Europas ældste offentlige teater genåbner på øen Hvar i Kroatien

old_harbor_at_adriatic_sea_hvar_island_croatia_popular_touristic_destination-shutterstock_107274743
I Hvars hovedby af samme navn genåbnes det ældste offentlige teater i Europa.

Det ældste offentlige teater i Europa – beliggende på øen Hvar i Adriaterhavet i det sydlige Dalmatien – genåbner efter 20 års restaureringsarbejde.

Genåbningen af det historiske teater falder sammen med Hvars 150 års jubilæum for turismens indtog på øen og vil blandt andet blive fejret med en opsætning af det middelalderlige (oprindeligt keltiske) trekantsdrama Tristan og Isolde, som vil blive opført af en række unge talentfulde skuespillere og dramatikere fra teatergruppen Dramski Studio Mladih Hvar, der alle har trådt deres barnesko på teatret, men som nu lever og arbejder i hovedstaden Zagreb.

Del af Kroatiens kulturelle og historiske arv

Hvar teater, der blev bygget i 1612 af den ihærdige hertug Petar Semitecolo, er ét af de ældste teatre i Europa (kun overgået af  Teatro Olimpico i Vicenza fra 1585 og Teatro all’antica i Sabionetta fra 1588) og regnes for det ældste offentlige teater på kontinentet. Teatret holder til i et tidligere venetiansk lagerhus, som udgør én af de historisk set mest betydningsfulde maritime bygninger  – kaldet Arsenalet – i den mediterrane verden.

Arsenalet i Hvar
Hvar teater holder til i den smukke gamle venetianske lagerbygning tæt på havnen. Foto af Schorle. Uploadet under licensen Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Teartret har haft en livlig kunstnerisk tradition i århundredernes løb, især på karnevalstiden, hvor både teaterforestillinger, koncerter og maskerader har været en fast del af repertoiret – og mange nationale og internationale musikere og skuespillere har optrådt på teatret gennem dets levetid. Det regnes i dag for en betydningsfuld del af ikke bare Hvars og det sydlige Dalmatiens, men hele Kroatiens kulturelle og historiske arv.

Hvar ø – én af Kroatiens mest populære ferieøer

Hvar ø er én af Kroatiens mest populære ferieøer og én af de største attraktioner i det sydlige Dalmatien. Øen har været beboet siden forhistorisk tid, oprindeligt af et stenalder-folk, hvis potter gav navn til den såkaldte Hvar-kultur, og senere af illyrerne. Siden kom grækerne til øen og grundlagde kolonien Pharos (i 384 f.Kr.) på det sted, hvor byen Stari Grad senere opstod, hvilket i dag gør Stari Grad – beliggende på den nordlige del af øen – til én af Europas ældste byer.

Hvar
At indtage en frokost eller middag ved havnen i Hvar by er noget, du bør unde dig selv

Stari Grad-sletten uden for byen, som oprindeligt var et landbrugsareal grundlagt af grækerne 300 f.Kr., er i dag et enestående eksempel på antik græsk landbrugsstrategi og er erklæret verdensarv af UNESCO i 1998.

Rejser til Hvar

Du kan læse mere om Hvar og andre seværdigheder i det sydlige Dalmatien og vælge din personligt udvalgte hideaway-feriebolig på øen på denne side om rejser til det sydlige Dalmatien.

Du kan også se alle de håndplukkede hideaways-ferieboliger i Kroatien her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere