Hyggeligt havneliv i Marsaxlokk på Malta

Par Malta
Den stemningsfulde havn bør opleves på en rejse til Malta.

På det sydøstlige Malta finder du øens mest traditionelle og autentiske fiskerby: Marsaxlokk. Den er berømt for sit store søndagsfiskemarked og sine mange farverige, traditionelle fiskerbåde, som ligger i ly den stemningsfulde havn.

Marsaxlokk har i tiden løb været scene for dramatiske begivenheder, som har formet øens historie. Nu til dags ånder der dog fred og idyl i denne lille fiskerby. Den er blevet et populært udflugtsmål. Ikke mindst fordi du kan nyde den hyggelige stemning i havneområdet fra nogle af øens bedste fiskerestauranter.

Dramatisk fortid

Havnen og byen emmer af gamle dage. Den lille by på omkring 3.500 indbyggere har da også en lang, spændende historie. Det var her fønikerne først lagde til, da de oprettede deres handelsstationer på Malta i det 9. århundrede f.v.t.

Det var ligeledes ved Marsaxlokk, at osmannerne gik i land, da de i 1565 forsøgte at erobre Malta fra Johanniterordenen. Et forehavende som de trods en overlegen styrke måtte opgive efter tre års belejring. Et par hundrede år senere var johanniterne dog for svækket til at modstå endnu en invasion, da franskmændene med Napoleon Bonaparte i spidsen indtog øen – ligeledes med tropper landsat ved Marsaxlokk.

En traditionel maltesisk fiskerbåd, en Luzzu, er normalt er malet i stærke farve med et par øjne i stævnen. Foto: Mick HauptUnsplash

Stolte traditioner holdes i hævd

I dag er det ikke dramatik, som præger livet i Marsaxlokk. Derimod hersker her en tilbagelænet og indbydende atmosfære. På en rejse til Malta kan en udflugt hertil varmt anbefales. Her har du nemlig en chance for at opleve en lille tidslomme på øen, hvor det traditionelle fiskerliv stadig trives. Trods etableringen af en moderne containerhavn, en af de travleste i Middelhavet, i det ydre af bugten, kan du således stadig se fiskere sidde på kajkanten i den gamle havn og ordne net eller være i gang med at male deres både.

Omkring 70 procent af Maltas fiskeflåde holder til i Marsaxlokk. Det giver fiskerestauranterne på havnefronten en stabil forsyning af frisk fisk og andet godt fra havet. Folk kommer da også fra nær og fjern for at spise her.

Derudover er det især det store fiskemarked om søndagen, som lokker mange til byen. Selv hvis du på rejsen til Malta er indlogeret på hotel (uden dit eget køkken), er det denne dag spændende at gå en tur rundt mellem de mange stande og forundres over de mange eksotisk udseende fisk, der er blevet bragt hjem fra havet. Her kan du støde på alt fra sværdfisk og tun til den lokale favorit lampuki. Kom gerne tidligt om morgenen, da der som regel bliver trængsel i løbet af formiddagen. Markedet lukker normalt allerede igen lidt over middag.

I hverdagene fragtes fangsten til Valletta, men om søndagen sælges den på kajen i Marsaxlokk. Foto: Christian SeebeckUnsplash

Badestrande nær Marsaxlokk

Trænger du til en dukkert, er der en lille sandstrand på østsiden af Marsaxlokk. Der er desuden kun nogle få kilometer til den kønne St. Peter’s Pool ved Delimara. I denne lille bugt er det populært at snorkle og vovehalse bruger klipperne til udspring. Man kan gå hertil, men orker du ikke det, er det som regel muligt at arrangere  en vandtaxi hertil fra havnen i Marsaxlokk. Vær opmærksom på, at der ikke er nogen faciliteter ved den naturlige pool, så medbring selv vand og mad.

Peters Pool er ikke for de mindste børn, men større børn og barnlige sjæle ynder at springe i vandet fra klipperne. Foto: karl muscatUnsplash

Selve Marsaxlokk er en lille by, hvor du nok ikke bruger så meget tid på sightseeing. Sammenlignet med hovedstaden Valletta, der bugner med kulturelle og historiske seværdigheder, er det mest den afslappede stemning og restaurantlivet rundt langs havnefronten, som er hovedattraktionen i Marsaxlokk.

Der er dog også et par interessante seværdigheder i den lille fiskerby, der er værd at lægge vejen forbi. Det inkluderer Fort St. Lucian, der blev bygget i det 17. århundrede. Det var afgørende i forsvaret mod endnu et tyrkisk angreb og mod piratangreb. Du kan ikke komme indenfor, men det er værd at gå en tur ad stien rundt om fæstningen.

Det kan også anbefales at spadsere en tur fra havnefronten op til den lille kirkeplads. Hvis kirken er åben, kan du kigge indenfor for at se den smukke kuppel. Det kan også være du fristes til at slå dig ned på en af fortovscaféerne, der ligger ved den lille plads. Eller du kan gå tilbage ned til havnen. Rundt langs kajkanten er der bænke, hvor du kan sidde og beundre udsigten over de mange farverige og rigt dekoreret fiskerbåde. Øjnene i stævnen skal efter sigende beskytte fiskeren mod ondskab ude til havs.

Håndplukkede ferieboliger på Malta

Escapeaway er specialister i rejser til Malta, hvor du bor på håndplukkede hoteller eller i ferieboliger. Her kan du slappe af i idylliske omgivelser og give helt slip på hverdagens stress. Samtidig vil du altid have flere interessante udflugtsmål inden for din rækkevidde.

>> Se det fulde udvalg af rejser til Malta hos Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere