En rejse til Thailand er også en rejse til ét af verdens bedste køkkener

Flydende madmarked i Thailand
En rejse til Thailand er også en rejse til ét af verdens bedste køkkener

Når jeg besøger et nyt land – hvad enten det er nabolandet Danmark eller Vietnam på den anden side af jorden – er én af de første ting, jeg gør, at besøge et lokalt supermarked. Jeg synes, det er så interessant at se, hvilke varer der fylder mest på hylderne i butikken, hvilke (oftest ukendte) grøntsager, der sælges mest, og hvilke smagsoplevelser, der synes at være mest populære. Et lands køkken fortæller vidunderligt meget om kulturen i det samme land, og det er en utrolig nem og dejlig måde at lære mere om det sted på, som du besøger.

Og det er selvfølgelig ingen undtagelse, når det kommer til Thailand. En rejse til Thailand er også en rejse til ét af verdens bedste køkkener. Et køkken, der er afbalanceret og detaljeret. Et køkken baseret på aromatiske retter med en sprød konsistens. I Thailand har man længe vidst, at den mad, man spiser, påvirker, hvordan man føler, og derfor er de mange kombinationer af thailandske ingredienser ikke kun et spørgsmål om smag og konsistens, det handler også om medicinske fordele.

smaksättning thailand
Kombinationen af smag og ingredienser i det thailandske køkken handler måske om mere end bare smag…

Måske er det bare kombinationen af fantastisk smag og helbredende kræfter, der har gjort det thailandske køkken til ét af verdens mest populære. Faktum er, at da CNN gennemførte en læser-afstemning med titlen “Verdens 50 bedste fødevarer” blandt 35.000 af sine læsere, tog Thailand hele syv af pladserne – herunder førstepladsen med retten Massaman Curry, en mild og velsmagende karry-ret baseret blandt andet på kardemomme, kanel, stjerneanis, spidskommen og muskatnød. CNNs liste er siden blevet ændret og opdateret – men førstepladsen består.

Regionale ligheder og forskelle

Ligesom når det kommer til thailandsk sprog og kultur, fordeler landet sig ofte i fire hovedregioner, når det gælder mad: det nordlige, nordøstlige, centrale (herunder Bangkok) og det sydlige Thailand. Fælles for dem alle er, at ris ofte udgør kernen i mange retter – og faktum er, at udtrykket for at indtage et måltid – kon khao – i virkeligheden betyder “at spise ris”. I det nordlige Thailand har man længe været påvirket af nabolande som Kina og Burma, og da klimaet ved disse breddegrader er noget køligere end i resten af landet, er adgangen til grøntsager og urter også god. Khao Soi (ægge-nudler med karry) og Nam Phrik Ong (kogt svinekød med chili og tomat) er to retter fra nord.

ris thailand
Fælles for mange thailandske retter er, at de serveres sammen med ris.

I det nordøstlige Thailand er maden godt krydret, og i manges øjne også ret ekstrem – det er ikke ualmindeligt at spise stegte insekter og tørrede frøer som snacks. Men i grunden Thailand bare et skridt foran – for det er blevet hævdet, at insekter kan være en måde at løse hungersnød på i forbindelse med verdens stadigt stigende befolkning. Som Tam (en stærk papaya-salat med chili, lime og fiskesauce) og Gai Yang (grillet kylling marineret i fiskesauce, citrongræs og hvidløg) er begge berømte retter fra denne region.

Det centrale Thailand hævdes at producere landets fineste ris, jasminris, hvilket måske ikke er så mærkeligt, da betingelserne for risdyrkning – med et jævnt og vådt landskab – er perfekte. Kaeng Khiao Wan (grøn karry med kokosmælk, chili og thailandsk basilikum – en af de stærkeste karry-retter i Thailand) og Tom Yum Gung (en suppe med friske rejer, svampe og citrongræs) er to retter, der ofte serveres i det centrale Thailand – sidstnævnte betragtes også som landets nationalret.

cooking class
Hvis du vil lære at lave nogle af de regionale specialiteter, kan du deltage i et madlavningskursus på din rejse i Thailand.

Og sidst, men ikke mindst, har vi det sydlige Thailand, hvor nærheden til havet gør fisk- og skaldyrsretter til fremtrædende retter på menuen, men på trods af dette kommer to af landets mest berømte – international set – kyllingeretter fra denne region. Den ovennævnte Massaman Curry, for eksempel, og Gai Satay (kyllinge-tærte med jordnøddesauce).

Et rullende museum af spiselig kultur

Der er ingen tvivl om sagen – i Thailand finder meget af det daglige liv sted på gaden, og det er derfor ikke underligt, at der her er vokset en verden af “street food” frem for at tilgodese landets sultne befolkning (og dets besøgende). Gade-køkken er nu en så dybt integreret del af det thailandske liv, at man kunne kalde alle madboder og madvogne for rullende museer for spiselig kultur. Denne frie og ukomplicerede måde at spise på passer ind i den thailandske livsstil, der er legende og spontan, og hvor et måltid kan finde sted på ethvert tidspunkt af dagen.

marknad
Stilen varierer lidt i forhold til vores egen måde at lave mad på….

Hvis du er en “foodie”, der ønsker at få et indblik i ægte thailandsk madkultur, er det næsten et must at besøge et af de mange markeder i landet – især hvis du er i Bangkok, hvor sortimentet er stort og varieret. I Yaowarat, Bangkoks Chinatown, er der mere eller mindre en garanti for, at dine smagsløg vil juble. Området byder på nogle af de mest respekterede gade-køkkener i hele Bangkok, og du vil her finde mange af byens mestre i den thailandske version af “street food”. Yaowarat er altid fyldt med liv, men den virkelige aktivitet begynder sent om eftermiddagen og strækker sig langt ind i den tidlige morgen næste dag.

Rejser til Thailand med håndplukkede hoteller

Det er umuligt at samle alle informationer om thailandsk køkken i en enkelt artikel – og faktum er, at du bedst oplever det på stedet. I Hideaways har vi nøje udvalgt nogle af de bedste hoteller i landet, og de kan findes ved at besøge vores side om Thailand, som du finder her.

Udvalgte hoteller i Thailand

 

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere