Forkæl dine smagsløg med meze på Rhodos

Feta meze
Feta smager bare ekstra godt i ferien! Foto: Sebastian Pandelache - Unsplash

Rhodos er ikke blot et af de mest solrige rejsemål i Grækenland. Den største af de græske øer i øgruppen Dodekaneserne er gastronomisk også et af de mest interessante. Øens kulinariske arv strækker sig langt tilbage i antikken, men især tiden som en del af det osmanniske rige og den nylige tilstrømning af besøgende feriegæster, har resulteret i en unik sammensmeltning af smagsvarianter og ingredienser. Og blandt alle de lækre retter, som Rhodos har at byde på, har meze en særstatus.

Meze, som er et bærende element i hele det græske køkken, kan sammenlignes med spanske tapas og italienske antipasti. De består ligeledes af en række små retter, der typisk serveres med drikkevarer før et hovedmåltid. På Rhodos er meze-oplevelsen løftet til et højt niveau med et udvalg af retter, der ikke kun er lækre, men også visuelt tiltalende. Tallerkenerne med meze er beregnet til at blive delt og nydt langsomt, så man både har tid til at nyde det gode selskab og smagene.

Små appetitvækkere eller et helt måltid

Traditionelle meze, som du næsten med garanti kan møde på din rejse til Rhodos, inkluderer tzatziki (en dip lavet af yoghurt, agurk og hvidløg), dolmades (fyldte vinblade), grillet blæksprutte, moussaka (en lagdelt ret lavet af aubergine, hakket kød og en cremet sauce) og fetaost drysset med olivenolie og serveret med friskbagt brød. Der er naturligvis også god chance for at smage kalamarakia (grillet blæksprutte) og marides (små stegte fisk). Hver af disse småretter er lavet med friske, lokale ingredienser, hvilket gør smagen intens og uforglemmelig.

Dolmades
Dolmades. Foto: Geoff Peters, CC BY 2.0

En social oplevelse

Oprindeligt består det græske festmåltid af meze. Faktisk spiste man traditionelt ikke forret og hovedret, sådan som vi kender det. Den dag i dag er det almindeligt hele måltidet består af meze. Det er en herlig måde at spise sig mæt på: Forestil dig, at du sidder helt afslappet på en lokal restaurant med udsigt over havet, drikker et glas ouzo eller vin og får den ene lille lækre ret efter den anden serveret.

Men meze-oplevelsen på Rhodos handler om mere end blot maden. Det handler også om atmosfæren og livsstilen på øen. De lokale har en afslappet tilgang til at spise, og de elsker at dvæle ved drinks og små retter, mens de nyder solen og hinandens selskab. Dette gælder især i landsbyerne, hvor tavernaerne er det sociale omdrejningspunkt.

Kalamarakia, en anden klassisk meze på Rhodos. Foto: Klearchos Kapoutsis, CC BY 2.0

Nyd dine meze i smukke omgivelser på Rhodos

Det er naturligvis ikke kun på en rejse til Rhodos, at du kan forsøde ferien med lækre meze. De er en fast del af menukortet overalt i Grækenland, men fås også i Tyrkiet og på Balkan. På Rhodos har man dog hævet meze-kunsten til et endnu højere niveau.

Et af de bedste steder at nyde sine meze på Rhodos er i den maleriske landsby Lindos. Med sine hvidkalkede bygninger, smalle gader og en fantastisk udsigt over Det Ægæiske Hav er Lindos et perfekt sted at nyde et afslappet måltid. Du finder masser af tavernaer her, der serverer meze, og det er ikke ualmindeligt at se lokale samlet omkring bordene fordybet i samtale over en ouzo, mens de venter på deres mad.

Et andet must for madelskere er byen Rhodos. Her finder du en god blanding af traditionelle og moderne tavernaer. Den gamle bydel, der er på UNESCO’s verdensarvsliste, rummer således hjemsted adskillige charmerende tavernaer, der serverer klassiske meze-retter. Disse restauranter ligger ofte i historiske bygninger med udendørs servering, hvilket giver en herlig fornemmelse af Rhodos’ gamle charme.

Men hvis du er på udkig efter noget mere moderne, skal du tage til den nye bydel, hvor du finder et væld af trendy spisesteder, der giver de traditionelle meze et moderne twist.

I kystbyerne på Rhodos har restauranterne nem adgang til friske forsyninger. Foto: Fabien BazanegueUnsplash

På grund af det varme klima på Rhodos spises aftensmaden typisk sent. Mange af os som rejser til Rhodos på ferie, går ud for at spise ved 20-tiden. Men det er faktisk tidligt for en græker. Mezes er dog heller ikke et egentligt aftensmåltid, men snarere en masse små appetitvækkere, der serveres på én gang. Derfor er det normalt, at man spiser mezes på mange forskellige tidspunkter i løbet af dagen eller aftenen.

Smager den græske gastronomi efter mere, kan du naturligvis gå videre med en større hovedret. Vi kan anbefale Souvlaki, der er grillspyd med lam, svinekød eller kylling. Lam hedder arní og er en klassisk spise på Rhodos, som også bør prøves. Da Rhodos er en ø, serveres der naturligvis også mange spændende fiskeretter. Man får normalt brød til hovedretten og salat kan tilkøbes.

Bord ved havet
Bord med udsigt. Foto Ricardo JimenezUnsplash

Følg de lokale, når du spiser ude på Rhodos

Du kan normalt bestille lokale vin fra Rhodos, når du er ude at spise. Der er flere prisbelønnede vinproducenter på øen. Engang var oplevelsen, at det var væsentligt billigere at spise på restaurant i Grækenland end i Danmark. I dag oplever mange, at der ikke er den store forskel på prisniveauet; dog er drikkevarer ofte billigere sammenlignet med herhjemme. Fiskeretter er generelt dyrere end kødretter.

Rhodos er en ø med mange gæster, og der er stor forskel på restauranterne. Man kan eventuelt spørge sig frem eller lægge mærke til, hvor de lokale går hen. Mange steder kan man finde en restaurant langs stranden med en flot udsigt over Middelhavet. Særligt på vestkysten, hvor solen går ned, er dette en flot oplevelse. Generelt er det et godt råd at gå lidt væk fra hovedstrøgene i byerne, hvis du gerne vil finde de lokale spisesteder.

Ud over tavernaer er der også adskillige specialbutikker med lokale delikatesser på Rhodos, som er et besøg værd. Fra bagerier, der serverer friskbagt brød, til olivenoliebutikker, der sælger den bedste lokale olivenolie, giver disse butikker en chance for at smage på de fineste ingredienser, som Rhodos har at byde på.

Læs mere om græske specialiteter, du kan nyde på din rejse til Rhodos og de andre græske destinationer i programmet her hos Escapeaway.

Rejser til Rhodos med håndplukkede hoteller

Hos Escapeaway håndplukker vi hele tiden de bedste hoteller og ferieboliger på Rhodos. Derfor kan du i vores søgemaskine nemt finde de steder, som har gode anmeldelser fra både vores gæster og fra gæster i andre lande.

Du kan selv vælge om du vil rejse til Rhodos fra lufthavnen i København, Billund, Aarhus, Aalborg eller Hamburg. Søgemaskinen finder så de bedste priser på flybilletter for dig. Derefter skal du blot vælge et hotel på Rhodos med gode anmeldelser, som passer dig. Vælger du at bestille en pakkerejse, er den sikret af Rejsegaranti, og du får den til en pris du ikke finder bedre andre steder. Tilføj eventuelt billeje til din booking for at få den ultimativ frihed og til at udforske øen.

>> Læs mere om rejser til Rhodos med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere