Umbrien – et af verdens bedste rejsemål for madelskere

Umbrien er udover mad kendt for sine charmerende middelalderbyer. Foto: Lachlan Gowen - Unsplash

Siger man Italien, kommer mange af os hurtigt til at tænke på den skønne italienske mad og vine. Det er da også helt fortjent, at Italien ude i verden er kendt som et sandt paradis for smagsløgene. I det solrige støvleland er maden nemlig ikke blot noget, man spiser for at blive mæt, og vin er ikke bare noget, man drikker for at slukke tørsten.

Italienere er dybt passionerede omkring deres gastronomi og gør gerne en dyd ud af at holde gamle traditioner i hævd. Det gælder ikke mindst i regionen, der er kendt som Italiens grønne hjerte, Umbrien.

Oplev det autentiske italiensk køkken i Umbrien

Umbrien kåres af Lonely Planet i deres årlige Best in Travel som et af de bedste steder at rejse til i år, hvis du holder af ferier med god mad og drikke. Regionen, der som den eneste i Italien hverken har egen kyst eller grænser op til et andet land, har ifølge den anerkendte rejseguide i særlig grad formået at holde det autentiske italienske køkkens traditioner i live.

I dag er Umbrien kendt for sit lidt rustikke køkken og for sine gode råvarer. Det inkluderer fantastiske trøfler og svampe, olivenolie, vilde asparges, pølser af vildsvin, fjerkræ som duer og vagtler, og ferskvandsfisk som ål, ørred og karpe fra søen Lago Trasimeno.

I Italien er man loyal over for sin lokale ost, og i Umbrien er det især Pecorino, fåreost, der fremstilles. Gode lokale rødvine produceret på lokale druer er Montefalco og Torgiano. Umbrien er også kendt for sine sjældne linser fra Castelluccio. De er gode i en linsesuppe.

Trøfler
Glæd dig til egnsretter med de berømte trøfler. Foto: La Valnerina, l’Umbria che cercavi, CC BY 2.0

Traditionelle retter du skal prøve på rejsen til Umbria

De retter, der venter dig på rejsen til Umbrien, er kendetegnet ved at være simple, men velsmagende. Du skal naturligvis prøve en ret med en af Umbriens mest kendte ingredienser, trøflen. Særligt den sorte trøffel anvendes i mange af regionens traditionelle retter. Umbrien producerer flere sorte trøfler end nogen anden italiensk region. Du finder dem derfor næsten på alle restaurantmenuer.

Det samme gælder det gode svinekød fra både tam- og vildsvin. Hold udkig efter porchetta. Det er grillet svinekød marineret i en blanding af urter og krydderier. Det er utrolig velsmagende og saftigt, og ikke overraskende en af Umbriens mest populære retter.

Italien er berømte for pasta af høj klasse, og Umbrien er ingen undtagelse. Bestil en omgang strangozzi, der er en type håndlavet pasta, som serveres med forskellige slags saucer. Du kan få den med lidt trøffel drysset ovenpå eller for eksempel sammen med de linser, som regionen også er kendt for.

Strangozzi med linser. Foto: Umbria Lovers, CC BY-SA 2.0

Lidt til den søde tand

På en rejse til Umbrien er det oplagt at slutte måltidet af med et stykke godt chokolade fra byen Perugia, regionens hovedstad. Byen er kendt for sin chokoladefremstilling og især chokolademærket Baci, der betyder kys på italiensk. Her kan du i øvrigt også få en rundvisning på chokoladefabrikken, hvis du skulle have lyst til det.

Et andet højdepunkt hvis du har en sød tand, er den store årlige chokoladefestival Eurochocolate, som finder sted i oktober i Perugia. Her kan du smage chokolade fra 100-200 chokoladeproducenter fra hele verden. Så her er næsten med garanti noget, der kan friste selv den mest kræsne chokoladeelsker.

>> Læs også om vine i Umbrien

Lokale markeder og madfestivaler

Lokale madfestivaler, der hedder ’sagre’ på italiensk, er der generelt mange af i Italien. Udover chokoladefestivalen handler det i Umbrien ikke mindst om trøffelfestivaler, hvor man priser og svælger i de sorte og hvide delikatesser. I byen Norcia er der for eksempel hvert år i februar og marts trøffelfestivaller, der tiltrækker tusinder af besøgende fra hele verden.

Og netop Norcia i Umbrien er også kendt som Italiens flæske-hovedstad. Her er der slagterbutikker overalt, der sælger produkter lavet af svinekød eller vildsvin. Slagterbutikkerne bugner med kæmpeskinker, der hænger ned fra loftet, sammen med masser af salamier og pølser. Faktisk har byen igennem mange år været så kendt for sine slagtervarer, at ordet ’Norcineria’ efterhånden overalt i Italien er blevet synonymt med ordet slagter.

Der er også mange andre lokale markeder, hvor du kan købe friske lokale råvarer og lækre specialiteter. Det mest berømte marked er formentligt det årlige middealdermarked Mercato delle Gaite i Bevagna. Her kan man opleve autentisk madlavning og livsstil fra middelalderen og smage på traditionelle retter.

Der er dog året rundt gode chancer for at opleve stemningen på lokale markedsdage rundt om i Umbrien. Det er ofte her, at du har bedst mulighed for at falde i snak med lokale producenter og håndværkere.

Der er masser af muligheder for at nyde dine måltider i stemningsfulde omgivelser i Umbrien. Foto: Gabriella Clare MarinoUnsplash

Slow food

Mens man i mange år opfattede Umbrien som en lidt stillestående region, også madmæssigt, forsøger man nu mange steder i verden at gøre Umbrien kunsten efter rent kulinarisk. I Umbrien har man nemlig i virkeligheden i hundredvis af år bekendt sig til slow food – også før slow food blev en international bevægelse som en modreaktion mod fast food.

Vil du vide mere om mad og drikke i Italien, så tag et kig i de andre artikler her på bloggen. Du kan finde meget mere inspiration til en rejse til Umbrien og andre destinationer med indlæg om mad og vin, kultur, rejsetips, klima og geografi og meget andet.

Bestil en pakkerejse til Umbrien her!

Sammenlignet med danske priser er det ikke dyrt at spise ude i Umbrien. Det er desuden noget billigere end i andre mere kendte regioner som f.eks. Toscana eller Piemonte. Søger du lidt væk fra de største seværdigheder i Umbrien, når sulten melder sig, får du ofte virkelig meget mad og drikke for pengene.

Faktisk er alt lidt billigere i Umbrien, også rejser. Det kan godt være, at det virker, som om priserne på rejser er de samme, når du sammenligner med andre rejsemål, men kvaliteten på hoteller og ferieboliger i Umbrien er høj i forhold til mange andre destinationer.

Hos Escapeaway kan du rejse, som du ønsker; kør-selv i egen bil og bestil ophold på et af vores håndplukkede hoteller, eller bestil en pakkerejse til Umbrien, hvor der indgår flyrejse, hotel eller feriebolig og lejebil.

>> Se alle pakkerejser til Umbrien

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere