Hvad er tapas?

Tapas
Hvad er tapas?

Tapas er en uundgåelig del af din rejse ind i det spanske køkken. I hvert fald hvis du skal kende dette køkken godt. Men hvad er egentlig disse tapas, og hvor finder du de bedste af slagsen, når du rejser til Spanien?

Hvorfra stammer tapas?

Tapas kommer af det spanske verbum “tapar”, som på dansk betyder “at dække”. Så den mest oprindelige betydning af tapas var betydningen “låg” – et låg, der sandsynligvis allerførst bestod af skiver af brød eller kød, som fortidens sherry-drikkere i de andalusiske taverner brugte til at dække deres glas til med mellem slurkene for at holde fluer og andre insekter væk.

I dag har tapas fået den mere generelle betydning: Appetitvækkere, mellemmadder eller snacks. Men i grunden udgør ingen af disse udtryk – eller nogen andre – en passende oversættelse af begrebet tapas på spansk. Tapas er blevet et kulturelt fænomen med sin egen historie, sin egen gastronomi og sine helt egne ritualer, og har derfor for længst overskredet sin etymologiske betydning. Et godt bevis på dette er, at tapas i dag ofte indtages som et aftensmåltid, sammensat af en masse forskellige tapas-retter, og derfor ikke er begrænset til et lille mellemmåltid i forbindelse med en drink.

Tapas-bar
Tapas har skiftet betydning og funktion med tiden – her en tapas-bar i Spanien

Hvad består tapas af?

Tapas kan bestå af både kolde og varme retter. Ofte vil tapas bestå af en skive hvidt brød belagt med forskellige typer pålæg, såsom skinke (jamón), ost (queso), peber (pimiento), oliven (aceitunas), pølse (chorizo), forskellige typer fisk (pescado) m.m. Men tapas kan også bestå af små, selvstændige retter uden brød, såsom æggekage (tortillas), kødboller med sovs (albondigas), blæksprutte (calamares), ansjoser (boquerones), langsomt-kogt oksekød (carne mechada), rejer med hvidløg (gambas al ajillo), svinekød krydret med persille og hvidløg (raxo), salater – såsom russisk salat (ensalada rusa), friske svampe med hvidløg (setas al ajillo), ost med ansjoser (queso con anchoas) – for bare at nævne nogle få. Ofte er to eller tre af disse tapas-retter sat sammen, så de udgør én enkelt overdådigt velsmagende tapas-ret.

Tapas
Tapas kan være noget helt simpelt, som f.eks. et stykke brød med pølse

Hvornår spises tapas?

Tapas kan i dag indtages på alle tidspunkter af dagen, men spanierne ynder især at indtage tapas – ir de tapas, som de kalder det – på tidspunkterne mellem arbejde og aftensmad, og som et lille måltid inden sengetid. I weekenderne er det almindeligt for spanierne at mødes med familie eller venner og indtage tapas lidt før frokosttid, som en social begivenhed, inden den rigtige frokost i hjemmet, som først indtages omkring kl. 14 og kl. 16 i Spanien.

Hvor finder jeg tapas?

Du kan finde tapas alle steder i Spanien, og der findes tapas og tapas-barer af fremragende kvalitet i alle regioner i landet. Men der findes visse regionale forskelle. Nogle steder i Andalusien, blandt andet i Granada og Córdoba, kan du stadig få tapas gratis med din drink. Dette gælder også visse steder i regionerne Castilla-La Mancha, Castilla y León, Asturien, samt Extremadura. Her vil det være normalt at få din tapas med en lille øl (caña), et glas vin (chato), eller et glas druesaft (mosto). I resten af landet er denne generøse tradition desværre forsvundet og her er det i dag normalt at betale for tapas særskilt.

Tapas
Tapas varierer også efter, hvilken region i Spanien, du rejser til

En anden regional forskel er ren sproglig: I Nordspanien, herunder i regionerne Asturien, Navarra, La Rioja, Baskerlandet og Cantabrien siger man således normalt ikke tapas, men pinchos (eller pintxos i Baskerlandet), fordi mange af tapas-retterne er holdt sammen af en såkaldt pincho eller tandstik.

Tapas – nøglen til spansk kultur

Tapas er ikke blot en gastronomisk oplevelse for ganen på en rejse til Spanien, men også en kulturel oplevelse for hjertet. For spanierne er tapas i udpræget grad en måde at mødes på og være sammen på; det er en del af den berømte spanske livs- og døgnrytme, hvor mad og socialt samvær går op i en højere enhed. Så at gå på tapas-bar i Spanien er ikke bare en stor kulinarisk nydelse, men også en nøgle til at komme tættere på – og forstå – den spanske kultur.

Mere om mad i Spanien

Hos Hideaways elsker vi Spanien og vi elsker maden i landet. Derfor skriver vi ofte indlæg her på bloggen om netop det emne. Læs f.eks:

Rejser til Spanien

Har du lyst til selv at smage på tapas i Spanien? Hos Escapeaway er vi specialister i rejser til Spanien, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger på destinationer, hvor du får rig mulighed for at fordybe dig i det bedste af det spanske køkken, inklusiv de lækre tapas.

Se alle vores rejser til Spanien – herunder til Andalusien, Catalonien og De Kanariske Øer – med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere