På eventyr i Sardiniens nationalparker

Kystlandskab Sardinien

Sardinien er ud over et dejligt feriested også et fantastisk naturområde. Øen er middelhavets næststørste, og omkring en fjerdedel af øens areal er henlagt som beskyttede naturområder. Øens 13 officielle naturparker tilbyder et væld af landskabstyper og naturoplevelser.

Sardinien har du alle muligheder for at opleve den vilde og uberørte natur. Ikke mindre end 600.000 hektar på Sardinien er rent naturområde, og øen har hele tre nationalparker, den højeste udmærkelse et naturområde kan få i Italien. Læs om nationalparkerne her – hver især har de noget enestående at byde på.

Interesseret i natur, læs også indlægget: Underjordiske eventyr på Sardinien

Nationalparken på Asinara

Asinara er en mindre ø lige ud for Sardiniens nordvestlige kyst. Øen har nogle unikke levesteder for dyr, og kan prale af en helt enestående bestand af albinoæsler. Navnet Asinara betyder noget i stil med “beboet af æsler” på italiensk.

Af de lokale på Sicilien kaldes Asinara også “Djævleøen”, da den tidligere fungerede som karantæneområde under udbrud af store epidemier. Under 1. verdenskrig var øen en fangelejr, og så sent som i 1970erne var den et højsikkerhedsfængsel, hvor Italiens centralmagt placerede de farligste forbrydere fra den organiserede kriminalitet. Asinara blev gjort til nationalpark i 1997 for sine unikke habitater og historie.

Nationalparken Gennargentu

Gennargentu er nok den vigtigste nationalpark på Sardinien og en af de vigtigste i hele Italien. Parken ligger på Sardiniens østkyst ved Orosei-bugten og bjergkæden Gennargentu, og den indbefatter blandt andet Sardiniens højeste bjerg Punta La Marmora.

Dyrelivet i Gennargentu er meget rigt, og med lidt held kan du støde på flere af følgende dyregrupper; ørne, gribbe, mange forskellige gnavere og sæler. Området har også arter, der er endemiske for sardinien, som for eksempel den sardinske vildkat.

Ud over de tre nævnte nationalparker har Sardinien yderligere ti regionale naturparker spredt ud over øen. Der er altid noget at lave for de naturinteresserede på Sardinien – og naturligvis er parkerne velegnede til både vandring og en afslappet picnic i det fri.

Bjerget Gennargentu på Sardinien

Foto: Udsigt til bjerget Gennargentu der har lagt navn til nationalparken.

Nationalparken Arcipelago di La Maddalena

Som navnet antyder er Arcipelago di La Maddalena en nationalpark ved øgruppen bestående af La Maddalena og andre småøer ved Sardiniens kyst. Her er 180 kilometer beskyttet kystlinje, og parken bliver snart indlemmet i det større internatinale marinereservat Bocche di Bonifacio.

Der er masser af skøn natur og et rigt dyre- og plante liv ved øerne – også under vandet. Det er nemt at komme frem til de største af øerne i arkipelaget, da der er bilfærger frem og tilbage fra Sardinien med jævne mellemrum. De mindre øer er øde, og det er en speciel oplevelse at besøge dem.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere