De mystiske tårne på Sardinien

Tårnene på Sardinien
Tårnene på Sardinien

Rejser du til Sardinien, kan du næsten ikke undgå at lægge mærke til tårnene bygget af enorme sten, som ligger spredt ud over Middelhavsøen. Tårnene, som kun findes på Sardinien, blev bygget af en kultur, som vi ikke ved ret meget om, og er derfor stadig omgærdet af en vis mystik.

Der er i dag omkring 7.000 af de kegleformede tårne, som kaldes “nuraghe”, tilbage på Sardinien. De findes i forskellige størrelser og mens nogle står alene i landskabet, danner andre større sammenhængende formationer bestående af flere tårne.

Et unikt arkitektonisk fænomen

Selv hvis du ikke umiddelbart imponeres over synet af disse stentårne, er det svært ikke at beundre den byggetekniske kunnen, som har gjort at så mange af disse tårne stadig præger landskabet på Sardinien mere end 3.000 år efter deres opførsel.

Tårnenes vægge, som danner et kuppelformet rum, består af tre lag. Et yderlag af store sten, som hælder indad, og et inderlag af mindre sten, som sammen med et mellemlag bestående af småsten og jord gør hele strukturen meget stabil trods fraværet af mørtel. Nogle af disse stentårn er op til 25 meter høje, og mange af dem havde flere etager indeni, som blev forbundet af en spiraltrappe langs indervæggen.

Selvom man ikke ved det med sikkerhed, antager de fleste arkæologer, at tårnene i Sardiniens bronzealder fungerede som bolig, fæstning eller religiøst tempel.

Besøg et nuragh-tårn på Sardinien

Selvom du næsten uværgeligt vil støde på flere af disse fascinerende stentårne på din vej rundt på Sardinien, er de ofte delvist begravet eller sammenstyrtet, og det frarådes generelt, at man forsøger at kravle indenfor.

I stedet kan jeg anbefale dig at besøge et af de steder, hvor man har lavet en udgravning af tårnene og det omkringliggende samfund. Besøg for eksempel Su Nuraxi di Barumini komplekset, som du finder på vejen mellem Barumini til Tuili midt på øen. Det er det største af sin slags på Sardinien. Analyser viser, at Su Nuraxi er op imod 3.500 år gammelt, og at det igennem årene er blevet forstærket og udbygget af flere omgange, hvilket har gjort det til en noget nær uindtagelig fæstning.

Du kan opleve denne unikke historiske seværdighed på guidede rundture, som afholdes flere gange dagligt.

Su Nuraxi di Barumini blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv i 1997.

Læs beskrivelser af alle vores hideaways på Sardinien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere