Rejs til Kroatien og oplev landets hemmelige øer

Kroatien har udviklet sig meget som rejsemål hen over de sidste par årtier. Førhen blev det set som det forholdvis stille og lidt mere prisvenlige alternativ til Italien. I dag summer det af feriegæster mange steder i det land, som vi hos Escapeaway ikke tøver med at beskrive som et af de smukkeste, vi har besøgt.

Læs om rejser til Kroatien med Escapeaway

Kroatien er Europas bounty-land

Hvis du har lyst til at nyde en fredfyldt bounty-stemning på en paradisisk strand, hvor du ikke skal kæmpe med andre feriegæster om pladserne i solen, så har du mange muligheder i Kroatien. Landets blændende flotte kystlinje er nemlig rig på eksotiske småøer og diskrete strande.

Lad mig starte med at introducere dig for den lille ø Lopud. Min kollega, Marie, som har besøgt hotel Lafodia på Lopud er ikke den eneste i historien, der er faldet pladask for denne charmerende miniput, som er bestrøet med vajende palmer og omgivet af krystalklart, turkis badevand. De mest fornemme mennesker har elsket Lopud i århundreder, og øen blev brugt som weekend-getaway for Dubrovniks aristokrater i 1600-tallet.

Øen Lopud i Kroatien
Øen Lopud

Lopud: Robinson Crusoe tæt på byen

I dag behøver man heldigvis ikke at være adelig for at holde ferie på Lopud, og på det seneste er øen så småt blevet (gen)opdaget som det perfekte sted at lege Robinson Crusoe – dog under lidt mere komfortable former end i bogen om den stakkels skibbrudne mand. Samtidig med, at du næsten føler dig hensat til din egen, private ø, når du ligger på en af Lopuds sandstrande og hører palmernes blade rasle i brisen, er du kun en halv times sejlads fra Dubrovnik. Den smukke, gamle by, hvor kulturelle og historiske oplevelser venter dig, kan du altså nemt komme til, når ø-livet skal suppleres med byliv.

Dubrovnik
Den smukke Dubrovnik ligger kun 30 min sejlads fra Lopud

På Lopud får ordet afkobling en helt ny betydning. Her er ikke meget andet at lave på denne bilfrie ø end at gå afslappede spadsereture på de støvede stier, mens du plukker vildvoksende figener undervejs. Det skulle da lige være at ligge på stranden eller balkonen med en god bog, eller studere de aristokratiske villaer, der gemmer sig mellem palmer og cypresser. Øen byder desuden på et par gode restauranter, og masser af muligheder for at snorkle eller dyrke vandsport.

Stranden ved Lafodia Sea Resort
Stranden ved Hotel Lafodia på Lopud

Vis: Femstjernet mad på den fjerneste ø

Klippeøen Vis udstråler noget mystisk og dragende, når du kommer sejlende og ser den rejse sig fra havet som en kongekrone af klippetoppe. Her befinder du dig på den ø, der ligger længst fra den kroatiske kyst, og du kan se frem til svømmeture i eventyrligt klart, rent havvand, udforskning af grotter og vandreture i øens vilde, frodige indland. Nogle sammenligner øen med Capri ud for Syditaliens kyst – men på Vis er du fri for den masseturisme, der kendetegner den smukke, italienske ø.

Kroatien er et fantastisk ferieland. Vandet er så klart, at man har svært ved at tro sine øjne. Foto: Hideaways
Begrebet “klart badevand” får en helt ny betydning, når du holder ferie i Kroatien

At du befinder dig langt fra hovedlandet betyder dog ikke, at du skal leve primitivt, eller undvære topklassen inden for noget af det bedste, Kroatien har at byde på (og det siger ikke så lidt), nemlig maden. Der er en perlerække af fine restauranter på Vis, og skulle der være optaget på de mest kendte iblandt dem (såsom Vila Kaliopa), er der ingen grund til at fortvivle: Mindre, lokale restauranter byder altid på veltilberedte, friske fisk, som du kan skylle ned med lokal hvidvin. Som du kan læse om i Maries personlige beretning her, er kroatisk vin fremragende, og hun er også fuld af lovord fra hjertet om kroatisk gastronomi.

Vis er bestrøet med historiske mindesmærker fra de mange imperier, der har gjort sig gældende på øen. Græske og romerske mosaikker, venetianske villaer og gamle forter bygget af østrigerne og briterne er med til at gøre øen til et sted, hvor historien stadig er levende.

Stiniva Beach på Vis
Stiniva Beach på Vis. Foto: dronepicr. CC BY-SA 2.0

Der er flere andre øer end charmerende Lopud og majestætiske Vis ud for Kroatiens kyster, hvor du kan udleve drømmen om en (næsten) øde ø langt fra masseturisme-tendenser. Herunder kan vi nævne forførende Miljet, ikke langt fra Dubrovnik, og den dramatiske klippeø Pag i det nordlige Dalmatien.

Nyd den smukke natur på en rejse til Kroatien

Hvis du har fået lyst til at udforske denne eksotiske side af Kroatien, forstår jeg dig godt. Kroatien har også meget andet at byde på end ø-liv. For eksempel historiske Dubrovnik, hvor du blandt andet kan bo på det luksuriøse The Pucic Palace i den gamle bydel.

Find din rejse til Kroatien her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere