Amalfikysten bør du opleve mindst én gang i livet!

Amalfikysten
Amalfikysten skal opleves mindst én gang i livet

Amalfikysten betegnes af mange som verdens smukkest kyststrækning; om det er sandt, skal jeg lade være usagt, men smuk er den. Få her lidt tips til oplevelser under din ferie på Amalfikysten.

Jeg ved det er store ord og noget af en påstand, når jeg skriver, at du må opleve Amalfikysten en gang i livet, men jeg mener det rent faktisk. Jeg har rejst utallige gange til Sorrento og Amalfikysten, og hver gang har jeg den samme fornemmelse af “lykke”; her er simpelthen utrolig smukt.

Nu er det ikke kun den smukke natur, der tiltrækker mig og folk fra hele verden; i og omkring Amalfikysten finder man nogle af de største seværdigheder i Italien, ja i Europa, og så har du alle de små hyggelige byer langs kysten, maden, solen og ikke mindst indbyggerne. Amalfikysten har det hele til en ferie, uanset om du rejser hertil for at opleve kultur eller for at bade i Middelhavet!

Kort information om Amalfikysten

Amalfikysten er en helt betagende strækning – det er som nævnt et af de steder, man er nødt til at opleve, inden man dør, og helst i selskab med en man elsker, så det er en oplagt destination til en bryllupsrejse. De store bjerge har citronlunde og yderligt beliggende landsbyer ned ad bjergsiderne, hvor klipperne falder direkte ned i det klare blå vand. Det er et dyrt og velbesøgt område, især i sommermånederne, men hvis man kommer udenfor sæsonen, kan man være heldig at finde nogle rolige dage, hvor man kan nyde det skønne solskinsvejr, den fantastiske natur og de idylliske landsbyer – og så har man en oplevelse, man vil huske hele livet.

Vinmarker over bjergene nær byen Ravello
Vinmarker over bjergene nær byen Ravello

Napoli er det perfekte modstykke; byen er pulserende, farverig og fuld af kunstneriske og arkitektoniske perler – og byen kan sagtens udgøre en lille byferie alene. Her har man også et godt udgangspunkt til at udforske de velbevarede romerske byer i Pompeii og Herculaneum, ligesom man kan bestige den stadigt aktive vulkan Vesuv.

Læs også om tre perler på Amalfikysten

Oplevelser

Strande i Positano

To af strandene her er dækket af mudderagtigt, gråt sand. Hovedstranden, Spiagga Grande, er fyldt med barer og diskoteker, og her kan man leje en af de dyreste solsenge nogensinde, som koster omkring €20 om dagen i den børnefri afdeling. Mod vest ligger Fornillo, som er mere rolig, og hvor man kan leje en kano eller en pedalbåd, ligesom der også ligger en dykkerklub. Mere isolerede bugter kan man nå ved at sejle lidt væk fra kysterne.

Du kan også besøge de tre klippefyldte småøer lige ud for kysten ved Positano, hvor sirenerne sang for Odysseus, og hvorr Nureyev byggede en sommervilla, hvilket ikke er mærkeligt, for stedet har noget af det mest klare vand, man kan finde. Øerne tilhører Punta Campanella marine-reservatet, og er nemme at nå via båd fra Positano.

Conca dei Marini

Fra Hotel Belvedere er der en sti, der fører direkte ned til den centrale strand, som er knapt så tæt pakket, og hvor der er små glatte rullesten. Man kan svømme over til en lille bugt, der ligger vestpå, og hvor der er en lille café, der serverer snacks og frossen limoncello.

Villa Cimbrones haver

De elegante haver er smukke og af og til lidt overfyldte, da mange gerne vil se de smukke blomsterenge, de mange statuer, rosenhaven, de neoklassiske miniature templer og den betagende udsigt ud over kysten. Man kan også besøge et kloster og en krypt på dette historiske hotel, som blev restaureret af Lord Grim – den samme Lord Grim, som også har designet Big Ben i London, og som var Greta Garbos elskede.

Villa Cimbrone
Villa Cimbrone rummer stor skønhed

Amalfi og katedralen

En imponerede marmordekoreret domkirke, som blev bygget i det 11. århundrede og restaureret i barokstil i det 18. århundrede. Kirken har fantastiske bronzedøre, og sammenflettede hvælvinger i klosteret, samt en historisk krypt, som indeholder de dele af Skt. Andrew, som ikke er at finde i Skotland.

Marina di Furore

Dette er den mest imponerende af de mange fjorde langs kysten; vejen hæver sig på broen over fjorden, og en sti fører op af kløftens kølige vægge til Tovere.

Vandreture

Hvis man planlægger en vandretur langs Amalfikysten, så kan man købe en guidebog eller et kort kaldet “Monti Lattari”, som kan fås på de lokale turistkontorer. De fleste hoteller kan også være behjælpelige med ruter.

Sentiero degli Dei er en tur på 4-5 timer og ruten går imellem klipperne over Positano, og er skønnest i et strejf af havgus. Man kan starte i Nocelle, som kan nås via bus fra Positano. Herfra kan man gå til Colle della Serra, hvor man skal tage til Praiano, hvis man skal med bussen tilbage til Positano. Hvis man ikke kan lide at gå ned ad bakke, så kan man gå den modsatte vej, hvor man starter fra enten Vettica-kirken eller Praiano-kirken, selvom denne rute er lidt mere kompliceret.

Ravello
Ravello er én af de smukkeste landsbyer på Amalfikysten

Atrani-Ravello er en tur på 3-4 timer, og er en kort, men stejl rute, der fører forbi to af kystens mest idylliske landsbyer. Fra Antani-kirken kan man se den opadgående sti, der fører til højre direkte mod en klippe, hvorefter den fører direkte op ad bjerget via en nærmest uendelig trappe. Kigger man ned, kan man se klipperne og det første hårnålesving på vejen til Atrani.

Valle delle Ferriere er en tur på 5 timer igennem en dyb dal med et roligt landskab imellem bjergene langs Amalfikysten. Man kan starte i Pontone, Minuta eller Campidoglio og gå mod nordvest for at krydse dalen, hvorefter man går mod syd for at nå til Pogerola, hvorfra man kan tage en bus eller gå ned tilbage til Amalfi.

Napoli

Napoli var engang den største by i Europa, og er nu en by med en falmende elegance. Der er prangende patriciervillaer, imponerende piazzaer, dekorative barok-kirker, og byens huse har en interessant og af og til overvældende kulør. Byen har smalle stræder, hvor tørresnorene hænger på tværs imellem husene, og der er masser af liv med vespa’er, der kører hurtigt forbi de legende børn. Bilkørsel inde i bymidten er derfor en fornøjelse, som er forbeholdt de lokale indbyggere. Man bør ikke forvente de samme finesser, som man finder i Firenze eller Siena, men man bør besøge det interessante arkæologiske museum, og museerne med moderne kunst og italiensk renæssance. Der er desuden underjordiske passager, hvor man kan se religiøse skulpturer, blandt andet Den Tilslørede Kristus i San Severo, og byen har også en middelalderlig borg.

Napoli
Udsigt over Napoli og Napolibugten

Derudover kan Napoli prale af at have den mest udsøgte pizza i hele Italien. Mode og mad er to ting, som man kan dyrke intenst under et besøg i Napoli, ligesom lotteri og fodbold også er populært. Indbyggerne er både glamourøse, hjertevarme og følsomme, og de er den slags mennesker, som kan bære det mest prangende tøj, og have de mest særprægede frisurer, og som altid har til en lille snak eller en heftig diskussion. Man bør være opmærksom på, at der er mange tyverier i byen, og at den lokale mafia, Comorra´en, stadig har stor magt i området, selvom det ikke er noget man bør bekymre sig for, hvis blot man opfører sig med almindelig høflighed.

Pompeji

Man bør ankomme tidligt på dagen for at undgå for store menneskemængder, mens man udforsker dette interessante sted, hvor man kan opleve en hel by med gader, butikker, villaer og amfiteatre, som stadig er forunderligt velbevarede efter Vesuvs udbrud. Hvis man ikke allerede har læst den, så kan man købe en udgave af Robert Harris‘ roman Pompeji i lufthavnen – det er en rigtig fængende bog, som man meget vel kan have læst halv færdigt, inden man besøger området.

Pompeji
Pompeji er et fængslende – og også lidt uhyggeligt – sted at opleve

Herculaneum

Man bør samtidig lægge vejen forbi den nærliggende Herculaneum, som er en anden romersk by, der blev oversvømmet af lava. Det omkringliggende område er ikke ret kønt, men byen er mindre besøgt end Pompeii og der er fine freskoer og mosaikker i byens badehuse og elegante villaer. Fra både Pompeii og Herculaneum kan man tage en bus eller taxi til foden af Vesuv, hvorefter man kan tage turen til toppen af Vesuv til fods, hvilket er en gåtur på godt 45 minutter – alt afhængigt af vejret. Hvis man planlægger at bestige Vesuv, bør man afsætte en ekstra dag i området.

Se alle rejser til Amalfikysten med Hideaways her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere