Tag på udflugt til Etna Nationalpark på Sicilien

Etna
Tag på udflugt til Etna Nationalpark på Sicilien

En udflugt til Europas største og meget aktive vulkan, Etna, er en naturoplevelse, du bør unde dig selv på en rejse til Sicilien. I Etna nationalparken kan du komme helt tæt på det fascinerende landskab af kratere, grotter og kløfter, som den store vulkans talrige og til tider kraftige udbrud har skabt.

Ildbjerget Etna

Etna er med sine 3.330 meter Siciliens højeste punkt. Selvom de store udbrud er forholdsvis sjældne, anses Etna for at være en af verdens mest aktive vulkaner på grund af de hyppige mindre udbrud, som sker fra både toppen og siderne af vulkanen. Historiske optegnelser som går tilbage til 1.500 f.v.t., har således omtaler af omkring 200 udbrud.

Etna
Etna har gennem tiderne haft omrking 200 udbrud

Et af Etna største udbrud i vores tid skete i 1669 på sydsiden i 800 meters højde. Lavastrømmen opslugte på sin vej ned af vulkanen mindst 10 landsbyer før den nåede til Catania. Her formåede bymurene dog i vid udstrækning at føre lavastrømmen udenom byen ned i havnen, som blev fyldt.

Trods de mange større og mindre udbrud og ødelagte byer har Etna ikke kostet store tab af menneskeliv. En opgørelse anslår således at Etnas udbrud i historisk tid samlet set har kostet under 100 mennesker livet. Det store udbrud i 1669 skete for eksempel uden tab af menneskeliv.

Sådan besøger du Etna

Etna og området omkring er fredet som nationalpark (Parco dell’Etna), og UNESCO har for nylig tilføjet vulkanen til sin verdensarvsliste. Der er her mange muligheder for at opleve den fantastiske natur ved Etna. Du kan tage på guidede ture op på selve vulkanen eller følge en af de mange vandreruter i parken, som på grund af den næringsrige lava har et rigt plante- og dyreliv. Besøg for eksempel nogle af mange særprægede grotter, som er skabt af lavastrømme.

Etna
Etna danner ofte en smuk kontrast til den omgivende, grønne vegetation på Sicilien

Vil du op i højden på Etna er det oplagt at køre til Rifugio Sapienza ved byen Nicolosi, hvorfra der går en kabelbane op til omkring 2.500 moh. Ligeledes kan du herfra tage på guidede jeepture. Husk at en vandretur på Etna kræver godt fodtøj.

Endelig er der også mulighed for at betragte Etna lidt på afstand på en tur med det lille tog CircumEtnea, som på en tre timers tur kører rundt om vulkanen. Dette kan desuden være en mulighed for at besøg nogle af de mindre byer på bjergsiderne, der ligger langs ruten. Toget afgår fra stationen i Catania.

Hideaways på Sicilien

Vi tilbyder håndplukkede hoteller på hele Sicilien for enhverv smag og pengepung. Vil du bo tæt ved Etna? Så kig for eksempel nærmere på Hotel Il Parco degli Ulivi, som ligger på den østlige del af øen med fantastisk udsigt, og er perfekt hvis du ikke vil bruge for lang tid på at køre frem til Etna nationalparken.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere