Den Blå Moské i Istanbul

Den Blå Moske i Istanbul
Den Blå Moske i Istanbul. Foto: Hans-Jürgen Weinhardt - Unsplash

Sultan Ahmeds Moské, også bedre kendt som Den Blå Moské, er med sine overdådige kupler og seks høje, slanke minareter et af Istanbuls mest iøjnefaldende bygningsværker. På en rejse til Istanbul må du ikke gå glip af et besøg i moskéen med de blå kakler. Det er en chance for at opleve både et utroligt smukt, storslået sted og for at få et unikt indblik i tyrkisk kultur.

Når du træder ind i den indre gård og står foran selve moskéen, kan du ikke undgå at blive imponeret af bygningens arkitektur og perfekte proportioner. Mindst lige så imponerende er det dog indendørs. Her består udsmykningen af mere end 20.000 kakler og hundredvis af mosaikvinduer, som lyser de store hvælvinger op. Hvor moskeén i dens ydre måske kan fremstå en anelse tung og kompakt, overvældes man indenfor til gengæld af en følelse af vægtløshed og luftighed.

Moskéen med de seks minareter

Den Blå Moské blev bygget på ordre af Sultan Ahmed I fra 1609 til 1616 af arkitekten Sedefkâr Mehmet Ağa. Han ønskede at skabe et overdådigt bygningsværk, der kunne overgå selv Hagia Sophia, et andet af Istanbuls monumentale bygningsværker. Om det lykkedes helt, er der nok ikke fuld enighed om, men det er i hvert fald ikke langt fra.

Foto: Benh LIEU SONG, CC BY-SA 3.0

Der er gratis adgang til moskéen året rundt, som er en af byens mest populære seværdigheder. Derfor er der visse begrænsninger for besøg, så de bedene ikke forstyrres. Besøgende som kommer for at bede har adgang gennem hoveddøren. Andre skal bruge syddøren (følg skiltene).

Moskeen er lukket for ikke-tilbedere i ca. 30 minutter i forbindelse med de fem daglige bønnetider – to timer før daggry, daggry, middag, midt på eftermiddagen, solnedgang og lige før solnedgang. Der er desuden lukket på grund af rengøring fredag morgen.

Eftersom det er en religiøs bygning, forventes du som besøgende at udvise respekt og diskretion. Du bliver derfor blandt andet bedt om at have tildækkede skuldre og knæ. Kvinder bedes ligeledes om at dække deres hår. Hvis du vurderes ikke at være passende klædt, tilbydes du at låne et tørklæde eller stort sjal ved indgangen til moskéen. Ligeledes skal du tage dine sko af for at komme ind i selve moskéen.

Der er også en særlig atmosfære i det smukke Topkapi-palads. Foto: Meriç DağlıUnsplash

Andre oplevelser nær Den Blå Moske

Den Blå Moske er et fantastisk bygningsværk, men er alligevel bare én af mange spændende seværdigheder og oplevelser på en storbyferie i Istanbul. I Sultanahmet, det gamle kvarter, kan du sagtens bruge hele dagen bare på sightseeing. Udover Den Blå Moske er det for eksempel også her du finder Hagia Sophia, der tidligere fungerede som både en kristen kirke og en muslimsk moské.

Trods mindre dimensioner er Hagia Sophia en mindst ligeså uforglemmelig oplevelse, ikke mindst indendørs. I modsætning til Den Blå Moské, der fungerer som aktiv moské, er Hagia Sophia i dag omdannet til et museum.

Lige ved siden af finder du Topkapi-paladset, et andets enestående eksempel på osmannisk arkitektur og luksus. Som hjemsted for sultanerne i århundreder byder paladset på en imponerende samling af skatte, juveler og historiske artefakter. Du kan udforske de overdådige sale, gå gennem de smukke haver og få et glimt af det osmanniske imperiums pragt.

Gade i Beyoğlu-kvarteret. Foto: Alessio PatronUnsplash

Basar og restaurantliv

Du kan naturligvis heller ikke besøge Sultanahmet uden at udforske Grand Bazaar. Dette store, labyrintiske marked er et sansebombardement med farver, dufte og en livlig atmosfære. Her kan du finde alt fra orientalske tæpper, smykker og keramik til tøj, krydderier og traditionelle tyrkiske delikatesser. Det er en oplevelse i sig selv at slentre gennem de snævre gyder og blive fortryllet af de mange boder og handlende.

Der er i det hele taget rig mulighed for at udforske Istanbul til fods – også i byens andre kvarterer. I Beyoğlu på den anden side af Det gyldne Horn (en arm af Bosporus) kan du for eksempel også bruge timevis på at udforske butikslivet. Efter spændende sightseeing og shopping trænger du nok til en forfriskning.

Både i Sultanahmet og Beyoğlu har du rig mulighed for at forkæle dine smagsløg med det tyrkiske køkkens herligheder. Det inkluderer lækker kebab, meze (små retter) og søde desserter som baklava. I begge kvareter og mange andre steder i byen finder du mange traditionelle restauranter og caféer, hvor du kan prøve autentiske tyrkiske retter og nyde den hyggelige atmosfære.

Rejser til Istanbul med Escapeaway

Vil du have mest muligt ud af en storbyferie i Istanbul, er det afgørende at finde et komfortabelt hotel med en god placering. Det er let her hos Escapeaway. Vi har nemlig håndplukket hoteller med gode gæsteanmeldelser i flere dele af den store by.

Udover et godt udgangspunkt for at udforske byen, kan du i søgemaskinen også hurtigt finde billige flybilletter til Istanbul. Bestiller du en pakkerejse, er den naturligvis dækket af Rejsegaranti.

Se alle rejser til Istanbul med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere