i lufthavnen, ja så kunne du næsten lige så godt have købt første klasse hos SAS med 23 kg bagage til hver person.

Og nu er vi ved vægten, så hold den under maksimum og sørg for at din taske er inden for de tilladte mål! Endnu en ting, der kan koste ekstra, er, hvis din bagage er for stor eller for tung. Så mål tasken hjemmefra og køb en bagagevægt, som du kan have med på rejsen. De kan fås for helt ned til 100 kr. og de bliver hurtigt tjent hjem, når du står i Barcelona og har købt nye solhatte, sko, fade og smykker og ikke aner, hvor meget det vejer. For det første kan du rejse med ro i sjælen, da du ved at din bagage ikke vejer for meget, og for det andet kan det spare dig for rigtig mange penge.

Gebyrer

Ligesom du skal være opmærksom på ekstra bagagegebyrer, er det også vigtigt at holde øje med andre gebyrer, der kan komme på. Koster det ekstra at betale med et bestemt betalingskort? Eller skal man tjekke ind hjemmefra? Mange lavprisflyselskaber skriver i deres betingelser, at man skal tjekke ind hjemmefra og printe sin billet, således at man bare skal lave et bagage-dropoff i lufthavnen; det sparer flyselskaberne for en del penge til personale, hvorfor det også er noget, der kan koste dyrt, hvis du kommer ud i lufthavnene og ikke har forberedt dig.

At flyve med lavpris-flyselskaber
Vær opmærksom på ekstra gebyrer, når du flyver med et billigt flyselskab

En god ide er at lave en test-booking, inden du beslutter dig. Altså lav en booking helt frem til betaling, og gå så ud fra den pris, når du skal vælge, hvem du vil flyve med.

Komfort

Mange lavprisflyselskaber sparer penge på er komforten. Der er formegentlig ikke en tv-skærm i sædet foran dig og pladsen er måske heller ikke helt så god, som i langdistanceflyene fra SAS og AirFrance. Ofte er flyet også af lidt andre materialer eller måske lidt ældre, så lyden derinde ikke er så god – det kan godt larme lidt ekstra i de billige fly. Så tag for eksempel en god bog, din ynglingsmusik og en pude med ombord, så skal det nok blive en udmærket tur alligevel. Men husk, at det skal kunne være i din håndbagage.

Derudover sælger de også reklamer til andre, så du skal ikke blive overrasket, hvis der hænger reklamer på væggene eller der bliver reklameret i højtalerne eller stewardesserne kommer gående med en vogn med reklamer og lodder, man kan købe for at være med i konkurrencer.

Forplejning

En anden ting, som de både sparer mange penge – og tjener godt – på, er forplejning på turene. Der er oftest ikke noget inkluderet. Og så sælges alt til overpris ombord på flyet. Det er derfor en god ide at have lidt med selv, hvis man bliver sulten eller tørstig på turen. I kan enten medbringe det hjemmefra eller købe lidt i lufthavnen. Men inden i pakker den helt store picnic-kurv, så husk de mange regler for, hvad man må have med i lufthavnen og ombord på flyet. Der må ikke være nogle beholdere, der kan rumme over 100 ml., og alle beholdere skal tilsammen kunne være i en 1 liters gennemsigtig plastpose, som skal kunne lukkes. Disse poser kan fås i lufthavnen.

Ankomst i lufthavn

Til sidst er det altid vigtigt at tjekke, hvor du flyver fra og hvor du lander. Det er billigere at lande i lufthavne, der ligger lidt uden for storbyerne, hvorfor mange lavprisflyselskaber vælger at lande her. Så tjek, hvor flyet lander og så undersøg, hvad det koster at komme fra lufthavnen til hotellet og hvor lang tid, det tager. Igen er det ofte billigere at bestille transfer hjemmefra over nettet, end når I er landet i lufthavnen.

Lavprisflyselskaber
Det er billigere at lande i lufthavne, der ligger lidt uden for storbyerne

Det ville være rigtig træls at skulle bruge alle de penge, man har sparet, på transport til hotellet; så kan det hele jo være lige meget.

Men nu skal jeg jo heller ikke skræmme dig helt væk! Hvis bare du er villig til at have lidt mindre komfort på fly-turen og ellers følger følgende gode råd, så kan du roligt booke din rejse gennem et lavprisflyselskab.

– Undersøg dine rettigheder, hvis uheldet er ude og vær sikker på, hvad din forsikring dækker.

– Undersøg, hvad der hører med af bagage og beslut dig hjemmefra til, hvad du skal bruge.

– Og så hold dig inden for den mængde bagage, du har købt!

– Vær opmærksom på, hvilke eventuelle gebyrer, der kan komme oven i prisen.

– Forbered dig hjemmefra, hav flybilletter og det hele klart.

– Sørg for at have lidt at spise med ombord på flyet, hvis ikke du gider købe en sandwich til overpris, når du sidder oppe i luften.

– Hvor lander du? Undersøg det og undersøg, hvordan du så kommer til hotellet.

– Du får, hvad du betaler for  – og alt andet koster ekstra…

Flyrejser med Hideaways

Hideaways samarbejder med alle flyselskaber, hvilket betyder at du kan flyve fra alle lufthavne i Danmark til vores rejsemål, hvis du bestiller en rejse hos os. Du kan se alle vores rejsemål her.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere