Fakta og information om Malaga i Andalusien

Kusten i Nerja i Malaga
Kusten i Nerja i Malaga

Rejser du til Andalusien flyer du nok til Malaga lufthavn, men langt de fleste ser kun lufthavnen i Malaga og det er synd. Læs her om oplevelser og seværdigheder i Malaga, porten til Andalusien.

Malaga ligger i den sydlige del af Spanien på kysten af Middelhavet, kendt som Costa del Sol (Solskinskysten). Den er en af de otte regionale hovedstæder i Andalusien og den største kystby i det sydlige med omkring 600.000 indbyggere. Byen ligger tæt på Sevilla og Granada og ligger strategisk godt ved Middelhavet, som gør det let at komme til byen af søvejen.

De vigtigste industrier i Malaga er landbruget og turismen. Klimaet, med mere end 300 solskinsdage om året og en gennemsnitstemperatur på 23 grader, gør Malaga til et perfekt sted at dyrke olie og frugt som f.eks. citroner og appelsiner. Det perfekte vejr i Malaga tillige med de mange smukke strande i området gør provinsen til det mest populære sted for turister, når de besøger Spanien.

Bortset fra ovennævnte har byen Malaga den anden største industrihavn i Spanien, og den har en vigtig produktion af tekstiler og fødevarer.

Byen Malaga er en meget fascinerende by med en rig og unik historie, som giver gæsterne en stor variation af interessante ting som de kan se og foretage sig. Ud over alle de kulturelle attraktioner, er Malaga et perfekt sted at nyde livet. Den afslappede Middelhavs atmosfære og det perfekte klima har gennem snart et halvt årti tiltrukket mange udlændinge (både turister og udlændinge som har slået sig ned i Spanien).

Befolkningen i Malaga, som kaldes Malaguenos, er kendt for at gå meget ud om aftenen for at få en sludder, en drink eller for at gå ud at spise. Derfor har byen et stort udvalg af restauranter, barer og bodegaer, der som regel har travlt hele ugen. Indbyggerne er også kendt for at elske alt, der har med deres by at gøre, og de er især stolte af deres to verdensberømte borgere, maleren Pablo Picasso og skuespilleren Antonio Banderas.

Malaga, forførende som en dame fra Andalusien, skjuler sig reserveret under sit sjal, og forbliver derved desværre uudforsket af mange. Diskret placeret i midten af Costa del Sol, har byen bevaret sine meget unikke karakteregenskaber og er nu begyndt at blive værdsat af de gæster, der har lækket den historiske charme og fortalt om stedets karakteregenskaber – samt lokalbefolkningen.

En del af byens attraktion er den fængslende anlægsplan, som gør den særlig tiltrækkende at udforske. Der er endeløse smalle gader, historiske bygninger og pudsige gammeldags butikker, som er bevaret stort set uforandret. Det betyder, at Malaga bogstavelig talt har noget for enhver smag; en unik tiltrækningskraft som viser sig i en vitalitet og gæstfrihed hos folk. Dens arkitektur eller måske dens generelle stemning i hele byen.

En af de første dejlige ting som en besøgende vil bemærke, er faktisk at befolkningen aldrig går rundt med et bestemt formål for øje, og at folk altid har tid til en improviseret kop kaffe med venner eller blot slentre gennem en park. Det er virkelig en ægte gæstfrihed, som man oplever er helt naturlig og normal.

Interessant er det, at denne egenskab også afspejles i de arabiske kulturer i verden, hvilket ikke er overraskende, når man ser på den mauriske indflydelse i hele provinsen Andalusien.

En anden elskelig egenskab er befolkningens – hans (eller hendes) – udadvendte karakter. Samtaler er muntre, støjende, fyldt med morsomme historier og vittigheder. Befolkningen tager ikke sig selv seriøs, og forventer heller ikke at andre gør det!!

En stærk kulturel identitet og respekt for ældgamle traditioner afspejler sig i de årlige begivenheder som “the Holy Week” (Hellig Uge) i påsken, samt mere muntre ting, som flamencoen, der er lige så respekteret, og som stadig kan høres på adskillige barer i den historiske del af byen.

I Malaga, som over hele Andalusien, foregår det meste af dagligdagen på gaden. Det milde klima tilskynder den dejlige vane at “promenere” som, igen afspejler sig i befolkningens sociale og behagelige egenskab. Vinter og sommer her er det samme som efterår og forår andre steder i verden. Disse betingelse gør byen dejlig at bo i, dejlig at gå ud at spise i samtidig med at man kan nyde dens dynamik. En lidt mere alvorlig egenskab er, at byen også er et vigtigt centrum for administration i forretningsverdenen samt i den finansielle verden.

Gaderne har bevaret en ældgammel atmosfære og afspejler en moderne bys vitalitet. For at værdsætte alt det dette område kan tilbyde, er det nødvendigt at tilbringe flere timer med at udforske de bitte små gyder i maurisk stil, betragte de mange kirker og klostre, standse op for en kop kaffe eller en fino (lys tør sherry) i en typisk bar eller måske købe nogle “biznagas” (små buketter af frisk jasmin) fra en sigøjner eller besøge Casa de la Guardia og få et nip af en “pajarete”; en vin som er nationaldrik,og som normalt serveres sammen med tapas, som for eksempel muslinger og rejer.

Den vane at en drink skal ledsages af en lille snak er en anden egenskab ,som er karakteristisk for befolkningen i Malaga, samt deres gæstfrihed og vanen at være social i barerne og pubberne, hvor de tilbringer mange timer med at nippe til vinen og småsnakke. Det oprindelige navn tapa kommer af ordet lille tallerken, som folk brugte til at dække vinen til med, så den ikke blev for varm. Nogle få tillokkende bidder blev placeret på disse tallerkener, som efterhånden blev så populære, at de er blevet et standard tilbud.

Om aftenen er Malaga lige så oplyst som andre byer. Men denne by har den åbenlyse fordel at være en kystby. Dette opdager man især, når udsigten over bugten er på sit højeste, og de mange fantastiske restauranter dukker frem langs kysten, eller den uformelle vil måske heller foretrække en picnic med en passende middag med grillede sardiner og et skummende glas af ægte cerveza!

Udsigt over Malaga

 

Foto: Udsigt over Malaga

Baggrund og historie

For at få det fulde udbytte af Malaga’s fantastiske beliggenhed, anbefales det, at du “klatrer” op af Mount Gibralfaro. Herfra er byen en mosaik af bygninger og smalle gader med hustage i flere niveauer og igen, med en fuldstændig fængslende maurisk atmosfære.

La Alcazaba og borgen Gibralfaro er begge stolt placeret på en bjergtop og består af et imponerende monumental kompleks.

Den første er et af de vigtigste militære bygninger i området, især forsvarsmæssigt. Klassiske søjler, hentet fra ruinerne af et romersk teater er blevet brugt til byggeriet, og der er en charmerende plads med søjlegang, pool og have, tæt på komplekset Nazarean Palace og en lille, beboet barrio, som stammer tilbage til 13- og 14 hundrede tallet. Inde i bygningerne er det provinsielle arkæologiske museum, som har en interessant samling af palæolitiske og neolitiske oldtidsminder, samt romers kunst, og modeller af Alcazaba og katedralen. Naturligvis er der også en hel del muslimsk kunst, som stammer fra det 10. til 14. århundrede.

Gibralfaro Borgen fylder det meste af bakketoppen. Ifølge en muslimsk krønike, stod der engang et fønikisk fyrtårn, kendt som Jabal-Farouk eller “lighthouse hill”. Der er et projekt i gang med at bygge en elevator fra toppen af bakken til borgens terrasser. Dette vil gøre rejsen mindre besværlig end de nuværende tilsyneladende endeløse trapper. Det romerske teater ligger lige neden for. Noget af teaterets materialer blev brugt til at bygge Alcazaba.

Man er allerede ved at renovere nogle af bygningerne. Længere nede til venstre finder man den muslimske terrasse (indre gård) med fascinerende appelsintræer og masser af farverige blomsterbede. Katedralen, kaldet La Manquita (den enarmede) kaldes sådan, fordi det sydlige tårn aldrig blev færdigbygget. Tilsyneladende blev pengene som var bestemt til konstruktionen i stedet brugt til så prisværdig en ting som Uafhængighedskrigen i Nord Amerika. Katedralen er bygget på grunden, hvor der tidligere lå en moské, og for at kunne betale byggeomkostningerne, blev byen bemyndiget til at pålægge en skat på al vin, rosiner og olie, som blev transporteret gennem dens havn. Den oprindelige bygning har været bevaret i mere end to århundrede, og det er derfor, at den er en blanding af forskellige stilarter, så som gotisk, renæssance, barok, neoklassisk etc. Det indre er overraskende godt oplyst og fyldt med kunstneriske skatte.

Men desværre er katedralen på nuværende tidspunkt i en smuldrende stand, og Rådhuset har startet en kampagne for at skaffe penge til renovation. En kampagne som henvender sig til alle Malaga’s indbyggere. Talrige kulturelle tiltag er iscenesat for at rejse midler, og individuelle firmaer er begyndt at love store beløb for at vise deres opbakning. Hvad angår den faktiske fysiske arbejdskraft, arbejder afdelingen for kultur og turisme sammen med instituttet for beskæftigelse og vil oprette workshop programmer, som vil træne de studerende i de nødvendige færdigheder til at fuldføre restaureringsarbejdet.

Foran katedralen Manquita ligger Biskoppens Palads, som faktisk består af to paladser, det ene bygget i det 16. århundrede og det andet i det 18. århundrede. Museet for religion ligger i sidstnævnte palads og omfatter en fantastisk samling af malerier og guldsmeds arbejder. Der er også to gårdhaver med et imponerende antal planter. Desuden findes der et galleri og en udstillingshal.

Fortsætter vi ned af San Agustin Street kommer vi til Buena Vista Palace fra det 16. århundrede, som i dag er museum med storartet kunst. En bygning fyldt med kontraster; udsmykkede døre, et fantastisk tårn som klart afspejler en blanding af maurisk stil, samt nogle ting med renæssancens særpræg så som en gårdhave med store søjler. Paladset består af tyve gallerier, hvor malerier og skulpturer er udstillet. Værker af kendte kunstnere så som Murillo, Zurbaran, Morales “guddommelig”, Alfonso Cano, Ribera og Lucio Giordano. Der er nutidskunst bl.a. med værker af Sorola, Martinez Cubells og Picasso. Der er også en fantastisk samling af malerier fra det 19. århundrede, som kommer fra skolen i Malaga.

Fra San Agustin gennem Granada Street, kommer man til Plaza de l Merced, som er et tydeligt eksempel på arkitekturen i det 19. århundrede; en æra da Malaga var en af Europas vigtigste byer med hensyn til handel. Det er f.eks. stedet, hvor landets første tekstil og jernværker lå.

Den enorme plads rummer også Picasso’s fødested, som er blevet bygget om til et lille museum med et forskningsbibliotek, som bliver finansieret af Picasso Fondet.

Man kan ikke nævne Malaga centrum uden at nævne Larios Street, som indeholder byens historiske hjerte. Selv om den er bygget på blot fire år, er gaden storstilet og attraktiv med en harmoni af arkitektur, som man den dag i dag betragter som et fint eksempel på byplanlægning. En af de små sidegader er Chinitas, som har fået sit navn efter den berømte teater café udødeliggjort af Federico Garcia , og som har haft besøg af epokens bedste sangere samt forfattere og intellektuelle fra 1920’erne.

Fortsætter man indtil man når de ældgamle murer fra den mauriske by, kommer man til Atarazanas Market, som engang var en moské og opkaldt efter en enorm port med en karakteristisk arabisk stil. Resten af konstruktionen er Neomudejar fra det 19. århundrede. Faktisk mangler bygningen kun det originale tag for at være en perfekt arabisk basar. På trods af dette er der en smittende atmosfære med alle dens særpræg og byttehandel som på en ægte souk (afrikansk marked), og ikke mindst dens berusende aromastoffer, krydderier, krydderurter, friske grøntsager og fisk. Flotte farver, friskplukket frugt og grøntsager pryder midtergangen og til mindst den halve pris som de tilsvarende varer koster længere nede af kysten. Kan du ikke finde markedet, skal du ikke fortvivle, følg blot indkøbstaskerne….

I selve kernen af byen ligger Paseo del Parque, et botanisk mesterværk med tropiske planter og træer. Det oprindelige gamle gartnerhus, ca. 100 år gammelt, er nu blevet til et centralt turistkontor. Selv om det kun er på 90 kvadratmeter, er det så strålende, at det nærmest synes katedralagtig. Der er også Rådhuset, en neo-barok bygning med en facade som praler med imponerende ikonografisk gengivelser et århundrede gammel eller mere.

Malaga i fremtiden

Malaga er ikke kun afhængig af turismen men også af højteknologiske industrier og miljømæssige virksomheder. En lokal teknologisk park er på trapperne. 168 hektarer hvoraf de to tredjedele vil stå som “grøn”. For øjeblikket bygges en børnehave, sundhedscenter (for ansatte) og et telekommunikationscenter, samt en medicinsk alarmcentral, som vil stå klar til næste år.

Malaga fortsætter med at have en fremtrædende rolle på grund af dens beliggenhed med en vej til Costa del Sol og infrastrukturen understøtter dette med imponerende nye motorveje og lystbådehavne, samt et tog som har forbindelse til byen Fuengirola.

Sammenlagt, har Malaga en masse at tilbyde sine besøgende og sine beboere. Lige fra de skønne fisk til den ægte levende flamenco, hvilket gør byen et levende eksempel på en ægte andalusisk by. Dette skyldes delvis, at den faktisk endnu ikke er fyldt med turistbusser. Derfor står byen “uplettet” og har undgået den omkringliggende masseturisme. Derfor bør byen besøges inden alt for længe.

Rejser til Malaga i Andalusien

Oplev Andalusien med Hideaways rejser, specialist i håndplukkede hoteller og ferieboliger. Du finder flere af vores hideaways som ligger omkring Malaga, vælg at bo tæt på havet eller i baglandet med de flotteste udsigter. I Andalusien tilbyder vi mange forskellige rejser, bla. bilrundrejser hvor du bor på forskellige hoteller under din rejse.

Se alle rejser til Andalusien

Læs også om det fantastiske klima i Malaga i blog indlægget: 3000 solskinstimer i Malaga

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere