5 ting, du måske ikke vidste om Las Palmas på Gran Canaria

Udsigt øver Las Palmas
Udsigt øver Las Palmas

Mens de spanske byer på fastlands-kontinentet har vundet så stor berømmelse, at næsten alle ved et eller andet om dem, selv når de ikke har været der, står Las Palmas på Gran Canaria som regel ikke forrest i hukommelsen, når man tænker på spanske byer. Derfor følger her 5 ting, du måske ikke vidste om byen, der sammen med Santa Cruz på Tenerife er hovedstad for De Kanariske Øer.

1. “Verdens bedste klima”

Ifølge et klimatologisk studium udført af den amerikanske klimatolog, Thomas Whitmore, fra Syracuse University i USA har Las Palmas verdens bedste klima. Nu kan det med rette indvendes, at klimaet – som så mange andre ting i tilværelsen – er en smagssag, men det, der er særligt ved Las Palmas subtropiske klima er, at det sjældent bliver ekstremt varmt, og aldrig rigtigt koldt. Den årlige gennemsnitstemperatur ligger således på mellem 20 og 23 grader om dagen, og 17 grader om natten.

shutterstock_196875071
Verdens bedste klima.

Selv i den koldeste måned om vinteren – dvs. i januar – ligger gennemsnitstemperaturen på mellem 18 og 23 grader om dagen og 15 grader om natten, mens den i årets varmeste måned – i august – ligger på mellem 25 og 29 grader om dagen og omkring 20 grader om natten.

Med havtemperaturer på mellem 19 og 23 grader, afhængigt af årstid, og et sted mellem 6 og 10 solskinstimer om dagen, igen afhængigt af årstid, er det ikke svært at forstå, at det ikke kun er den omtalte klimatolog, der mener, at klimaet i Las Palmas er blandt de bedre.

2. Christoffer Columbus var her

Columbus lagde til anker i Las Palmas´ havn, da han var på vej til Amerika i 1492 – og var også forbi byen på vejen tilbage fra den forlængst opdagede Ny Verden  til det spanske fastland.

Casa de Colón
Casa de Colón.

Idag findes der et museum for Columbus, kaldet Casa de Colón, som ligger i Las Palmas historiske bykerne, Vegueta.

3. Las Palmas havde en finger med i den spanske borgerkrig

Det er en udbredt myte, at general Franco påbegyndte den spanske borgerkrig i Las Palmas, men det er netop ikke andet end en myte. Det er derimod en sandhed, at byen havde en finger med i spillet.

Således blev general Franco i februar 1936 sendt til De Kanariske Øer for at være ø-gruppens militære leder – en post, han selv opfattede som en straf. I juni samme år holdt han et hemmeligt møde med den nationalistiske kommandør Emilio Mola på Tenerife, og samme Emilio Mola besluttede kun en måned senere at indlede kuppet mod den spanske republik – og dermed påbegynde den spanske borgerkrig. Datoen for kuppet blev sat til d. 18 juli (men endte med at begynde en dag før planlagt).

Herefter blev Franco tvunget til, efter nogen tøven, at vælge side, og han valgte som bekendt kupmagernes side, og blev senere nationalisternes general og den længst siddende diktator i den europæiske historie. Så strengt taget indledtes kuppet ikke i Las Palmas (men snarere i Mellila i Nordafrika), og ikke af Franco selv (men derimod af Mola, der befandt sig på fastlandet), men Las Palmas spillede en vis historisk rolle i begivenhederne, ligesom andre steder på de Kanariske Øer (ikke mindst Tenerife, der var øgruppens militære hovedkvarter).

4. Byen har hele fire strande

Hvis du er glad for at bade, mangler der ikke muligheder i Las Palmas – byen har nemlig hele fire attraktive strande: Playa de Las Canteras, Playa de Las Alcaravaneras, Playa de la Laja, og Playa del Confital.

Playa de Las Cateras
Playa de Las Cateras

Den største af dem, Playa de Las Cateras, strækker sig over mere end tre kilometer.

5. Spaniens niende-største by

Las Palmas er Spaniens niende-største by med små 400.000 indbyggere, og rummer næsten halvdelen af alle øens indbyggere – og godt en femtedel af den samlede befolkning på De Kanariske Øer. Byen er også den den største by i Den Europæiske Union, som ligger uden for det europæiske fastlandskontinent.

Hvis du selv skulle få lyst til at opleve Las Palmas, kan du her se alle vores hideaways på Gran Canaria.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere