Gå i filmenes fodspor i Andalusien

Olvera i Cadiz-provinsen

Hvis du er på ferie på ét af vores hideaways i Andalusien, og hvis du samtidig holder af film, har du mulighed for at kombinere de to ting. Andalusiens spektakulære landskaber og kulturbyer har nemlig dannet ramme for filmoptagelser til nogle af de mest kendte film i verden, såsom Lawrence of Arabia, James Bond, Star Wars, Carmen, Cleopratra og mange flere.

Enestående landskaber

Spanien – og i særdeleshed Spaniens sydligste region Andalusien – har tradition for at lægge kulisse til ikke bare spanske, men også mange udenlandske producenters filmiske eventyr. Dette skyldes ikke mindst Andalusiens enestående landskaber, som rummer nogle af Europas højeste bjergkæder, nogle af Europas få virkelige ørkener, nogle af Europas mest øde sletter, og en spektakulær kystlinje; men det skyldes også, at regionen er i besiddelse af nogle af Spaniens mest velbevarede og særegne kulturbyer, som har dannet kulisser for en lang række kendte historiske film.

Du kan herunder se nogle af de film, som er blevet optaget i Andalusien, og hvilke lokaliteter, de er blevet optaget på, hvis du selv skulle have lyst til at gå i filmenes fodspor, mens du er på ferie på ét eller flere af vores hideaways.

Almería

Lawrence of Arabia

Dette var den første større film optaget i Almería. Ialt 1.000 statister, 750 heste og 159 kameler medvirkede i optagelserne. Nogle af dens scener blev filmet i klitterne i Cabo de Gata (den scene, hvor et tog bliver sprunget i luften), men der blev også optaget scener på Algarrobico-stranden (som skulle forestille at være den jordanske by Aqaba under Første Verdenskrig) 4 kilometer nord for Carboneras.

Never Say Never Again

Den for mange bedste agent 007, Sean Connery, spiller – igen – James Bond i denne version fra 1983, hvis titel skyldes Connerys udtalelse i 1971 om, at han aldrig mere ville spille agent 007.

Fæstningen i Almeria
Fæstningen i Almería.

Den 52-årige Connery tog dog handsken på igen, og det medførte blandt andet en række optagelser under vandet ved strandene i Los Escullos og El Palmer i Almería-provinsen.

Indiana Jones og det sidste korstog

Denne tredje film i serien om den piskesvingende og opdagelsesrejsende arkæolog, spillet af Harrison Ford, og instrueret af Steven Spielberg, er fra 1989, og blev blandt andet optaget i byen Almería, Tabernas ørken (én af de få virkelige ørkener i Europa), på Monsul strand og i byen Mojácar; alle beliggende i Almeria-området i det østlige Andalusien.

Cádiz

Die Another Day

Cádiz, den sydligt beliggende flamenco-hovedstad i Andalusien og én af Europas ældste byer, dannede i 2002 kulisse for en række scener til endnu en James Bond-film, denne gang den tyvende af slagsen og nu med Pierce Brosnan i hovedrollen. I filmen skal Cádiz forestille at være den cubanske hovedstad Havana. Der blev også skudt scener i slottet Santa Catalina (hvor der nippes til mojitos i filmen), spektakulært beliggende oven over byen Jaén og nu indrettet som parador, og på stranden La Caleta (hvor den berømte scene, hvor Halle Berry dukker op af vandet, blev optaget), beliggende i det historiske centrum af Cádiz.

Córdoba

Hable con ella (Tal til hende)

Det er ikke kun udenlandske film, der er blevet optaget i Andalusien. Også spanierne selv har brugt regionen som kulisse til internationalt kendte spanske film, og Hable con ella er én af dem.

Gaderne i Cordoba
Gaderne i Còrdoba

Filmen, der er er instrueret og skrevet af den – oprindeligt – kastilianske filminstruktør og producer Pedro Almadóvar i 2002, rummer flere indendørs end udendørs scener, som det er tilfældet med de fleste af Almadóvars film, men der indgår også scener fra blandt andet det jødiske kvarter i Córdoba og fra byen Lucena, beliggende 65 kilometer syd for Córdoba.

Granada

Doktor Zhivago

Doktor Zhigavo, baseret på romanen af samme navn, skrevet af den russiske forfatter Boris Pasternak, er en amerikansk storfilm fra 1965 med Omar Sharif i hovedrollen, som omhandler de store politiske ændringer i Rusland i revolutionstiden, foruden en forviklet kærlighedshistorie. Filmen, der modtog hele fem Oscars, begynder med begravelsen af Yuri Zhivagos mor, som blev filmet i de spektakulære landskaber omkring Marquesado de Zenete, beliggende ved den nordlige skråning af Sierra Nevada i provinsen Granada. Her skulle bjergområdet Marquesado de Zenete  forestille at genskabe de ubarmhjertige Uralbjerge fra romanen – og virkeligheden.

Malaga

The Bridge of San Luis Rey

Filmen, der aldrig opnåede gode anmeldelser, men som havde Robert De Niro i én af hovedrollerne, er et internationalt drama fra 2004 med et peruansk udgangspunkt: Den 20 Juli, 1714, styrter en bro nær Lima i Peru sammen, mens fem mennesker krydser den. Broens kollaps bliver overværet af Brother Juniper, en franciskanermunk, som er på vej til at krydse den. Nysgerrig overfor, hvorfor Gud ville tillade en sådan tragedie, beslutter han sig for at tage en videnskabelig tilgang til spørgsmålet, og sætter sig derfor for at interviewe alle, han kan finde, som kendte de fem ofre.

Antequera-Andalusien-Spanien-Hideaways
Antequera i Andalusien

Filmen rummer en række scener fra Malaga og samlede tusindvis af mennesker fra byen som frivillige statister. Men der er også scener optaget i tyrefægterarenaen i Antequera, beliggende kun 45 kilometer fra Malaga, og i naturområdet El Chorro, der er kendt for sine spektakulære klippeformationer.

Sevilla

Alatriste

Denne historiske film, som er den andendyreste spanske film, der nogensinde er lavet, og som har danske Viggo Mortensen i hovedrollen, er skrevet af Arturo Pérez-Reverte og bygger på en række romaner af samme forfatter med titlen Las Aventuras del Capitán Alatriste.

Filmen skildrer en række begivenheder i det syttende århundredes spanske imperium, hvoraf nogle er fiktive, mens andre er historisk korrekte. Optagelserne blev blandt andet lavet i Jaén, Cádiz (herunder stranden La Caleta) og Sevilla. I sidstnævnte bør du ikke gå glip af den berømte bygning La Real Casa de la Moneda, som blev brugt til den scene, hvor den berømte skuespillerinde María de Castro optræder i premieren på ét af Quevedos værker.

Star Wars

Star Wars behøver næppe nogen nærmere introduktion. Den verdensberømte film, der er den tredjemest indtjenende film nogensinde, rummer blandt andet en scene fra Sevillas ikoniske torv, Plaza de España, som skal forestille at være byen Theed  i Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Filmholdet boede under optagelserne på et luksushotel i Sevilla, men under falske navne, så de kunne arbejde i fred.

Et lille udpluk

Dette var blot et lille udpluk af de mange film, der gennem tiderne er blevet optaget helt eller delvist i Andalusien. Af andre film, der ikke er blevet omtalt her, kan nævnes The Heart of the Earth, Soledad, The Magnificent Seven, King of Kings, A Fistful of Dollars, How I Won The War, Play Dirty, The Passenger, Valentino – og mange, mange flere.

Du kan her se en liste over de mange film, der er optaget i området omkring Almería.

Du kan her se alle vores hideaways i Andalusien.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere