Grillede sardiner og massebryllup i Lissabon

Udsigt over de røde tage i Lissabon

Portugiserne elsker en god fest og året igennem afholdes talrige festivaler og andre folkefester landet over. Årets nok største fest i Portugal finder sted i Lissabon midt i juni, når indbyggerne fejrer skytshelgen Sankt Anthonius.

Fest i Lissabon

Planlægger du en storbyferie i Lissabon, er juni et oplagt valg. Der er året rundt et rigt udbud af kulturelle begivenheder i byen, men særligt i denne måned sker der ekstra meget. I Portugals hovedstad er juni således ensbetydende med “Festas de Lisboa”, der bedst kan beskrives som en lang byfest, der markerer starten på sommeren.

Rejser du til Lissabon i juni, vil du derfor ikke blot mærke den første sommervarme i luften, men kan også nyde godt af talrige arrangementer og en særlig stemning i byen. Flere dage (og nætter) fyldes Lissabons gader og pladser af mennesker i tusindvis, som tiltrækkes af de mange aktiviteter og arrangementer i form af blandt andet fado-musik, parader og dans under åben himmel, samt talrige forestillinger i teatre og koncerthuse. Du kan sågar høre fado-musik i metroen og i den berømte sporvogn nr. 28.

Festa de lisboaAfslappet feststemning i Lissabons gamle bydel. Foto: ricardo, Creative Commons.

Santo António – kærlighed i luften

Månedens højdepunkt er Santo Antonio festivalen, hvor byens skytshelgen fejres som en del af den landsdækkende “Festas dos Santos Populares” – fejringen af populære helgener. I Lissabon er det Sankt Anthonius, man fejrer. Han er en af de mest populære katolske helgener og blev født i netop Lissabon som Fernando Martim de Bulhões e Taveira Azevedo i 1195.

Om aftenen den 12. søger feststemte mennesker imod især Alfama, et af Lissabons ældste kvarterer. I de smalle gader er der her pyntet op med lys og flotte, farverige dekorationer. Derudover er der i gaderne opstillet talrige boder, hvorfra der traditionen tro sælges blandt andet grillede sardiner.

SardinerGrillede sardiner. Foto: ricardo, Creative Commons.

Udover paraden, Marchas Popolares, med flot udklædte deltagere ned ad Avenida da Liberdade er der god chance for, at du i løbet af festivalen støder på et bryllup. Lissabon benytter således festivalen til at give småt bemidlede par mulighed for at få en rigtig bryllupsfest. Denne tradition for massebryllupper, “Noivas de Santo Antonio” (Sankt Anthonius’ brude), er knyttet til hans status som skytshelgen for ægtepar.

Til glæde for de mange som efter en aften og nat med fest og dans i gaderne sikkert har brug for at komme lidt til hægterne, er den 13. juni officiel helligdag. Formår du at stå nogenlunde tidligt op, er en slentretur rundt i Lissabon om formiddagen denne dag dog en unik chance for at opleve en sjældent stille udgave af den portugisiske hovedstad, hvor du har det meste for dig selv.

Læs mere om Festas de Lisboa

Rejser til Lissabon

Er du på udkig efter en storbyferie i Lissabon? Hideaways er ekspert i Portugal og ikke mindst landets charmerende hovedstad. I programmet finder du derfor et bredt udvalg af håndplukkede hideaways, som alle ligger i hjertet af den gamle hovedstad i gåafstand til masser af seværdigheder.

Læs mere om hvorfor din næste storbyferie skal holdes i Lissabon.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere