Forkæl dine smagsløg på Mallorca

Der er langt fra grisefesterne i charterturismens første år til den alsidige gastronomi, du i dag kan nyde på en rejse til Mallorca. Hvis du ønsker, får du således masser af muligheder for at fordybe dig i ægte mallorcinske madkultur og lækre traditionelle retter i ferien.

Læs med her og få mine tips til en ferie med gode madoplevelser på Mallorca.

Mallorcas klassiske køkken – simpelt, men godt

Mallorcas klassiske køkken er præget af simpel bondemad. Den er dog ofte mere krydret, end vi kender det herhjemme. På den spanske middelhavsø nyder man nemlig godt af, at der vokser mange krydderurter som rosmarin, timian og basilikum.

Når der tidligere blev afholdt grisefester på Mallorca, var det faktisk ikke helt uden forbindelse til det autentiske køkken på Mallorca. Grisekød har været, og er den mest almindelige spise på Mallorca. Retter med grisekød – cerdo – er således stadig populære. Som tilbehør spises ofte frito mallorquin og ensalada; stegte kartofler og salat. Helstegt pattegris; porcella, som de berømte grisefester baserede sig på, serveres også. Og bare rolig, du får ikke en hel gris, hvis du bestiller det!

Det er nemt at få et helt måltid ud af de lækre tapas på Mallorca. Foto: Marco Verch, CC BY 2.0

Friske råvarer

Retterne, der tilbydes på øens spisesteder, tager naturligvis udgangspunkt i de lokale råvarer. Derfor serveres der også ofte fisk; pescado, lam; moltó og kylling; pollo. Vil du prøve retter med vildt, kan det anbefales at prøve kaninkød; conejo fra øens vilde kaniner eller agerhøne; perdiu.

Som tilbehør serveres da ofte kartofler, men også ris, arroz, tilbydes i forskellige variationer som tilbehør til kødet. Mange forskellige grøntsager indgår som tilbehør, enten som kogte, stegte eller friturestegte. Man dyrker også mange grøntsager på middelhavsøen såsom tomater, mange sorter af peberfrugter og artiskokker, og disse grøntsager indgår også som en vigtig del af det lokale køkken.

Stegte grøntsager er almindelige som tilbehør. Foto: Marco Verch, CC BY 2.0

Prøv de lokale specialiteter

Når det kommer til mallorcinske specialiteter, er der nogle retter, du simpelthen ikke må gå glip af i ferien. En af de mest ikoniske er “pa amb oli,” som bogstaveligt talt betyder “brød med olie.” Dette er en enkel, men utroligt velsmagende snack. Det er blot et skiveskåret brød, som gnides med saftig tomat og overhældes med den bedste mallorcinske olivenolie. Perfekt når man er lidt småsulten i løbet af dagen eller som en lille forret.

Hvis du er til fisk og skaldyr, så er Mallorca også et paradis for dig. Prøv “caldereta de llagosta,” en lækker hummersuppe, der er krydret med lokale krydderier og serveres med saftigt brød. Denne ret er en sand fornøjelse for dine smagsløg og giver dig appetit på flere af havets frugter.

En anden mallorcinsk favorit er “sobrassada,” en karakteristisk pølse lavet af svinekød og krydret med paprika. Denne smagfulde delikatesse serveres ofte med honning eller som fyld i typiske mallorcinske retter. Det er et absolut must-try, hvis du er en ægte madentusiast.

Når det kommer til desserter, så er “ensaïmada” en klassiker på Mallorca. Denne luftige og søde spiralformede kage er perfekt til morgenmad eller som en lækkerbid efter et måltid. Du kan også prøve “gató,” en traditionel mandelkage, der er elsket af både lokale og besøgende.

Der er utallige spændende madmarkeder på Mallorca. Foto: Gary ButterfieldUnsplash

Besøg de lokale markeder og vingårde

Mallorca er kendt for sine madmarkeder. Besøg Mercat de l’Olivar i Palma, øens hovedstad, hvor farverige boder bugner af friske råvarer. Her kan du finde alt fra saftige appelsiner og smagfulde tomater til øens ikoniske olivenolie og friskfanget fisk. Nyd stemningen med de lokale handlende, der flittigt udveksler opskrifter og gerne fortæller historier om øens madtraditioner.

For at opleve den autentiske mallorcinske kultur og madtraditioner kan jeg også varmt at anbefale at besøg de lokale vingårde. Her kan du smage på de gode mallorcinske vine og lære mere om produktionen af dem. Det er en fantastisk måde at fordybe sig i øens gastronomiske arv og samtidig nyde øens betagende landskaber.

Nemt at spise vegetarisk i ferien

Vil du gerne skære lidt ned på kødforbruget eller udelukkende spise vegetarmad i ferien? Det er der også gode muligheder for på Mallorca: Her serveres for eksempel tumbet; en vegetargryde (som dog også kan laves med fisk eller kød).

Mallorcinske supper er generelt meget tykke og baseret på mange grøntsager og sommetider skiver af opblødt brød. Brød på Mallorca er oftest hvidt, men der fås også en mørkere udgave; pan moreno, der ofte serveres gnedet med olie og hvidløg.

Du kan roligt bestille lokal vin til maden. Til den søde tand er der søde kager og naturligvis is, helado, at slutte af med.

Book din rejse til Mallorca nu!

Escapeaway er specialister i rejser, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller ferieboliger. Du kan se hele vores udvalg i søgemaskinen. Det inkluderer hoteller med egen restaurant og ferielejligheder, hvor du bor med selvforplejning.

Når du bestiller din rejse hos Escapeaway har du desuden valgfri afrejsedag og rejselængde. Du betemmer også selv, om du vil booke en pakkerejse med fly, hotel og evt. billeje eller kun hotellet, hvis du selv vil arrangere transporten til Mallorca.

>> Se alle rejser til Mallorca med Escapeaway her!

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere