Rejs til Frankrig og oplev… alt? 6 grunde til, at alle elsker Frankrig

Provence
Landet i Provence. En ferie her er en lise for sjælen.

Frankrig tiltrækker omkring 80 millioner besøgende om året. Det er langt flere end noget andet land i verden. Både danskere, tyskere, briter, kinesere og amerikanere rejser ivrigt til Frankrig år efter år.

Den engelsksprogede, Frankrigs-baserede avis The Local har tænkt over, hvad det er, der gør Frankrig så uimodståeligt. Det er der kommet en sjov og oplysende artikel ud af, hvor konklusionen er, at det hovedsageligt kan koges ned til seks punkter. Dem har jeg ladet mig inspirere af, med mine egne frankofile tilføjelser.

Læs om rejser til Frankrig med Hideaways

1: Stor geografisk og kulturel variation

Frankrig har det hele. Det er ifølge The Local også en af forklaringerne på, hvorfor mange franskmænd vælger at rejse inden for deres eget land i ferierne, i stedet for at tage til udlandet. Frankrig har sandstrande, snedækkede bjerge og vidtstrakte landområder med grønne bakker, vinmarker, slotte og pittoreske landsbyer. Desuden er der stor forskel på såvel klimaet som kulturen i nord og syd. Hvor Nordfrankrig har et klima, der minder om vores, dog med lidt varmere somre og mildere vintre, har Sydfrankrig et varmt klima, der minder om Spaniens eller Italiens.

Især det sidste afspejler sig også i kulturen: Du vil kunne finde steder i det sydlige Provence, hvor både kulturen og maden minder meget om det, du måske kender fra Italien. Tænk over det: Hvis du havde et område som Provence inden for dit eget lands grænser, med alt, hvad det indebærer af sol og varme, bløde sandstrande, fantastisk mad, charmerende landsbyer og bakkede, blomsterbestrøede landskaber, ville du så finde det umagen værd at rejse på ferie udenfor dit land? 🙂

Rejs til Provence og lad dig glide ned i det krystalklare vand ved stranden ved Antibes. Foto: Hideaways
Lad dig glide ned i det krystalklare vand ved stranden i Antibes i Provence. 

2: Byernes by

Paris er en uforlignelig hovedstad, og man bliver hurtigt så afhængig af byen, at det er umuligt at sige til sig selv: ”Denne gang var det sidste gang, jeg besøgte Paris”. Man kan blive ved med at opdage nyt, selvom man har været i byen 100 gange. Men man kan også blive ved med at nyde at gå tur de samme steder igen og igen, fordi bare det at være i Paris og indånde byens særlige, milde, bløde luft er en stor fornøjelse i sig selv. En café au lait på en af byens tusindvis af hyggelige caféer, en vindues-shoppingtur i Champs Elysées’ sidegader og en gåtur langs med Seinen – det er ofte de simple glæder, der mere end noget andet kendetegner nogle gode dage i Paris.

Ud over de åbenlyse, store seværdigheder som Louvre-museet eller slottet i Versailles kan du også gøre det til et ferietema at udforske byens mange små kunstgallerier, eller tage på jagt efter engelsksproget litteratur i legendariske bogbutikker som Shakespeare and Company i det 5. arrondissement eller tidslommen Tea and Tattered Pages i det 6. arrondissement. Rejser du til Paris om vinteren, kan du være heldig at kunne sidde udenfor og nyde din eftermiddagskaffe selv i december. Du kan dog også opleve frostvejr. Somrene kan være ualmindeligt hede i perioder; i andre milde og behagelige. Paris er ikke altid helt nem at blive klog på – det gælder både vejret og indbyggerne. Men det er netop en del af byens charme.

En rejse til Paris indebærer mange gode gåture langs Seinen. Foto: Hideaways
Storslået arkitektur og det livlige område omkring Seinen er noget af det, der kendetegner Paris.

3: Frankrig ligger som blommen i et æg!

Midt i Europa, og er man brite eller dansker og på udkik efter et feriemål, hvor sommervejret er noget mere tilregneligt end i ens hjemland, men hvor man samtidig ikke skal bruge lang tid på at køre eller flyve, er Frankrig et godt bud. Hvis det er tidligt på året, er Sydfrankrig et naturligt sted at søge hen, hvis du har lyst til at rejse foråret i møde. Og om vinteren søger feriegæster fra hele Europa til de franske bjerge for at stå på ski. Rejser du på kør-selv-ferie til eksempelvis Italien eller Spanien, vil din rute ofte føre dig igennem Frankrig. I så fald er du, som så mange andre besøgende, kun i Frankrig på gennemtræk – men det skal ikke hindre dig i at gøre ophold og nyde turen.

4: Roen på landet

80 procent af Frankrig er landligt, og bortset fra Paris er det den del af landet, hovedparten af feriegæsterne kommer for at se. Slotte, bakker, landsbyer og lange, idylliske strækninger kun befolket af køer, der græsser – det er ferie med charme. Ifølge artiklen i The Local er det især Provence og Loire-dalen, der trækker den type besøgende til, som søger landlivets skønhed og fred.

I Provence kan du holde ferie ved vandet eller i landlig ro, og blandt andet se lavendelmarker. Foto: Hideaways
Dette smukke syn – en lavendelmark – kan du opleve på din ferie i Provence.

5: Mad og drikke

Jeg har været i en del forskellige lande, og Frankrig er det eneste, hvor jeg aldrig har fået serveret et måltid, der ikke var vellykket. Franskmændene bør ikke kun være berømte for gastronomi i verdensklasse og for klodens største vine. Landet er nemlig også kendetegnet af, at selv et simpelt måltid på en billig restaurant ofte kan få englene til at synge for dit indre øre.

Somme tider kan de bedste restaurantoplevelser fås i små landsbyer, hvor en i verdensklasse dygtig kok ”gemmer sig” på en restaurant, der langtfra er verdenskendt. Spørg dig for lokalt. En sjov detalje er, at meget tyder på, at fransk kogekunst egentlig stammer fra Norditalien. Det kan franskmænd og italienere uden tvivl bruge lang tid på at diskutere. 🙂

Når du rejser i Provence, er maden noget af det, du vil elske - ligesom når du rejser i resten af Frankrig, gastronomiens hovedland. Foto: Hideaways
De lækre råvarer er en stor del af forklaringen på, hvorfor fransk mad smager så usædvanligt godt. En anden del af forklaringen er måske lidt overraskende for dem, der går højt op i sundhed: Det er ikke tilfældigt, at Brødrene Price altid prædiker om “Masser af smør!”. Fedt giver nemlig smag, og i Frankrig steger man ofte maden i større mængder smør, end vi er vant til herhjemme.

6: Kultur, kunst og historie

For den kunstinteresserede er der ingen mangel på museer og gallerier i alle større, franske byer. Her kan både de største, klassiske kunstnere og moderne, eksperimenterende værker nydes. Europas turbulente historie er synlig over hele landet, som rummer berømte mindesmærker over eksempelvis Slaget ved Somme og D-dag. Arkitekturen i Middelalder-byerne, de gotiske katedraler samt broer og amfiteatre fra romertiden minder dig om, at mennesker har beboet Frankrig i årtusinder.

Spørger man mig, er Frankrig kort sagt et land, man aldrig bliver færdig med.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere