Du spiser og drikker godt i Spanien

Churros
Churros i Spanien. Foto: Keith Williamson. CC BY 2.0

De færreste kan sige Spanien uden straks at associere til tapas, paella og kraftige rødvine. Det er to klassiske, spanske retter, der akkompagneres af en vin fra verdens 3. største vinproducent.

Magien ved tapas

Tapas er et stort koncept, der i bund og grund dækker over en masse små retter. Selve ordet tapas betyder på dansk låg eller dæksel. Dette mærkværdige navn dækker efter sigende over, at tapastraditionen startede ved, at man lagde et stykke brød som et låg oven på sit vinglas for at undgå fluer i vinen.

Tapas
Tapas! Foto: Arnaud DGCC BY-SA 2.0

En af de meget kendte tapas er Albóndigas, som er små, lækre kødboller, der ofte ligger i en god sovs. Derudover er den mexicanske tortilla endnu en smagsfyldt tapas, man næppe undgår. Og sammen med de helt simple retter som hvidløgsbrød, grillet chorizo og fyldte oliven bliver den samlede middag noget helt specielt. Ens smagsløg bliver udfordret af de forskellige smage fra det spanske køkken, og netop variationen gør, at tapas forbliver interessant.

Læs mere om spansk mad i indlægget:  hvad er tapas?

Paellaens overdådighed

Med tankerne på den spanske sol undgår man ikke også at se de store, flotte paellapander for sit indre øje. Spaniere, der svinger den safranfarvede ris rundt sammen med forskellige skaldyr og grøntsager. Dette bjerg af veltilberedt mad, der sender duftstrømme ud, er ikke til at stå for.

Paella mad i Spanien
Hver region i Spanien har sin egen paella.

Retten stammer oprindeligt fra Valencia, men over hele Spanien kan man få en portion paella. Og ofte serveres en kæmpe tallerkenfuld, så flere kan dele maden fra én pande. Paella dækker naturligvis over mange forskellige retter, da indholdet kan kombineres, så man bruger regionens bedste råvarer. Det betyder netop også, at hver region i Spanien har sin egen paella.

Kraftig, spansk vin

Til et spansk måltid kan man ikke undvære en spansk vin, og med de ca. 600 variationer af druer i Spanien er der nok at tage af. Dog er den største del af Spaniens vinproduktion baseret på ca. 20 forskellige sorter. Den drue, der er plantet mest af, har navnet Airén. Det er en hvidvinsdrue, og vinen brygget på den har ofte en stor alkoholprocent. Derimod er den anden mest plantede drue Tempranillo, hvorpå man brygger en velkendt rødvin. Den kendes under forskellige navne som Cencibel, Ull de Llebre eller Tinto Fino.

De spanske rødvine er særligt kendetegnede ved deres krydrede og kraftige smag, som mange sætter pris på. Og med det store udvalg skulle det være muligt for alle at finde en vin efter deres smag.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere